Protestele din Oman continuă, în pofida demiterii unor miniştri

Protestatarii din Oman, care solicită măsuri de combatere a corupţiei, continuau să manifesteze luni, în pofida demiterii a doi miniştri şi a promisiunilor privind crearea de locuri de muncă.

34 afișări
Imaginea articolului Protestele din Oman continuă, în pofida demiterii unor miniştri

Protestele din Oman continuă, în pofida demiterii unor miniştri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O manifestaţie la Soha, oraş industrial la nord de Mascat, unde un manifestant a fost ucis de poliţie la 28 februarie, a intrat în cea de-a noua zi, a declarat unul dintre militanţii participanţi.

"Reuniunea paşnică continuă, pentru cea de-a noua zi consecutiv", a declarat unul dintre militanţi, precizând că aproximativ 200 de persoane participă la această reuniune ziua, noaptea numărul lor ajungând la 2.000.

"Poporul din Oman manifestează paşnic pentru reforme şi nu pentru înlăturarea regimului", a afirmat acest militant.

Alţi manifestaţi continuau luni să îşi instaleze corturile în faţa sediului Consiliului consultativ din Mascat, pentru a cere combaterea corupţiei.

Armata a dispersat la 1 martie manifestanţi care au blocat intrarea terestră în portul oraşului, dar aceştia au organizat o altă manifestaţie în oraş, în Piaţa Pământului.

Ca răspuns la solicitările manifestanţilor, sultanul Qaboos a demis sâmbătă doi miniştri şi alţi membri ai Guvernului ar urma să plece.

Sultanul a anunţat şi crearea a 50.000 de locuri de muncă, ajutoare pentru şomeri, precum şi înfiinţarea unei comisii însărcinate să prezinte propuneri pentru a spori puterea adunării consultative alese.

Astfel de măsuri sunt rare în această ţară cu o populaţie de trei milioane de locuitori şi unde trăiesc în proporţie de 20 la sută cetăţeni străini.

Sultanatul are resurse limitate de petrol, însă are o locaţie strategică, între Golful Oman şi Golful Persic, de unde provine 20 la sută din tot petrolul brut care circulă în lume.

El este vecin cu Yemenul, ţară săracă şi instabilă, afectată de mai multe săptămâni de manifestaţii împotriva regimului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici