Rachetele sol-aer, în apropierea stadionului olimpic din Beijing

Trecătorii nu ezită să se oprească şi să facă poze având ca fundal bateriile de rachete sol-aer şi radarele amplasate de autorităţile chineze în apropierea Stadionului Olimpic din Beijing, în cadrul măsurilor de siguranţă în vederea Jocurilor Olimpice.

14 afișări
Imaginea articolului Rachetele sol-aer, în apropierea stadionului olimpic din Beijing

Rachetele sol-aer, în apropierea stadionului olimpic din Beijing (Imagine: Mediafax/AFP)

Jurnaliştii au acum rara ocazie de a filma şi fotografia dispozitive militare chineze fără a fi anchetaţi în acest sens.

"Sunt pentru a evita atacurile teroriste (...) Este una dintre condiţiile pentru reuşita Jocurilor Olimpice (...) Aşa cum sunt oameni buni sunt şi oameni răi", crede Xue Honglei, un student în vârstă de 22 de ani, care a venit să admire dispozitivele "indispensabile" pentru stadioanele olimpice "Cuib de Pasăre" şi "Cub de apă".

Potrivit acestuia "şi în celelalte state este la fel".

Dispozitivele sunt păzite de soldaţi, aflaţi în spatele grilajelor, impasibili şi imobili, având în dotare arme echipate cu baionetă.

"Când aceste instalaţii de apărare anti-aeriană au început să apară în Beijing, locuitorii oraşului au fost surprinşi, dar credem că acestea sunt indispensabile şi, în plus, aceasta este o tehnică obişnuită Jocurilor Olimpice", a dat asigurări Liu Shaowu, director de securitate în cadrul Jocurilor Olimpice.

Autorităţile chineze continuă să avertizeze asupra ameninţărilor teroriste, în special din partea grupărilor islamiste din provincia Xinjiang, nord vestul Chinei.

Potrivit lui Liu, 110.000 de persoane vor participa în cadrul operaţiunilor de securitate ale Jocurilor Olimpice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici