Putin a ordonat Gazprom să înceteze livrările de gaze via Ucraina

Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat companiei de stat Gazprom să înceteze toate livrările de gaze naturale via Ucraina, a anunţat, miercuri, agenţia de presă rusă Interfax.

12 afișări
Imaginea articolului Putin a ordonat Gazprom să înceteze livrările de gaze via Ucraina

Putin a ordonat Gazprom să înceteze livrările de gaze via Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul unei întâlniri cu Vladimir Putin, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a propus "oprirea livrărilor de gaze la graniţa ruso-ucraineană, în măsura în care Ucraina sustrage gaze ruseşti", au precizat agenţiile de presă ruse.

"Sunt de acord cu propunerea voastră, însă acest lucru trebuie făcut în mod public, în prezenţa observatorilor internaţionali", a declarat Putin.

Un oficial al companiei Gazprom declarase miercuri dimineaţă că Ucraina a sistat livrările de gaze către Europa, creând "probleme tehnice grave" pentru gazoducte. "Noaptea trecută Ucraina a oprit toate gazoductele către Europa", a declarat vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, adăugând că autorităţile de la Kiev "sunt singurele vinovate pentru această situaţie".

Rusia, care a oprit joi livrările de gaz către Ucraina, în lipsa unui acord asupra preţului de livrare pentru 2009, a acuzat Kievul că deturnează gazele care tranzitează teritoriul său către clienţii europeni.

Putin: Livrările de gaze vor fi reluate numai după trimiterea de observatori internaţionali

Livrările de gaze ruseşti care tranzitează Ucraina către Uniunea Europeană vor fi reluate numai în urma unui acord care prevede trimiterea de observatori internaţionali, a declarat miercuri premierul rus, Vladimir Putin, potrivit agenţiei Interfax.

"Dacă Ucraina nu autorizează rapid tranzitul de gaz rus şi Rusia este contrânsă să sisteze livrările de gaze de tranzit, Gazprom va relua livrările către Europa numai în urma elaborării unor mecanisme de control la care să participe observatori internaţionali", a declarat premierul rus.

Citeşte şi:

Putin cere Gazprom să reducă imediat volumul de gaz livrat către Ucraina

Rusia a suspendat complet tranzitul gazului destinat Europei prin Ucraina

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici