Protestatarii din Piaţa Tahrir, furioşi după discursul lui Hosni Mubarak. Ei cer armatei să se alăture protestelor - VIDEO

Mulţimea de protestatari din Piaţa Tahrir, din Cairo, este furioasă după discursul preşedintelui Hosni Mubarak, care a anunţat joi seara că nu va demisiona, relatează CNN.

36 afișări
Imaginea articolului Protestatarii din Piaţa Tahrir, furioşi după discursul lui Hosni Mubarak. Ei cer armatei să se alăture protestelor - VIDEO

Protestatarii din Piaţa Tahrir, furioşi după discursul lui Hosni Mubarak (Imagine: Meduafax Foto/AFP)

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Tahrir, pentru a urmări discursul preşedintelui Mubarak, după zvonurile apărute în cursul zilei, potrivit cărora acesta urma să demisioneze.

"Ieşi afară!", au strigat manifestanţii, în urma discursului lui Mubarak.

"Tipul ăsta cere mai multă furie în ţară", a declarat pentru CNN un protestatar din Piaţa Tahrir, devenită centrul protestelor de stradă desfăşurate de mai mult de două săptămâni în Egipt. "Tipul ăsta nu vrea să plece în pace", a adăugat el.

Potrivit CNN, mai mulţi protestatari au început să plece din Piaţa Tahrir către Palatul Prezidenţial.

Vicepreşedintele le-a cerut manifestanţilor să se întoarcă la casele lor

Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, le-a cerut manifestanţilor adunaţi în piaţa Tahrir din Cairo să se întoarcă la casele şi serviciile lor.

Într-un discurs susţinut imediat după o intervenţie televizată a preşedintelui Hosni Mubarak şi preluat de CNN, Suleiman s-a declarat decis să asigure transferul puterii, conform Constituţiei.

Suleiman, fost director al serviciilor de informaţii, a fost numit în funcţie după declanşarea protestelor din Egipt, devenind primul vicepreşedinte desemnat de Hosni Mubarak, aflat la putere de 30 de ani.

Manifestanţii cer armatei să se alăture protestelor

Zecile de mii de manifestanţi aflaţi joi seară în piaţa Tahrir din Cairo au cerut armatei să se alăture protestelor, nemulţumiţi de anunţul făcut de Hosni Mubarak, care a anunţat că a transferat prerogativele prezidenţiale, dar nu a făcut nici o referire la demisie.

"Alegerea este acum între regim şi popor", au strigat manifestanţii, adresându-se militarilor aflaţi în piaţa Tahrir.

Unii dintre protestatari au scandat "Jos Mubarak" şi "Pleacă, pleacă", în timp ce alţii au agitat pantofi în direcţia ecranului pe care au urmărit intervenţia televizată de joi seară a lui Mubarak. O parte dintre protestatari au lansat un apel la declanşarea unei greve generale în Egipt.

Sloganurile scandate de manifestanţi au devenit tot mai violente după discursul preşedintelui, urmat la scurt timp de o intervenţie a lui Omar Suleiman, care a preluat prerogativele prezidenţiale.

"Până la Palatul prezidenţial, ne îndreptăm, milioane de martiri", au scandat manifestanţii.

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a declarat, joi seară, că nu va accepta "diktatul" nici unei puteri străine în Egipt, indiferent care este justificarea intervenţiilor internaţionale.

Într-un discurs transmis de televiziunea egipteană, cu aproape o oră întârziere faţă de ora anunţată iniţial, Mubarak a afirmat că este decis să apere Constituţia Egiptului până la transferul de putere către câştigătorii alegerilor din septembrie.

El a precizat că Egiptul se îndreaptă, cu fiecare zi, către un transfer paşnic de putere, apreciind că dialogul cu opoziţia a permis deja realizarea unui consens preliminar pentru rezolvarea crizei.

Mubarak a adăugat că victimele violenţelor înregistrate în timpul protestelor de stradă din Egipt "nu au murit în van", afirmând că simte durerea celor care şi-au pierdut membri ai familiei în cursul confruntărilor.

El a confirmat că nu va candida pentru un nou mandat prezidenţial şi a precizat că a propus amendarea mai multor articole ale Constituţiei, inclusiv a celor care oferă prerogative sporite pentru cazurile de terorism.

Mubarak a adăugat că schimbările produse în Egipt nu pot fi anulate, insistând asupra necesităţii continuării dialogului.

Mai mulţi oficiali egipteni sugeraseră, în cursul zilei, că Mubarak şi-ar putea anunţa demisia joi seară, informaţie dezminţită de membri ai guvernului de la Cairo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici