Putin, sceptic privind flexibilitatea de care ar putea dispune Obama pe tema scutului antirachetă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că omologul său american Barack Obama vrea să deblocheze negocierile pe tema scutului antirachetă din Europa, dar că acţiunile de lobby militar din Congres şi Departamentul de Stat "conservator" îl vor împiedica să facă acest lucru.

161 afișări
Imaginea articolului Putin, sceptic privind flexibilitatea de care ar putea dispune Obama pe tema scutului antirachetă

Vladimir Putin şi Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Este posibil să se găsească o soluţie la problemă, dacă preşedintele Obama este reales pentru un al doilea mandat? În principiu da, este", a declarat Putin într-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today.

"Dar nu este vorba doar despre preşedintele Obama", a declarat el. "Eu cred că el este un om sincer care vrea în mod cinstit să implementeze schimbări pozitive. Dar poate el să facă acest lucru, îl vor lăsa ei? Ei sunt ... lobbyul militar şi Departamentul de Stat, care este destul de conservator", a explicat preşedintele rus, potrivit paginii electronice a agenţiei RIA Novosti.

Putin a subliniat, de asemenea, necesitatea unui dialog pe tema controversatului scut, dar a declarat că "nu este sigur" că Washingtonul este "pregătit pentru o astfel de cooperare".

Negocierile dintre Rusia şi Statele Unite pe tema proiectului de scut antirachetă au stagnat din cauza reticenţei Washingtonului de a oferi Moscovei garanţii juridice că scutul nu va fi folosit împotriva teritoriului rusesc. Washingtonul şi NATO susţin că au nevoie de acest scut pentru apărarea Europei împotriva unui posibil atac cu rachete provenind din Iran. Rusia afirmă că proiectul reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale.

Platforma partidului democrat din 2012 afirmă că Obama vrea să continue proiectul de scut antirachetă, indiferent de atitudinea Moscovei.

Dar Putin a declarat pentru Russia Today că o acţiune unilaterală "nu ar intensifica stabilitatea globală". El a afirmat că Rusia ar trebui "să se gândească la modalităţile prin care să se apere" dacă Statele Unite vor continua acest proiect.

"Noi trebuie să ne gândim la caracterul său strategic, acesta este construit nu pentru un an şi nici măcar pentru un deceniu", a adăugat preşedintele rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici