CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Ucraina, de la începutul insurecţiei proruse

O insurecţie separatistă armată are loc în estul Ucrainei, de la începutul lui aprilie, după anexarea Crimeei de către Rusia, în martie, relatează AFP, care prezintă principalele evenimente până la declanşarea, miercuri, a unui "dialog naţional" încurajat de către occidentali.

1106 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Ucraina, de la începutul insurecţiei proruse

CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Ucraina, de la începutul insurecţiei proruse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

APRILIE

- 6: manifestanţi proruşi preiau controlul asupra unor clădiri oficiale la Harkov, Doneţk şi Lugansk, în contextul în care estul şi sudul Ucrainei se confruntă cu tensiuni de la îndepărtarea puterii proruse, pe 22 februarie, la Kiev.

- 7: la Doneţk, insurgenţi proruşi proclamă o "republică suverană". Ucraina acuză Rusia că vrea să o invadeze pentru a o "dezmembra".

- 12: ofensivă a insurgenţilor la Slaviansk şi Kramatorsk.

- 13: Kievul anunţă o "operaţiune antiteroristă" în est.

- 14: separatiştii cer ajutorul preşedintelui rus Vladimir Putin.

- 16: forţele ucrainene suferă o înfrângere la Slaviansk - şase blindate sunt confiscate de către proruşi.

- 17: acord cvadripartit (Ucraina-Rusia-UE-SUA) la Geneva asupra unei "dezescaladări".

- 18: Kremlinul confirmă că trupele sale sunt mobilizate la frontiera cu Ucraina - 40.000 de militari, potrivit NATO.

- 21: la Lugansk, insurgenţii decid un referendum, pe 11 mai, asupra independenţei în est.

- 22: Washingtonul anunţă mobilizarea a 600 de militari în Polonia şi ţările baltice.

- 24: asalt cu blindate ucrainene asupra separatiştilor, la Slaviansk, soldat cu cel puţin cinci morţi, potrivit Kievului. Putin denunţă "o crimă" care va avea consecinţe.

- 25: insurgenţi reţin şapte observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Slaviansk. Ei vor fi eliberaţi pe 3 mai.

- 28: occidentalii consolidează sancţiunile vizând Rusia, care ameninţă cu un răspuns "dureros".

- 30: Kievul îşi plasează forţele armate în "stare de alertă totală". FMI acordă Ucrainei un împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari.

MAI

- 1: manifestanţi proruşi ocupă sediul parchetului regional de la Doneţk. Kievul reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani.

- 2: se înregistrează cele mai puternice violenţe de la schimbarea puterii de la Kiev, o zi marcată de moartea a peste 50 de persoane - 42 la Odesa (sud) şi zece într-un asalt al armatei la Slaviansk.

- 5: confruntări armate intense la Slaviansk - 30 de rebeli au fost ucişi, potrivit Kievului.

- 7: Putin propune amânarea referendumului separatist, în schimbul încetării operaţiunii militare a Kievului. El anunţă că Moscova şi-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, afirmaţie dezminţite de NATO şi Washington.

- 8: Kievul cataloghează drept o "parodie" porpunerea Moscovei. Insurgenţii proruşi menţin referendumul

- 9: Putin efectuează prima vizită în Crimeea. Confruntări armate violente au loc la Mariupol, în est, soldate cu peste 30 de morţi, potrivit Kievului.

- 11: regiunile Doneţk şi Lugansk spun un "da" masiv în cadrul referendumului separatist.

- 12: Moscova afirmă că "respectă" voinţa ucrainenilor din estul ţării, dar adaugă că "punerea în aplicare" a rezultatelor referendumului este necesar să aibă loc prin "dialog" cu Kievul. Separatiştii cer "alipirea" la Rusia a regiunilor Doneţk şi Lugansk.
Kievul şi Occidentul denunţă un "referendum ilegal".
UE extinde sancţiunile specifice.

- 13: şapte militari ucraineni sunt ucişi într-un atac comis cu lansatoare de rachete în apropiere de Kramatorsk, în regiunea Doneţk.

- 14: Ucraina lansează un "dialog naţional", încurajat de către europeni şi OSCE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici