Protest săptămânal faţă de proiectul Roşia Montană la casa miliardarului John Paulson din New York

Câţiva români se adună de şapte săptămâni în fiecare duminică în faţa casei din New York a miliardarului John Paulson, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din SUA, pentru a-i cere să îşi retragă investiţiile din compania canadiană Gabriel Resources, relatează New York Magazine.

234 afișări
Imaginea articolului Protest săptămânal faţă de proiectul Roşia Montană la casa miliardarului John Paulson din New York

Protest săptămânal faţă de proiectul Roşia Montană la casa miliardarului John Paulson din New York (Imagine: New York Magazine)

Protestatarii, imigranţi români, s-au adunat în faţa casei lui Paulson pentru a şaptea duminică pentru a-i cere miliardarului să îşi retragă investiţiile din compania canadiană Gabriel Resources, care de 14 ani încearcă să obţină acordul Guvernului român pentru deschiderea celei mai mari mine de aur în aer liber din Europa în pitoreasca localitate Roşia Montană, relatează săptămânalul în ediţia electronică de joi.

Paulson şi-a atras nemulţumirea protestatarilor deoarece este cel mai mare susţinător financiar al Gabriel, cu o participaţie de 16 la sută. Ulterior, protestatarii au descoperit că soţia sa, Jenny Zaharia, este româncă. "Aceasta a fost o altă palmă peste feţele noastre, ca să spun aşa", afirmă Simona, terapeut educaţional care lucrează cu copii cu nevoi speciale şi este prezentă în mod regulat la protestele de duminică.

Grupul de manifestanţi este supărat că nu au venit mai mulţi români din New York, în timp ce zeci de mii de persoane se reunesc pe străzile oraşelor din România de la sfârşitul lui septembrie, în demonstraţii cu care ţara nu s-a mai confruntat de la revoluţia din 1989.

Paulson s-a oferit să aibă o întâlnire cu protestatarii în biroul său, atunci când aceştia au pichetat pentru prima dată casa lui, la 29 septembrie, dar grupul a optat în schimb pentru corespondenţă scrisă. O femeie, Dorina Maxwell, fostă acrobată la circul român de stat care a fugit din ţară în 1984, s-a întâlnit cu Paulson, dar la solicitarea celorlalţi protestatari i-a spus că se reprezintă doar pe sine.

"Credem că mina de la Roşia Montană va fi în conformitate cu normele UE şi este similară altor mine care operează în siguranţă folosind aceeaşi tehnologie şi substanţe chimice în multe părţi ale lumii", a declarat Paulson într-un comunicat.

Deşi au declarat poliţiei că nu vor ajunge înainte de ora 11.00, primii protestatari şi-au făcut aparţia duminică dimineaţă înainte de ora 10.00, suficient de devreme pentru a-l prinde pe Paulson venind acasă după o tură de alergare matinală, o sursă de mulţumire pentru protestatari, care ştiu acum sigur că este acasă şi că îl deranjează.

Aceasta nu este pentru prima dată când casa lui Paulson este pichetată. În toamna lui 2011, casa lui a fost vizată de protestatarii din cadrul mişcării Occupy Wall Street. Simona a subliniat însă diferenţele dintre grupul ei şi cel al Occupy. "Noi avem cu toţii diplome de master, doctorate", afirmă ea. Fata care a înfiinţat grupul, Anda Lupşe, este inginer aerospaţial, de exemplu. "Noi nu suntem Occupy Wall Street, deşi eu simpatizez cu cauza respectivă", susţine Simona.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici