Putin îndeamnă la un dialog între părţile care se înfruntă în Ucraina: "Operaţiunile militare n-au încetat"

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat duminică preşedinţia ucraineană şi rebelii proruşi să se angajeze într-un dialog "substanţial" şi a cerut Kievului să pună capăt operaţiunilor militare şi să garanteze drepturile rusofonilor din estul separatist prorus.

1248 afișări
Imaginea articolului Putin îndeamnă la un dialog între părţile care se înfruntă în Ucraina: "Operaţiunile militare n-au încetat"

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este necesară declanşarea unui dialog aprofundat şi substanţial", a declarat Putin pentru televiziuni, adăugând "contează ca acest dialog între părţiile care se înfruntă în Ucraina să se bazeze pe planul de pace" al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

"Rusia va susţine cu siguranţă aceste intenţii", a continuat el, referindu-se la planul de pace.

"Dar cel mai important este să se ajungă la o soluţie politică. Contează ca acest dialog între părţile care se înfruntă în Ucraina să se bazeze pe acest plan de pace", a insistat Putin.

Însă, pentru ca planul să funcţioneze, rusofonii din estul separatist este necesar să poată să se considere o "parte inalienabilă" a Ucrainei şi să fie siguri că drepturile lor sunt garantate de către Constituţie, a declarat Putin la televiziune.

Preşedintele rus s-a adresat jurnaliştilor după ce a depus o jerbă de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, cu ocazia comemorării începerii celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941, în Uniunea Sovietică, când Rusia şi Ucraina au luptat împreună împotriva Germaniei naziste.

Preşedintele ucrainean a anunţat vineri o încetare unilaterală a focului, timp de o săptămână, dar Moscova a apreciat că pacea nu va ajunge prea departe deoarece acesta nu le-a adresat separatiştilor o invitaţie oficială să participe la negocieri.

Putin a subliniat duminică asupra faptului că luptele continuă, în pofida declarării încetării focului, referindu-se la tiruri de artilerie din noaptea precedentă.

"Operaţiunile militare n-au încetat", a spus el. "Nu pot să spun cine este responsabil - armata sau unităţi armate ale forţelor de dreapta - dar aşa s-a întâmplat", a adăugat el.

Şeful de la Kremlin a transmis sâmbătă mai multe mesaje contradictorii către autorităţile ucrainene, plasând mai întâi trupele armatelor din centrul Rusiei în stare de alertă, iar apoi susţinând într-o oarecare măsură  planul de pace al lui Poroşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici