Protest cu struguri şi votcă faţă de vizita lui Dmitri Rogozin în Republica Moldova

Mai mulţi tineri au protestat joi cu struguri, votcă şi arme de jucărie la Aeroportul din Chişinău faţă de vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova, relatează Jurnal de Chişinău.

944 afișări
Imaginea articolului Protest cu struguri şi votcă faţă de vizita lui Dmitri Rogozin în Republica Moldova

Protest cu struguri şi votcă faţă de vizita lui Dmitri Rogozin în Republica Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tinerii au venit la aeroport cu struguri - referire la embargoul impus de Rusia importurilor de fructe din Republica Moldova, arme de jucărie - ca simbol al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi votcă - opus tradiţiei româneşti de întâmpinarea cu pâine şi sare.

Vicepremierul rus a sosit, joi, într-o vizită de două zile în Republica Moldova, unde are programate discuţii cu ministrul Economiei, Andrian Candu, privind embargoul impus de Rusia importurilor de legume şi fructe din Republica Moldova

Dimitri Rogozin este însoţit de o delegaţie de 25 de oficiali ruşi din Serviciul Fitosanitar, Ministerul Economiei, Serviciului Vamal şi Ministerul Culturii de la Moscova.

Agenda vizitei transmisă de Ambasada Rusiei la Chişinău menţionează că Dmitri Rogozin va depune flori la Memorialul Eternitate din Chişinău, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la începerea operaţiunii Iaşi – Chişinău.

Autorităţile de la Chişinău au asigurat că la această acţiune nu vor fi prezenţi oficiali din Republica Moldova şi nici nu vor fi organizate onoruri militare.

Dimitri Rogozin se va deplasa vineri la Tiraspol, unde are programate o întâlnire cu liderul separatist Evgheni Şevciuk. Ulterior, vicepremierul rus va avea o întrevedere cu premierul Iurie Leancă.

Ministerul Economiei de la Chişinău a anunţat, marţi, într-un comunicat, că întâlnirea vicepremierului rus cu ministrul Andrian Candu a fost solicitată de partea rusă şi are loc în cadrul Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică între Chişinău şi Moscova.

"Ministrul Economiei consideră că este de datoria sa să folosească orice prilej pentru a dialoga cu partea rusă şi să facă tot ceea ce este posibil pentru a aduce claritate şi constructivism în relaţia dintre cele două ţări. De aceea, un subiect special va fi legat de comerţ, în contextul restricţiilor impuse de Federaţia Rusă, prin limitarea importului produselor moldoveneşti şi decizia de introducere a taxelor vamale de către Guvernul rus", arată comunicatul ministerului de la Chişinău.

Cele două părţi vor discuta, de asemenea, şi despre furnizarea gazelor naturale, în contextul expirării actualului contract la data de 31 decembrie 2014.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi-a anunţat intenţia săptămâna trecută, într-un interviu pentru cotidianul Izvestia, de a se deplasa la 24 august la Tiraspol pentru a participa la manifestările prilejuite de 70 de ani de la eliberarea Republicii Moldova de sub ocupaţia fascistă.

Reprezentant special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria, Dmitri Rogozin a provocat polemică după ce a participat la 9 mai la parada militară organizată la Tiraspol de Ziua Victoriei. La întoarcerea din Transnistria, Ucraina a interzis survolarea spaţiului aerian avionului în care se afla oficialul rus. Astfel, Rogozin, însoţit de o delegaţie de deputaţi ai Dumei de Stat, a fost nevoit să se întoarcă la Chişinău, unde forţele de securitate i-au percheziţionat avionul. Acţiunea a avut loc în contextul în care vicepremierul rus şi-a anunţat intenţia de a transporta de la Tiraspol la Moscova liste cu semnături ale locuitorilor din regiunea separatistă în favoarea independenţei Transnistriei. Într-un final, Rogozin a ajuns la Moscova cu un avion de linie, iar călătoria sa a provocat un adevărat scandal diplomatic.

Ulterior, vicepremierul rus a scris mai multe mesaje provocatoare, pe Facebook şi Twitter, atât în engleză, cât şi în rusă, la adresa oficialilor români, care nu i-au permis avionului său să se întoarcă la Moscova prin spaţiul aerian românesc. "Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a declarat atunci Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici