Rassmusen: După Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în aşa numitele garanţii ale Rusiei

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmusen, a declarat, vineri, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, că după ceea ce s-a întâmplat în Ucraina nimeni nu poate să mai aibă încredere în "aşa numitele garanţii ale Rusiei cu privire la suvernanitate şi integritate teritorială".

1868 afișări
Imaginea articolului Rassmusen: După Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în aşa numitele garanţii ale Rusiei

Rassmusen: După Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în aşa numitele garanţii ale Rusiei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"După ce am văzut în Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în aşa numitele garanţii ale Rusiei cu privire la suvernanitate şi integritate teritorială. În 1994, Rusia a garantat suvernanitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, şi ceea ce am văzut recent este o anexare ilegală, o înşfăcare a teritoriului cu forţa, deci nu cred că putem avea încredere în aşa numitele garanţii", a declarat Rassmusen, potrivit traducerii oficiale.

Secretarul general al NATO a ţinut să precizeze că Ucraina este cea care trebuie să îşi decidă viitorul statut. "Noi avem un principiu fundamental, că fiecare naţiune trebuie să aibă dreptul de a-şi alege politicile de securitate, inclusiv afilierile la diverse alianţe. Deci Ucraina va trebuie să decidă, nu Rusia, nu noi, ci Ucraina, şi vom respecta", a precizat acesta.

Rassmusen a ţinut să menţioneze că acelaşi lucru se aplică şi Republicii Moldova. "Solicităm respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei. Sigur, vrem ca Rusia să îşi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu încerce să destabilizeze situaţia, nici în Moldova nici în Ucraina", a declarat Anders Fogh Rassmusen.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici