Putin respinge criticile la adresa efectelor pactului Ribbentrop-Molotov

Premierul rus Vladimir Putin a respins din nou, la Gdansk (nordul Poloniei), criticile conform cărora pactul germano-sovietic Ribbentrop-Molotov ar fi contribuit la izbucnirea celui de-al II-lea Război Mondial.

36 afișări
Imaginea articolului Putin respinge criticile la adresa efectelor pactului Ribbentrop-Molotov

Putin respinge criticile la adresa efectelor pactului Ribbentrop-Molotov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Observăm tentativele persistente de a sugera că al II-lea Război Mondial a izbucnit din cauza Pactului Molotov-Ribbentrop", a declarat Putin în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său polonez Donald Tusk.

Putin respinge criticile la adresa pactului Ribbentrop-Molotov

"De ce să vehiculăm această ipoteză falsă în opinia publică din raţiuni de politică internă? Este cel mai rău lucru care se poate face. Cauzele care au condus la tragedia de la 1 septembrie 1939 trebuie examinate pentru a nu se mai repeta", a spus Putin.

"Pactul germano-sovietic a fost ultimul dintr-o serie de documente; toată lumea a comis erori", insistă premierul rus, citând mai multe acorduri anterioare, inclusiv Tratatul de la Munchen.

Într-un articol publicat luni în ziarul polonez Gazeta Wyborcza, Putin condamnase pactul germano-sovietic, adăugând însă că URSS-ul lui Stalin nu avea altă opţiune.

Vladimir Putin a venit la Gdansk pentru a participa la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la începerea celui de-al II-lea Război Mondial.

Premierul rus Vladimir Putin (s) şi primul ministru polonez, Donald Tusk

"Doar căutarea adevărului ne poate permite să restabilim încrederea", a declarat Donald Tusk. "Două regimuri totalitare au decis soarta acestui război, la început aliate, apoi inamice. Să nu uităm însă jertfa militarilor sovietici", adaugă Tusk.

Şi Vladimir Putin a reamintit că "polonezii şi ruşii au luptat împreună împotriva unui inamic comun".

"I-am considerat mereu pe polonezi camarazi de arme în victoria comună", a spus Putin, salutând îmbunătăţirea, în ultimii doi ani, a relaţiilor dintre Polonia şi Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici