Protest religios la Cairo: Mii de copţi au manifestat după incendierea unei biserici. Cel puţin 16 persoane au fost ucise

Cel puţin 16 persoane au fost ucise duminică în cursul unei manifestaţii a copţilor din Egipt, care au protestat la Cairo faţă de incendierea unei biserici. Cel puţin una dintre victime avea faţa desfigurată. Atmosfera era foarte tensionată în faţa spitalului din Cairo unde sunt cadavrele, rudele acestora exprimându-şi furia.

587 afișări
Imaginea articolului Protest religios la Cairo: Mii de copţi au manifestat după incendierea unei biserici. Cel puţin 16 persoane au fost ucise

Protest religios la Cairo: Mii de copţi au manifestat după incendierea unei biserici (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Un vehicul al armatei a trecut peste cinci manifestanţi", afirmă un preot copt.

Anterior, un militar egiptean a fost ucis în cursul mitingului copţilor, care protestează faţă de incendierea unei biserici din guvernoratul Assuan.

Violenţele au fost declanşate la scurt timp după ce mii de manifestanţi copţi au ajuns în faţa sediului televiziunii, la capătul unui marş care a pornit din cartierul Chobra.

Motivele declanşării confruntărilor nu sunt clare. Un corespondent AFP afirmă că manifestanţii au aruncat cu pietre în direcţia scutierilor şi militarilor care asigură paza clădirii şi au incendiat două maşini. Televiziunea egipteană a relatat că a fost incendiat şi un vehicul al armatei. Forţele de securitate au încercat să disperseze manifestaţia deschizând focuri de avertisment.

Plecaţi din cartierul Chobra, manifestanţii au început să ajungă la Maspero, în centrul capitalei Cairo, unde s-au adunat în faţa sediului televiziunii publice, scandând "Jos mareşalul" Hussein Tantaoui, lider de facto al Egiptului după demisia preşedintelui Hosni Mubarak.

Sute de copţi au protestat şi marţi, după incendierea bisericii, cerând demisia guvernatorului din Assuan.

Biserica a fost distrusă după ce guvernatorul Mostafa el-Sayyed a afirmat că aceasta a fost construită fără aprobarea autorităţilor, iar declaraţiile sale au provocat furia unor grupuri de tineri musulmani, care au incendiat edificiul.

Copţii, care reprezintă între 6 şi 10 la sută din populaţia Egiptului, se consideră discriminaţi într-o societate majoritar musulmană şi au fost vizaţi de mai multe atentate în ultima perioadă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici