Putin: Rusia ar putea fi obligată să se retragă din tratatul privind rachetele

Rusia nu va putea rămâne în cadrul unui tratat referitor la rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune, dacă acesta nu este extins pentru a include şi alte state, a declarat vineri, preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Putin: Rusia ar putea fi obligată să se retragă din tratatul privind rachetele

Putin: Rusia ar putea fi obligată să se retragă din tratatul privind rachetele

"Trebuie ca lucrurile să ajungă într-un punct în care înţelegerea ruso-americană să capete o natură globală. (...) Trebuie ca şi alţi participanţi internaţionali să-şi asume aceleaşi obligaţii asumate de Federaţia Rusă şi de SUA. (...) Dacă nu vom putea atinge acest obiectiv, de transformare a acestui tratat într-unul internaţional, nouă ne va fi dificil să rămânem în cadrul acestui acord", a declarat Putin.

Putin nu a precizat la ce acord face referire, dar el a părut a vorbi despre un tratat din 1987, de eliminare a rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, semnat de liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, şi de preşedintele american Ronald Reagan.

Oficiali din cadrul armatei ruse au descris, în trecut, tratatul ca fiind "o relicvă a Războiului Rece".

Obiecţiile lor cu privire la acord nu par a viza Statele Unite, dar sunt legate de temerile că anumite ţări din Orientul Mijlociu şi Asia îşi consolidează arsenalul de rachete cu rază medie de acţiune.

Oficialii ruşi susţin că nu pot riposta faţă de această consolidare a aresenalului, din cauza restricţiilor impuse de tratat.

Un oficial NATO a refuzat, la Bruxelles, să comenteze pe marginea afirmaţiilor lui Putin referitoare la tratat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici