Procesul lui Radovan Karadzici: Apărarea a cerut achitarea fostului lider al sârbilor din Bosnia, judecat la Haga

Apărarea lui Radovan Karadzici a cerut luni achitarea fostului lider politic al sârbilor din Bosnia în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, oferind asigurări că nu a existat un genocid în Bosnia în 1992.

157 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Radovan Karadzici: Apărarea a cerut achitarea fostului lider al sârbilor din Bosnia, judecat la Haga

Radovan Karadzici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Doctorul Karadzici cere achitarea (...) pentru capetele de acuzare de la 1 la 11", respectiv pentru toate capetele de acuzare formulate împotriva lui, a declarat Peter Robinson, consilier juridic al lui Radovan Karadzici, în cadrul unei audieri publice în faţa TPI de la Haga.

Aşa cum permite regulamentul TPI, Karadzici le-a cerut judecătorilor să fie achitat după prezentarea probelor acuzării, care s-a încheiat la 25 mai.

Judecătorii se vor pronunţa asupra acestei cereri înainte de începerea prezentării probelor apărării, prevăzută pentru 16 octombrie.

"Nu a fost niciun genocid în municipalităţile din Bosnia în 1992 (...), camera nu poate deci să conchidă sub nicio formă că doctorul Karadzici este vinovat de genocid", a adăugat Robinson, referindu-se la unul dintre capetele de acuzare formulate împotriva fostului lider al sârbilor bosniaci.

Acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul conflictului din Bosnia, soldat cu 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de refugiaţi între 1992 şi 1995, Radovan Karadzici, în vârstă de 66 de ani, trebuie să răspundă la două capete de acuzare pentru genocid.

Primul se referă la masacre comise în mai multe municipalităţi din Bosnia la începutul războiului, în timp ce al doilea se referă la masacrul a aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebreniţa în iulie 1995, cel mai grav din Europa după al Doilea Război Mondial.

Radovan Karadzici a fost arestat în iulie 2008 la Belgrad, după ce s-a ascuns timp de 13 ani. El pledează nevinovat şi se apără singur în procesul său care s-a deschis în octombrie 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici