Proteste violente la Madrid faţă de măsurile de austeritate: Cel puţin 60 de persoane au fost rănite

Confruntări violente au izbucnit, marţi seara, la Madrid, între poliţie şi protestatari ai mişcării "indignaţilor". Poliţiştii au folosit gloanţe de cauciuc în apropiere de Congresul deputaţilor.

652 afișări
Imaginea articolului Proteste violente la Madrid faţă de măsurile de austeritate: Cel puţin 60 de persoane au fost rănite

Proteste violente la Madrid faţă de măsurile de austeritate: Cel puţin 60 de persoane au fost rănite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unui bilanţ, cel puţin 60 de persoane au fost rănite dintre care una "grav care suferă de o posibilă leziune la coloana vertebrală", a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă. Printre răniţi se numără şi 27 de poliţoşti.

Cel puţin 26 persoane au fost arestate, conform unui bilanţ al poliţiei.

Forţele de ordine au încercat să disperseze miile de manifestanţi adunaţi în apropiere de Congres care strigau "demisia" pentru a denunţa o democraţie "sechestrată", supusă "pieţelor financiare".

Marţi după-amiază, poliţiştii au intrat prima dată cu bastoanele în manifestanţii care încercau să forţeze un baraj, în timp ce mii de indignaţi erau adunaţi în apropiere de Congres şi unii aruncau cu diferite proiectile asupra forţelor de ordine desfăşurate cu sutele.

Manifestanţii, unii aşezaţi, şi forţele de ordine s-au instalat apoi faţă în faţă într-o atmosferă tensionată, au transmis jurnalişti AFP din piaţa Neptuno, foarte aproape de Congres.

"Acestea sunt armele noastre", strigau manifestanţii ridicând mâinile în aer.

Seara, poliţiştii au acţionat pentru a doua oară asupra manifestanţilor, unii având feţele acoperite cu cagule, care aruncau cu pietre sau lansau barierele ataşate barajelor în direcţia forţelor de ordine.

Majoritatea manifestanţilor s-au dispersat apoi către străzile din jur, strigând "poporul unit nu va fi niciodată învins", "ruşine", în timp ce alţii s-au aşezat, cu mâinile în aer, în piaţa unde erau amplasate maşinile de poliţie.

Cel puţin doi manifestanţi au fost răniţi în urma acestor ciocniri, conform unui jurnalist AFP.

Mai multe mişcări ale indignaţilor au convocat această manifestaţie prin intermediul reţelelor de socializare.

Beneficiind de un plan de ajutor european pentru băncile sale din iunie şi luptând, cu preţul unei austerităţi istorice, să reducă deficitul public, guvernul conservator a adoptat din decembrie măsuri de austeritate care au provocat nemulţumire profundă în rândul oamenilor.

"O serie de măsuri au fost adoptate prin decret, fără a fi trecute prin parlament", denunţă organizatorii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici