Proteste violente în Franţa. Bunica adolescentului ucis face apel la calm / Macron a convocat premierul şi miniştrii de Interne şi de Justiţie / Bilanţul de la începutul ciocnirilor din Hexagon: peste 3.300 de arestări / Casa unui primar din suburbiile Parisului a fost atacată, soţia lui are fractură de tibie

  • Victima, în vârstă de 17 ani, identificată ca Nahel M., a fost împuşcată de la mică distanţă de un poliţist marţi dimineaţă în suburbia pariziană Nanterre. El conducea un Mercedes galben când a fost tras pe dreapta pentru încălcarea regulilor de circulaţie
  • Incidentul a declanşat patru nopţi de proteste violente în capitală şi în oraşele din Franţa, în care protestatarii s-au ciocnit cu poliţia.
9903 afișări
Imaginea articolului Proteste violente în Franţa. Bunica adolescentului ucis face apel la calm / Macron a convocat premierul şi miniştrii de Interne şi de Justiţie / Bilanţul de la începutul ciocnirilor din Hexagon: peste 3.300 de arestări / Casa unui primar din suburbiile Parisului a fost atacată, soţia lui are fractură de tibie

UPDATE 45.000 de poliţişti mobilizaţi

Franţa va mobiliza 45.000 de poliţişti pentru a reprima revoltele pentru a treia noapte consecutivă, anunţă ministrul de interne Gérald Darmanin.

45.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi scoşi în stradă în toată ţara duminică seară, a declarat ministrul francez de interne Gérald Darmanin, în timp ce ţara se pregăteşte pentru noi violenţe pe străzi după uciderea unui tânăr de 17 ani de către un poliţist marţi.

UPDATE Bunica adolescentului ucis face apel la calm

Bunica lui Nahel M., adolescentul francez al cărui împuşcare mortală de către un poliţist a declanşat cinci nopţi de proteste, a lansat duminică un apel la calm, spunându-le oamenilor să "se oprească şi să nu se revolte".

"Le spun oamenilor care se revoltă acest lucru: Nu spargeţi geamuri, nu atacaţi şcoli sau autobuze. Opriţi-vă! Sunt mămici care iau autobuzul, sunt mame care merg afară", a declarat bunica, Nadia, la televiziunea BFM.

UPDATE Germania urmăreşte "cu îngrijorare" revoltele violente din Franţa

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminică că urmăreşte "cu îngrijorare" revoltele din Franţa, la o zi după ce preşedintele Emmanuel Macron a amânat o vizită de stat în ţara sa din cauza violenţelor.

Franţa este o "ţară vecină prietenoasă", iar Parisul şi Berlinul împreună "se asigură că Uniunea Europeană, care este atât de importantă pentru viitorul nostru comun, funcţionează bine", a declarat Scholz într-un interviu acordat postului de televiziune ARD.

"De aceea, privim, desigur, revoltele cu îngrijorare şi sper foarte mult, şi sunt cu siguranţă convins, că preşedintele francez va găsi modalităţi de a se asigura că această situaţie se va îmbunătăţi rapid".

UPDATE Au mânjit Memorialul Holocaustului

Fie au scrie mesaje de suflet pentru Nahel, băiatul ucis de poliţie, sau insulte la adresa agenţilor, protestatarii au deformat şi mânjit Memorialul Holocaustului martirilor din Paris, dedicat celor 200.000 de deportaţi din Franţa în lagărele de concentrare şi exterminare naziste.

UPDATE Jeanbrun, primarul care a înconjurat primăria cu sârmă ghimpată

Primarul din L'Ha-les-Roses din Val-de-Marne, la sud de Paris, Vincent Jeanbrun, a depus o plângere pentru tentativă de omor. Acum câteva zile, a înconjurat Primăria cu sârmă ghimpată. „Nu mi-am imaginat niciodată că trebuie să fac aşa ceva”, a scris el.

UPDATE Prefectul Parisului: primarul din L'Haÿ-les-Roses va primi protecţie

Prefectul Parisului, Laurent Nunez, a anunţat că primarul oraşului L'Haÿ-les-Roses, Vincent Jeanbrun, va primi „protecţie sporită” după atacul asupra locuinţei sale care a avut loc aseară. Acest lucru a fost raportat de Bfm Tv, care l-a avut invitat pe Nunez în timpul uneia dintre emisiunile sale. Casa lui Jeanbrun, primarul din L'Haÿ-les-Roses, o comună aparţinând departamentului francez Val-de-Marne, a fost atacată aseară de manifestanţi în jurul orei 1.30 în timpul unuia dintre protestele. Tot conform Bfm TV, atacul ar fi fost efectuat cu o maşină, folosită pentru a sparge poarta casei şi căreia apoi i s-a dat foc.

UPDATE Premierul Borne vizitează Haÿ-les-Roses, după atacul asupra primarului

Premierul francez Elisabeth Borne va vizita Haÿ-les-Roses, după ce o maşină a intrat în casa primarului Vincent Jeanbrun aseară, rănind-o pe soţia sa, Mélanie Nowak, consilier departamental, şi pe unul dintre cei doi copii ai lor.

UPDATE Bilanţul de la începutul ciocnirilor: peste 3.300 de arestări în 5 zile

Nahel Merzouk a fost ucis în timpul unui control rutier în Nanterre în dimineaţa zilei de marţi, 27 iunie. Primele incidente au izbucnit în aceeaşi seară în suburbiile pariziene, dar au escaladat într-o revoltă la nivel naţional în ziua următoare. O evaluare generală iniţială după cinci nopţi de accidente, ciocniri cu poliţia şi jafuri indică un total de peste 3.300 de arestări, 4.500 de maşini incendiate, 800 de clădiri incendiate în toată Franţa. Noaptea tocmai încheiată, sâmbătă spre duminică, indică pentru prima dată o scădere a arestărilor (719 faţă de 1311, în noaptea precedentă).

UPDATE Fractură de tibie pentru soţia primarului

Soţia primarului din Haÿ-les-Roses, a cărui locuinţă a fost vizată de un atac, are o tibie fracturată, o „rănire destul de gravă”, spun autorităţile, potrivit rapoartelor BBC. Cu toate acestea, nu există actualizări cu privire la condiţiile celor doi copii ai cuplului, în vârstă de cinci şi şapte ani. Femeia a fugit din casă cu copiii după ce scandalagii au spart poarta şi au dat foc maşinii într-un atac despre care primarul Vincent Jeanbrun a spus că are drept scop incendierea casei. În timp ce ea fugea împreună cu copiii, atacatorii au tras în ei cu rachete pirotehnice.

UPDATE Netanyahu: valuri de antisemitism în Franţa

„Guvernul israelian urmăreşte cu teamă episoadele şi valurile de antisemitism care afectează Franţa”. Prim-ministrul Benyamin Netanyahu a spus acest lucru la întâlnirea guvernamentală de la Ierusalim. „Am asistat în ultimele zile - a adăugat el - atacuri criminale împotriva ţintelor evreieşti. Condamnăm ferm aceste atacuri şi sprijinim guvernul francez în lupta sa împotriva antisemitismului”.

UPDATE Întâlnire la Elysee diseară, de la ora 19.30

Preşedintele francez Emmanuel Macron va face un bilanţ al situaţiei tulburărilor din Franţa la o întâlnire de la Elysée programată pentru ora 19.30. La întâlnire vor participa premierul Elisabeth Borne, ministrul de Interne, Gérald Darmanin, ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti. Bfmtv dă vestea.

UPDATE Primarul L'Haÿ-les-Roses: atins un nou nivel de groază

„S-a atins un nou nivel de groază şi ignominie”. Acest lucru a fost declarat într-un comunicat de presă de Vincent Jeanbrun, primarul oraşului L'Haÿ-les-Roses - un municipiu aparţinând departamentului francez Val-de-Marne - a cărui casă a fost atacată aseară de nişte manifestanţi în jurul orei 1:30, în timpul unuia dintre protestele legate de uciderea lui Nahel M., în vârstă de 17 ani, la Nanterre, de către un membru al poliţiei franceze, a transmis Bfm TV. În comunicatul de presă, Jeanbrun vorbeşte despre „o tentativă de asasinat de o laşitate nespusă”, adăugând că „hotărârea de a proteja şi sluji Republica este mai mare ca niciodată”.

UPDATE Le Maire: tot sprijinul meu pentru primarul L'Haÿ-les-Roses

„Tot sprijinul meu pentru Vincent Jeanbrun şi familia lui după atacul asupra casei sale. Bravo pentru curajul şi determinarea voastră de a servi concetăţenii noştri! Nu permitem violenţei, verbale sau fizice, să rămână necontestată”. Pe Twitter, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, a scris acest mesaj. Casa lui Jeambrun, primarul din L'Haÿ-les-Roses, o comună aparţinând departamentului francez Val-de-Marne, a fost atacată aseară de manifestanţi, în jurul orei 1.30 dimineaţa, în timpul unuia dintre protestele legate de uciderea lui Nahel M. de către un membru al poliţiei franceze.

UPDATE Proteste în Belgia, 35 de opriri „preventive” la Bruxelles

Un total de 35 de persoane, 31 de minori, au fost arestate şi identificate la Bruxelles pentru organizarea unui protest în urma uciderii tânărului Nahel în Franţa, arată agenţie de presă belgiană Belga. Potrivit agenţiei, poliţia Bruxelles-Ixelles a efectuat 35 de opriri administrative, după ce pe reţelele de socializare au fost publicate apeluri pentru noi demonstraţii. Participanţii s-au adunat în apropierea unei pieţe din capitală şi ar fi fost îndemnaţi să tulbure ordinea publică. Vineri, poliţia din Bruxelles-Ixelles arestase 94 de persoane, iar cea din zona de nord a capitalei Belgiei, 7. În cazul minorilor, explică Belga, poliţia a avertizat familiile să vină să-i ia pe tineri.

UPDATE Borne condamnă atacul asupra primarului: intolerabil

Premierul francez Elisabeth Borne a condamnat atacul asupra locuinţei primarului din L'Haÿ-les-Roses (Val-de-Marne), numindu-l un „fapt intolerabil” şi a promis că „vinovaţii vor fi urmăriţi penal cu cea mai mare fermitate”. 

UPDATE Francezii au distrus un restaurant american de tip fast-food

UPDATE Consulatul chinez din Marsilia protestează împotriva atacului asupra autobuzului turistic

Consulatul general chinez la Marsilia a protestat joi împotriva atacului suferit de un autobuz turistic din Marsilia, în timpul revoltelor şi violenţelor care au urmat uciderii tânărului Nahel. Sediul diplomatic a apelat la autorităţile franceze, plângându-se de incident. Unii cetăţeni chinezi aflaţi la bord au fost răniţi uşor de cioburi de sticlă spartă. China îşi îndeamnă cetăţenii care se află în Franţa sau sunt pe cale să meargă acolo să exercite o vigilenţă maximă.

UPDATE Iran: opriţi tratamentul violent

Iranul cere guvernului francez „să pună capăt tratamentului violent asupra poporului său”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Teheranului, Nasser Kanani, a cerut cetăţenilor iranieni „să se abţină de la a face călătorii inutile în Franţa” şi le-a spus celor deja prezenţi să evite „zonele de conflict”, avertizând asupra „situaţiei nesigure şi imprevizibile”. Kanani a spus că „guvernul francez ar trebui să pună capăt tratamentului violent asupra poporului său prin respectarea principiilor bazate pe demnitatea umană, libertatea de exprimare şi dreptul cetăţenilor la proteste paşnice”. 

UPDATE Ciocnirile s-au extins în Elveţia, revolte în Lausanne

Revolta care dă foc „banlieuelor” din Franţa atrage adepţi şi în Elveţia, după apelurile la proteste lansate de protestatari pe Snapchat şi Tiktok. La Lausanne au avut loc ciocniri în centru, 200 de tineri s-au confruntat cu poliţia, relatează site-ul «20 minute». Un magazin Fnac şi un magazin de încălţăminte au fost jefuite.

UPDATE A cincea noapte de ciocniri, 719 arestări

A cincea noapte de revolte şi ciocniri în Franţa după moartea tânărului Nahel, ucis marţea trecută de un poliţist în Nanterre. Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a definit noaptea care tocmai a trecut drept „o noapte mai liniştită datorită acţiunii poliţiei”. Tensiuni şi pe Champs-Elysées din Paris. Zona a fost izolată complet, dar ocazional grupuri de tineri au încercat să intre. Între timp, numărul arestărilor efectuate în timpul nopţii de către poliţişti în urma protestelor este de 719. Potrivit raportului încă provizoriu al Ministerului de Interne francez, 45 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi în timpul nopţii, 577 de vehicule şi 74 de clădiri au fost incendiate, în timp ce 871 de incendii au fost înregistrate pe drumurile publice. Revolta care dă foc banlieuelor se răspândeşte acum şi atinge Elveţia. După apelurile la proteste din partea protestatarilor de pe Snapchat şi Tiktok, ciocniri au izbucnit în centrul oraşului Lausanne, cu 200 de tineri confruntându-se cu poliţia. Poliţia a arestat peste 1.300 de persoane de la începutul protestelor. Autorităţile au trimis trupe suplimentare în cele mai critice oraşe: Lyon, Grenoble şi Marsilia.

UPDATE TF1 INFO - PARIS 

În acest moment, în regiunea pariziană sunt 56 de arestări, potrivit sediului poliţiei din Paris, care acoperă şi cele trei departamente din suburbiile interioare (92, 93 şi 94).

UPDATE 121 de arestări în toată Franţa 

Ministerul de Interne raportează 121 de arestări la nivel naţional în acest moment.

UPDATE Tensiuni la Marsilia

Situaţia rămâne tensionată în centrul oraşului Marsilia, unde poliţia îşi sporeşte intervenţiile, folosind uneori gaze lacrimogene. Sunt 43 de arestări în această etapă.

UPDATE LYON - 21 de persoane arestate

Potrivit unei surse din poliţie, poliţia a arestat 21 de persoane în zona Lyon, în special pentru transportul de arme interzise sau mortiere de artificii. 

Franţa va mobiliza 45.000 de poliţişti în toată ţara sâmbătă noaptea

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a anunţat sâmbătă seara mobilizarea a 45.000 de poliţişti care vor fi desfăşuraţi în toată ţara în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu un accent deosebit pe Lyon şi Marsilia.
 
După ce vineri seară a fost martor la câteva ore de revolte şi jafuri, primarul din Lyon, Grégory Doucet, a cerut ca sâmbătă să fie trimise în oraş întăriri suplimentare ale poliţiei.

Ministrul francez de finanţe cere companiilor de asigurări să compenseze rapid

Recentul val de revolte din marile oraşe franceze, precum Lyon şi Marsilia, şi-a lăsat amprenta asupra afacerilor locale, deoarece magazinele au fost sparte şi bunurile au fost jefuite.
 
Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a cerut sâmbătă companiilor de asigurări să despăgubească rapid şi să reducă franşizele pentru comercianţii şi antreprenorii afectaţi.
 
"Despăgubirile trebuie să sosească cât mai repede posibil", a declarat Le Maire, adăugând că este vorba despre aproximativ 250 de tutungerii, 250 de bănci şi 200 de supermarketuri.
 
"Le-am cerut asigurătorilor să fie cât mai direcţi posibil în gestionarea procedurilor", a spus Le Maire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici