PROTESTELE DIN TURCIA în ziarul The New York Times. Protestatarii au cumpărat o pagină de spaţiu publicitar - FOTO

Protestatarii din Turcia au cumpărat o pagină de spaţiu publicitar în ziarul The New York Times, pentru a-şi promova revendicările împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.

1096 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN TURCIA în ziarul The New York Times. Protestatarii au cumpărat o pagină de spaţiu publicitar - FOTO

PROTESTELE DIN TURCIA în ziarul The New York Times. Protestatarii au cumpărat o pagină de spaţiu publicitar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ediţia de vineri, ziarul The New York Times a acordat, contracost, o pagină întreagă de spaţiu publicitar protestelor antiguvernamentale din Turcia relatează site-ul publicaţiei Huffington Post.

Protestatarii din Turcia lansaseră o campanie de stângere de fonduri pe platforma online Indiegogo, colectând peste 100.000 de dolari (75.000 de euro).

În spaţiul publicitar cumpărat în New York Times, protestatarii au prezentat o imagine cu un cartuş de gaze lacrimogene deasupra următorului mesaj: "CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN TURCIA?"

"Cerem încetarea brutalităţii poliţiei; cerem o presă liberă; cerem iniţierea unui dialog democratic între cetăţeni şi cei aleşi în funcţii publice; cerem investigarea abuzurilor de putere săvârşite de Guvern", au scris protestatarii.

Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la trei morţi şi peste 2.000 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Premierul a anunţat că este dispus să renunţe la planul de construire a unui mall în cadrul complexului, precizând că poate decide construirea unei moschei în locul mall-ului.

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. În urmă cu două săptămâni, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici