Putin a avertizat Congresul SUA împotriva aprobării unei "agresiuni" în Siria: "Consecinţele ar putea fi catastrofale"

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Congresul american împotriva aprobării unor acţiuni militare în Siria, care ar constitui, în opinia sa, o "agresiune", în cazul în care ar avea loc "în afara cadrului Naţiunilor Unite".

2783 afișări
Imaginea articolului Putin a avertizat Congresul SUA împotriva aprobării unei "agresiuni" în Siria: "Consecinţele ar putea fi catastrofale"

Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În cazul în care Congresul american, care examinează autorizarea unui recurs la forţă împotriva regimului de la Damasc, dă undă verde unor acţiuni militare, Statele Unite "ar autoriza o agresiune, deoarece tot ceea ce se face în afara Consiliului de Securitate al ONU este o agresiune, cu excepţia autoapărării", le-a spus Putin unor membri ai Consiliului pentru Drepturile Omului de la Kremlin, potrivit agenţiilor ruse.

"Dar Siria, aşa cum ştim, nu atacă Statele Unite, deci, nu poate fi vorba despre (auto)apărare", a adăugat Putin.

"Iată, acum, Congresul şi Senatul americane sunt ocupate să legitimeze o agresiune, iar noi stăm cu toţii lipiţi de ecranele televizoarelor să vedem dacă aceasta este autorizată sau nu", a mai spus Putin, subliniind că o aprobare a unor acţiuni militare în Siria ar fi "inadmisibilă".

Ministerul rus de Externe a avertizat miercuri seara împotriva unor eventuale consecinţe "catastrofale" privind securitatea nucleară.

"Escaladarea în jurul situaţiei din Siria provoacă o îngrijorare deosebită, în măsura în care o acţiune împotriva acestei ţări ar putea să atingă obiective sensibile din punctul de vedere al securităţii nucleare", a declarat, citat într-un comunicat, Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al ministerului.

"Căderea unui proiectil militar asupra minireactorului de la periferia Damascului ar putea să aibă consecinţe catastrofale, şi anume o posibilă contaminare a teritoriilor din jur cu uraniu puternic îmbogăţit şi alte produse radioactive", a adăugat el, subliniind "imposibilitatea garantării controlului materiilor nucleare".

Secretarul de Stat John Kerry şi şeful Pentagonului Chuck Hagel au apărat marţi, în Comisia pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului, decizia de principiu anunţată sâmbătă de către preşedintele Barack Obama de a efectua atacuri "limitate", punitive, asupra Siriei, dar nu înainte să obţină undă verde din partea Congresului.

După doi ani şi jumătate de la începutul conflictului din Siria, care s-a soldat cu peste 110.000 de morţi potrivit unui ONG, Statele Unite şi Franţa caută să creeze o coaliţie care să efectueze atacuri împotriva regimului al-Assad, ca represalii faţă de o presupusă ofensivă cu arma chimică.

Principalul susţinător al regimului de la Damasc, căruia îi furnizează armament, Rusia reclamă "probe convingătoare" privind o folosirea a armelor chimice de către regimul lui Bashar al-Assad.

Moscova s-a opus până acum tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU condamnând regimul sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici