Putin: Problema scutului antirachetă nu va fi soluţionată indiferent dacă Obama va fi sau nu reales

Problema instalării scutului antirachetă în Europa nu va fi soluţionată, indiferent dacă preşedintele american Barack Obama va fi reales sau nu, a declarat şeful statului rus Vladimir Putin într-o conferinţă de presă, la finalul summitului G20, la Los Cabos.

267 afișări
Imaginea articolului Putin: Problema scutului antirachetă nu va fi soluţionată indiferent dacă Obama va fi sau nu reales

Vladimir Putin şi Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eu cred că problema scutului antirachetă nu va fi soluţionată, indiferent dacă (preşedintele american Barack) Obama va fi reales sau nu. De mai mulţi ani, Statele Unite sunt pe cale să îşi creeze sistemul de apărare antirachetă şi încă nu văd ce ar putea să îi facă să îşi schimbe abordarea", a insistat preşedintele rus, relatează RIA Novosti în pagina online.

În opinia sa, situaţia se poate schimba doar dacă Washingtonul ar consimţi să creeze un scut antirachetă comun cu Rusia.

Alegerile prezidenţiale din Statele Unite vor avea loc în noiembrie.

În 2010, Moscova şi Washingtonul au convenit să coopereze în domeniul apărării europene antirachetă. Însă părţile nu au ajuns la un acord asupra arhitecturii viitorului scut, iar parteneriatul nu a fost pus în aplicare. În plus, Moscova solicită garanţii că scutul nu îi va ameninţa potenţialul nuclear, Statele Unite refuzând să îi ofere asemenea garanţii.

NATO insistă asupra instalării a două sisteme independente, dar coordonate, şi anume unul rus, iar celălalt al Alianţei Nord-Atlantice. În schimb, Moscova propune crearea unui sistem comun, care să integreze dispozitivele celor două părţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici