Proteste în Polonia faţă de reformele judiciare/ Preşedinta Curţii Supreme a "sfidat" legea şi s-a prezentat la locul de muncă - VIDEO

Sute de polonezi s-au adunat în faţa Curţii Supreme de Justiţie a Poloniei, miercuri, pentru a protesta împotriva unei reforme judiciare, în urma căreia aproape 40% din judecători sunt obligaţi să se retragă din funcţie din cauza reducerii vârstei de pensionare, relatează site-ul agenţiei Dpa.

1002 afișări
Imaginea articolului Proteste în Polonia faţă de reformele judiciare/ Preşedinta Curţii Supreme a "sfidat" legea şi s-a prezentat la locul de muncă - VIDEO

Proteste din Polonia împotriva reformelor judiciare/ Preşedinta Curţii Supreme, judecătoarea Malgorzata Gersdorf, "sfidează" legea şi s-a prezentat la locul de muncă.

"Jos mâinile de pe tribunale", scandează protestatarii. Potrivit autorităţilor, aproximativ 1.500 de persoane participă la manifestaţii.

Preşedinta Curţii Supreme, judecătoarea Malgorzata Gersdorf, a fost aplaudată atunci când s-a opus noii legi, prezentându-se miercuri la locul de muncă.

 

 

Gersdorf a declarat că biroul său este protejat de constituţie şi nicio reformă dată de partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), nu poate să schimbe acest lucru.

O lege aprobată de PiS în luna aprilie prevede faptul că, de marţi 3 iulie, judecătorii Curţii Supreme trebuie să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, în loc de 70. Noua lege afectează 27 din 72 de judecători, inclusiv pe Gersdorf. Până acum, doar 16 au înaintat o cerere preşedintelui pentru a rămâne în funcţie.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), se află în dispută cu Uniunea Europeană din cauza noilor reforme judiciare. Comisia Europeană a lansat, luni, procedura formală de sancţionare a Poloniei din cauza noii legi privind funcţionarea Curţii Supreme de Justiţie, despre care consideră că va submina independenţa judiciară.

Premierul polonez a apărat reformele, afirmând că fiecare stat are "dreptul" de a îşi crea propriul sistem legislativ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici