Proteste de amploare în Liban, pe măsură ce moneda naţională continuă să se devalorizeze

Mii de oameni au ieşit în stradă în principalele oraşe din Liban pentru a protesta, nemulţumiţi de situaţia economică, mai ales după ce moneda naţională a ajuns să se devalorizeze cu 70% în câteva luni, scrie BBC News.

828 afișări
Imaginea articolului Proteste de amploare în Liban, pe măsură ce moneda naţională continuă să se devalorizeze

Proteste de amploare în Liban, pe măsură ce moneda naţională continuă să se devalorizeze

Nemulţumirea populaţiei a crescut după ce lira libaneză a înregistrat valori minime, pierzând 70% din valoarea sa din octombrie, când au început protestele. Deprecierea monedei naţionale a scufundat ţara în cea mai grea criză economică din ultimele decenii.

Mulţi dintre cetăţenii libanezi au sărăcit drastic în ultimele luni din cauza deprecierii monedei, care era până de curând una dintre cele mai puternice şi stabile din zonă. Situaţia s-a agravat în perioada pandemiei, iar băncile au restricţionat retragerile de bani.

Protestele, care au fost suspendate pe perioada restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19, au fost reluate zilele acestea şi au degenerat în violenţe de stradă.

În nordul oraşului Tripoli, autorităţile au dislocat armata pentru a restabilii calmul, iar protestatarii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov în sediile băncilor, considerate vinovate pentru problemele financiare ale Libanului.

În Beirut, unele dintre protestele care au început joi seară s-au transformat în confruntări de stradă între protestatari şi forţele de ordine. De asemenea, străzile din jurul Parlamentului au fost blocate de oameni şi sediile băncilor au fost incendiate.

Ca răspuns, guvernul a anunţat o serie de măsuri menite să stabilizeze valoarea monedei.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici