Puerto Rico a votat în cadrul unui referendum să devină stat american. "După 119 de ani de colonizare este timpul ca Puerto Rico să fie egal celorlalte 50 de state membre ale SUA"

Cetăţenii celei mai mari colonii a Statelor Unite, Puerto Rico, au votat în cadrul unui refendum consultativ ca statul hispanic să devină al 51-lea stat american. Rezultatul a fost imediat respins de partidele de opoziţie care au boicotat evenimentul, informează The Guardian.

3065 afișări
Imaginea articolului Puerto Rico a votat în cadrul unui referendum să devină stat american. "După 119 de ani de colonizare este timpul ca Puerto Rico să fie egal celorlalte 50 de state membre ale SUA"

Puerto Rico a votat în cadrul unui referendum să devină stat american. "După 119 de ani de colonizare este timpul ca Puerto Rico să fie egal celorlalte 50 de state membre ale SUA"

Până acum s-au numărat 95% din voturi.

Opţiunea de a se înscrie formal în SUA, ca stat cu drepturi depline, a fost susţinută de 97,1% dintre cei care au votat. Independenţa deplină / "asocierea liberă" cu SUA a fost susţinută doar de 1,5%, iar menţinerea statutului de ţară colonială, de doar 1,3% dintre votanţi.

Partidul Nuevo Progresista (PNP), care controlează guvernarea din Puerto Rico, legislatura, şi care a organizat referendumul, a susţinut că rezultatul a marcat o victorie răsunătoare a statalităţii.

Membri ai partidului au declarat că vor da mişcării un impuls enorm, încercând să convingă Washingtonul că după 119 de ani de colonizare este timpul ca Puerto Rico să fie egal celorlalte 50 de state membre ale SUA.

Grupările politice de opoziţie au catalogat însă rezultatul referendumului drept unul irelevant. Partidul Popular Democrat susţine menţinerea statului de ţară colonială, în care cei 3,4 locuitori ai insulei Puerto Rico deţin cetăţenie americană, însă nu pot vota în cadrul alegerilor federale.

Până în 2012, portoricanii au optat de fiecare dată când li s-a dat ocazia să-şi păstreze statutul lor particular. Mai exact, au fost trei referendumuri pe această temă, în 1967, 1993 şi 1998. Însă acum 5 ani, au spus ales pentru prima dată să devină al 51-lea stat american. Referendumul a fost însă unul consultativ, iar utimul cuvânt l-a avut Congresul SUA, care a spus pas. 

Americanii nu se grăbesc să facă această mişcare. În primul rând, Puerto Rico are mari probleme economice. 70 de miliarde de dolari datorie şi în plin proces de faliment, primul declarat de o entitate locală americană. Totuşi, în urma unor modificări în statutul ţării, în 2016, guvernatorul de Puerto Rico a anunţat incapacitatea de plată a insulei, ceea ce ar permite să-şi restructureze uriaşa datorie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici