Rămăşiţele a peste 1.700 de deţinuţi, descoperite într-o groapă comună la Tripoli

Rămăşiţele a peste 1.700 de deţinuţi executaţi în 1996 la închisoarea Abu Salim din Tripoli au fost descoperite într-o groapă comună din capitală, a anunţat duminică după-amiază Consiliul militar al noilor autorităţi libiene.

237 afișări
Imaginea articolului Rămăşiţele a peste 1.700 de deţinuţi, descoperite într-o groapă comună la Tripoli

Rămăşiţele a peste 1.700 de deţinuţi, descoperite într-o groapă comună la Tripoli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am descoperit locul în care erau îngropaţi aceşti martiri", a declarat Khaled Sherif, purtător de cuvânt al Consiliului militar, în cadrul unei conferinţe de presă la Tripoli, adăugând că are dovada că este vorba despre "acte criminale".

El a precizat că un comitet tehnic este desemnat să identifice cadavrele, dar această operaţiune "necesită un anumit timp". Potrivit lui, peste corpuri a fost turnat "acid" "pentru a se elimina orice dovadă a acestui masacru".

Un jurnalist al AFP care a mers la faţa locului şi a văzut groapa comună situată la baza zidurilor închisorii a putut constatat prezenţa unor oseminte pe pământul bătătorit.

"Am fost invitaţi să vizităm locul unde se aflau cadavrele deţinuţilor de la Abu Salim şi am descoperit oseminte umane răspândite", a declarat unul dintre membrii acestui comitet, Salim al-Farjani.

"Le cerem organizaţiilor străine şi comunităţii internaţionale să ne ajute în această misiune deoarece este vorba despre identificarea cadavrelor a peste 1.700 de persoane", a adăugat el.

Mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au denunţat asasinarea, în 1996, a câtorva sute de deţinuţi în celebra închisoare Abu Salim, unde erau încarceraţi numeroşi deţinuţi politici ai regimului lui Muamamr Kadhafi.

Acest masacru, produs ca represiune faţă de o revoltă, se află indirect la originea protestelor care au izbucnit la jumătatea lui februarie în estul libian şi care s-au transformat într-un conflict armat şi au condus la înlăturarea de la putere a lui Kadhafi.

Primele manifestaţii la Benghazi, principalul oraş din estul ţării, au avut loc la apelul familiilor deţinuţilor ucişi, care protestau faţă de arestarea avocatului lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici