Protestatari implicaţi în confruntările de la Urumqi, condamnaţi la moarte în China

Şase protestatari de la Urumqi au fost condamnaţi la moarte de justiţia chineză, ridicând la 12 numărul condamnărilor la pedeapsa capitală, la peste trei luni de la confruntările sângeroase din capitala provinciei Xinjiang, a anunţat agenţia China Nouă.

32 afișări
Imaginea articolului Protestatari implicaţi în confruntările de la Urumqi, condamnaţi la moarte în China

Protestatari implicaţi în confruntările de la Urumqi, condamnaţi la moarte în China (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Trei dintre cele şase condamnări la moarte au fost însoţite de o amânare cu doi ani a execuţiei, pedeapsa fiind în general comutată la închisoare pe viaţă, în caz de conduită corespunzătoare, a precizat agenţia, citând tribunalul din Urumqi.

Alţi trei acuzaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă şi cinci la pedepse cu închisoarea de către un tribunal din Urumqi, a precizat agenţia, pentru participarea lor la cele mai grave confruntări interetnice din China în ultimele decenii.



Numele celor 14 acuzaţi condamnaţi joi sunt în majoritatea lor de consonanţă uigură, etnia musulmană de limbă turcă predominantă în Xinjiang. O parte din uiguri denunţă discriminarea la care sunt supuşi.

Doi dintre ei au nume cu consonanţă hană, etnia ultramajoritară în China. Unul dintre ei, Han Junbo, a primit pedeapsa capitală, fiind acuzat că a ucis un uigur la 7 iulie, la două zile după revoltele de la Urumqi, care s-au soldat la nivel oficial cu aproape 200 de morţi în capitala regiunii autonome chineze Xinjiang.

Guvernul regional a confirmat că verdictele au fost anunţate, tribunalul neputând fi contactat. Aceste noi audieri au început miercuri.

Presa chineză a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că justiţia a pronunţat primele inculpări pentru crime, incendii provocate, furturi şi vandalism împotriva a 21 de protestatari.

Luni, şase persoane au fost condamnate la moarte şi o a şaptea la închisoare pe viaţă la Urumqi, în primele procese asupra violenţelor.



Numele celor şapte condamnaţi, potrivit presei, Abdukerim Abduwayit, Gheni Yusup, Abdulla Mettohti, Adil Rozi, Nureli Wuxiu'er, Alim Metyusup şi Tayirejan Abulimit, erau de consonanţă uigură.

Marţi, disidenta uigură în exil Rebiya Kadeer a apreciat că sentinţele la moarte pronunţate luni urmau "să provoace furia" poporului său.

"Acestea nu vor contribui la crearea unui climat de pace şi stabilitate în regiune, acestea vor accentua şi mai mult furia poporului uigur", a declarat ea, în timpul unei vizite în Noua Zeelandă.

"Pentru poporul uigur din întreaga lume, este o zi tristă", a declarat ea.

La 5 iulie, violenţele au izbucnit la Urumqi după o manifestaţie paşnică a protestatarilor care cereau clarificarea circumstanţelor uciderii a doi uiguri la o uzină din sudul Chinei, potrivit disidenţei uigure aflate în exil.



Autorităţile chineze au acuzat separatiştii că au alimentat confruntările, care au fost urmate de represalii din partea hanilor şi s-au soldat în total cu 197 de morţi, în majoritate hani, afirmă aceasta.

Xinjiang numără aproape 20 de milioane de locuitori, provenind din 47 de etnii, între care hanii au ajuns de la 6 la 40 la sută, prin politica de dezvoltare a Beijingului, începută din anii '90.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici