Putin renunţă la asaltul asupra uzinei Azovstal, dar cere ca din zona industrială să nu scape „nici măcar o muscă”

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să anuleze planurile de a lua cu asalt uzina Azovstal din oraşul ucrainean Mariupol, spunând că doreşte ca, în schimb, aceasta să continue să fie blocată, relatează BBC.

1756 afișări
Imaginea articolului Putin renunţă la asaltul asupra uzinei Azovstal, dar cere ca din zona industrială să nu scape „nici măcar o muscă”

Ultimii luptători ucraineni se adăpostesc în uriaşa uzină siderurgică din oraş, unde se pare că se adăpostesc şi aproximativ 1.000 de civili.

Putin a dat ordinul de a bloca uzina într-o discuţie cu Serghei Şoigu, ministrul apărării, pe care l-a felicitat pentru succesul operaţiunii din Mariupol, după ce acesta a afirmat că forţele ruse au capturat oraşul.

Şoigu îi spusese anterior lui Putin că peste 2.000 de luptători ucraineni se aflau încă în uzină. Luptătorii de acolo - membri ai Batalionului Azov şi puşcaşi marini ucraineni - au fost salutaţi de preşedintele Zelenski pentru că au rezistat săptămâni întregi în faţa atacului rus.

Putin a declarat că "nu este nevoie să coborâm în aceste catacombe şi să ne târâm în subteran prin aceste instalaţii industriale".

În schimb, el a cerut forţelor sale să "blocheze această zonă industrială astfel încât nici măcar o muscă să nu poată scăpa".

El a adăugat că asaltul asupra uriaşei zone industriale nu este o soluţie practică, decizia fiind luată pentru a proteja vieţile soldaţilor ruşi.

Putin a salutat, de asemenea, "eliberarea" de către Rusia a Mariupolului, după ce ministrul Apărării, Serghei Şoigu, i-a spus că forţele ruseşti controlează acum oraşul-port ucrainean, în afară de uzină.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a cerut Rusiei să permită formarea unui coridor umanitar imediat pentru ca civilii să scape de uzina siderurgică.

Iryna Vereshchuk a vorbit după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat forţelor sale să nu ia cu asalt uzina.

"Sunt aproximativ 1.000 de civili şi 500 de soldaţi răniţi acolo. Toţi trebuie să fie scoşi astăzi din Azovstal", a declarat Vereshchuk pe reţelele de socializare.

Miercuri, un comandant al puşcaşilor marini din uzină a trimis un mesaj către BBC în care spunea că soldaţii răniţi prinşi acolo "putrezesc", fără medicamente şi alte provizii. El a cerut ca oamenii săi să fie evacuaţi într-o ţară terţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici