Putin a semnat o lege care conferă imunitate pe viaţă foştilor preşedinţi ai Rusiei. Ei nu pot fi urmăriţi penal pentru fapte comise în timpul şi în afara mandatului

  • Putin a semnat o lege care va oferi foştilor preşedini imunitate pe viaţă şi nu doar pentru faptele comise în timpul exercitării funcţiei.
  • Potrivit legii, un fost preşedinte rus „nu poate fi urmărit penal sau administrativ, nu poate fi arestat de poliţie, supus audierii sau percheziţionat.
  • Un fost preşedinte rus poate fi privat de imunitate în cazul acuzaţiilor de „înaltă trădare sau alte infracţiuni grave.”
1907 afișări
Imaginea articolului Putin a semnat o lege care conferă imunitate pe viaţă foştilor preşedinţi ai Rusiei. Ei nu pot fi urmăriţi penal pentru fapte comise în timpul şi în afara mandatului
Vladimir Putin a semnat marţi (22 decembrie) o lege care va oferi foştilor preşedinţi ruşi imunitate pe viaţă şi nu doar pentru faptele comise în timpul exercitării funcţiei, notează Le Figaro.
 
Acest nou text prevede că un fost preşedinte rus „nu poate fi urmărit penal sau administrativ”. În plus, el nu poate fi arestat de poliţie, supus audierii sau percheziţionat. Versiunea anterioară a textului oferea deja imunitate foştilor preşedinţi ruşi, dar preciza că se aplica doar în cazul acţiunilor desfăşurate în timpul mandatului.
 
Această nouă lege face parte din amendamentele constituţionale validate în această vară printr-un vot naţional, care i-a dat şi preşedintelui Putin posibilitatea de a rămâne la putere până în 2036.
 
Un fost preşedinte rus poate fi privat de imunitate în cazul acuzaţiilor de „înaltă trădare sau alte infracţiuni grave”, confirmate de instanţele supreme şi constituţionale, apoi validate de două treimi din membrii Camerelor Inferioare şi Superioare ale Parlamentului. Noul text indică, de asemenea, că foştii preşedinţi vor beneficia de un loc în Camera Superioară a Parlamentului, ceea ce le conferă şi imunitate.
 
Aceste amendamente, care se referă „la garanţiile unui preşedinte al Federaţiei Ruse care nu se mai află în funcţie şi la membrii familiei sale”, nu specifică însă clar că vor beneficia şi rudele foştilor şefi de stat de protecţie identică. Luna trecută, aceste schimbări au alimentat zvonurile despre o posibilă plecare a lui Vladimir Putin din motive de sănătate, informaţii negate de Kremlin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici