R. Moldova este un "poligon perfect" pentru fraudarea alegerilor

O anchetă a publicaţiei Jurnal de Chişinău, realizată cu sprijinul Asociaţiei daneze pentru jurnalism de investigaţie, a ajuns la concluzia că R.Moldova este "un poligon perfect pentru testarea tehnologiilor electorale «murdare»", anunţă ediţia de marţi a acestui ziar moldovean.

16 afișări
Imaginea articolului R. Moldova este un "poligon perfect" pentru fraudarea alegerilor

R.Moldova este un "poligon perfect" pentru fraudarea alegerilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cu câteva săptamâni înainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie, Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) a prezentat o listă a cetăţenilor cu drept de vot în care figurau 3.054 de milioane de alegători, cu aproape 800 de mii de alegători mai mult decît la legislativele precedente.

Această creştere este improbabilă, deoarece "chiar şi în cei mai buni ani din punct de vedere ai sporului natural, natalitatea a fost inferioară mortalităţii în (Republica) Moldova cu 15.000-18.000 de persoane anual", a declarat Nicolae Răileanu, reprezentantul partidului politic Alianţa Moldova Noastră (AMN) la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Au fost descoperite dovezi privind eliberarea de către MDI a sute de mii de acte de identitate "pentru o singura zi", cu care anumite persoane ar fi putut vota în diferite locuri, potrivit jurnaliştilor, care au verificat chiar în baza de date a MDI seria şi numărul cărţii de identitate, codul numeric personal şi numele mai multor persoane.

În urma verificărilor, s-a descoperit că existau înregistrate zeci de persoane diferite cu aceleaşi date de pe cartea de identitate.

Potrivit datelor publicate de Serviciul de grăniceri înainte de alegerile din 5 aprilie, aproximativ 600.000 de moldoveni se aflau la acea dată în străinătate, deşi, neoficial, se vehiculează o cifră de circa un milion. În cadrul investigaţiei, jurnaliştii au declarat că au depistat zeci de exemple de persoane cunoscute ca fiind plecate peste hotare care apăreau pe listele electorale ca şi cum ar fi votat.

În legătură cu prezenţa numelor unor persoane decedate pe listele electorale, la o întîlnire cu utilizatorii de bloguri din Republica Moldova, Marian Lupu a declarat: "Au fost decedaţi care au votat la 5 aprilie? Da!".

El a adăugat însă: "Ştim că au fost probleme cu listele electorale. Această problemă a fost identificată la alegerile din 2009, dar ea a fost prezentă şi la alegerile din 2005. În rest, vreau să văd probe, care ar demonstra falsificarea alegerilor", a spus Lupu.

Investigaţia a descoperit mai multe cazuri de vot dublu, semnături false, nereguli în legătură cu votul bolnavilor psihic, votarea fără acte de identitate şi fără a avea drept de vot.

Potrivit anchetei jurnalistice, reprezentantul unui partid a declarat, sub protecţia anonimatului, că mai mulţi observatori au fost "cumpăraţi" de alţi concurenţi electorali sau au fost chiar "îmbătaţi".

Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, susţine că probele de fraudare a alegerilor aduse de opoziţie nu au fost luat în considerare pentru că aceasta trebuia să documenteze fiecare presupusă fraudă în timpul campaniei electorale, să se adreseze birourilor electorale, Comisiei Electorale Centrale, instanţelor de judecată, să fixeze încălcările în procesele verbale şi să dispună de deciziile instanţelor abilitate pe marginea presupuselor fraude.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici