Propaganda rusă vine cu noi idei. Ce fals a răspândit despre Zelesnki

  • Propaganda rusă a lansat o nouă informaţie falsă, care îl are în centru pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
  • Propagandiştii ruşi au folosit un site web şablon, prezentat ca fiind un ziar britanic, au adăugat postări din partea soţiei lui Zelenski într-un alt context şi au folosit un canal de YouTube recent creat.
  • Falsul arată faptul că preşedintele Zelenski ar fi cumpărat un conac regal, care ar fi fost deţinut de regele Charles al III-lea.
1555 afișări
Imaginea articolului Propaganda rusă vine cu noi idei. Ce fals a răspândit despre Zelesnki

Sursa foto: Mediafax Foto

Canalul de YouTube în limba engleză Sam Murphy, creat în data de 5 februarie 2024, a postat pe 31 martie un videoclip în care se anunţa că Volodimir Zelenski ar fi cumpărat conacul Highgrove House, deţinut anterior de regele Carol al III-lea al Regatului Unit, pentru 20 de milioane de lire sterline.

Autorul videoclipului face referire la faptul că şase foşti angajaţi ai conacului – care au ,,confirmat” informaţia – precum şi la Grant Harrold, fostul majordom al lui Carol al III-lea, au fost concediaţi după schimbarea proprietarului.

Ulterior, informaţiile din videoclip au constituit un articol, care a fost publicat pe site-ul London Crier. Presa rusă şi canalele Telegram l-au redistribuit apoi, făcând referire la presupusul ziar britanic, scrie Ukrinform.

Canalul conţine doar trei videoclipuri şi toate sunt legate de familia regală. Ukrinform notează faptul că în videoclipul despre Zelenski, ritmul vorbitorului este mai lent, iar pronunţia este mai clară.

În realitate, în presa britanică nu există nicio informaţie despre o astfel de achiziţie din partea preşedintelui ucrainean şi nu există nicio declaraţie oficială în acest sens. În acest sens, informaţia este falsă.

Site-ul care a repostat videoclipul s-a dovedit a fi, de asemenea, unul fantomă. Potrivit Ukrinform, un serviciu de verificare a domeniilor a arătat că site-ul a fost înregistrat pe 26 martie 2024. În plus, la o trecere în revistă a conţinutului de pe site, acesta are elemente ale propagandei ruse.

În luna februarie, Comitetul de Informaţii din subordinea preşedinţiei ucrainene a avertizat că Rusia va lansa dezinformări şi teorii conspiraţioniste în perioada următoare, care au rolul de a reduce sprijinul aliaţilor occidentali ai Ucrainei şi de a produce răscoale în rândul populaţiei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici