Procesul liderului catalan Quim Torra a început luni la Barcelona

Procesul în care liderul Guvernului regional al Cataloniei, Quim Torra, este judecat pentru nesupunere, după ce a refuzat îndepărtarea simbolurilor separatiste din clădirile publice din Catalonia, a început luni la Barcelona, informează site-ul cotidianului El País.

205 afișări
Imaginea articolului Procesul liderului catalan Quim Torra a început luni la Barcelona

Procesul liderului catalan Quim Torra a început astăzi

Procesul se judecă la Tribunalul Superior de Justiţie al Cataloniei.

Procurorii spanioli solicită ca Torra să nu mai poată ocupa o funcţie publică timp de 20 de luni, iar o eventuală condamnare ar însemna că acesta nu ar mai putea fi şeful Guvernului, locul său urmând să fie ocupat de actualul său adjunct, Pere Aragonès.

Procesul împotriva lui Torra are loc după ce acesta a refuzat să îndepărteze de la balconul sediului Guvernului regional o pancartă care făcea referire la politicieni catalani aflaţi în închisoare, deşi Consiliul Electoral Central (JEC) l-a avertizat că acesta trebuie îndepărtat imediat, întrucât urma să înceapă campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare. Cu toate acestea, Torra a declarat că ordinul Consiliului este unul „ilegal” şi a refuzat să îl pună în aplicare.

De altfel, Torra a recunoscut luni în instanţă că nu a respectat ordinul şi a continuat să susţină că acesta era ilegal. „Nu, nu am pus în aplicare ordinul JEC. Da, nu am ascultat de Consiliu. Dar era imposibil să respect un ordin ilegal”, a spus acesta.

Isabel Elbal, avocatul lui Torra, a cerut recuzarea judecătorilor de caz. De asemenea, ea l-a acuzat pe preşedintele instanţei că nu dă dovadă de imparţialitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici