Ratko Mladic a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru genocid. ”Măcelarul Bosniei”, vinovat pentru masacrarea a peste 7.000 de musulmani

Fostul lider bosniac Ratko Mladic a fost condamnat, miercuri, la închisoare pe viaţă, fiind găsit vinovat pentru acte de genocid comise în timpul războiului din Bosnia dintre 1992-1995, relatează BBC şi CNN.

11457 afișări
Imaginea articolului Ratko Mladic a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru genocid. ”Măcelarul Bosniei”, vinovat pentru masacrarea a peste 7.000 de musulmani

Ratko Mladic a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru genocid. ”Măcelarul Bosniei”, vinovat pentru masacrarea a peste 7.000 de musulmani

Existau 11 capete de acuzare la adresa lui Mladic, două de genocid şi nouă pentru crime de război, acte comise de bosniac în timpul războiului din fosta Iugoslavie dintre 1992-1995, în urma căruia peste 100.000 de oameni au murit.

Procesul a început în 2012 la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, ce are sediul la Haga. Această instanţă a fost înfiinţată pentru a pentru a-i judeca pe liderii locali care au comis crime în timpul războaielor din fostul stat iugoslav.

Cunoscut sub numele de ”măcelarul Bosniei”, Mladic a fost găsit vinovat pentru genocid, fiind responsabil pentru masacrarea a peste 7.000 de musulmani din Bosnia ce a avut loc în Srebrenica. Acesta a fost găsit vinovat şi pentru asaltul asupra oraşului Sarajevo, în urma căruia 10.000 de oameni au murit.

Astfel, Mladic a fost găsit vinovat pentru cea mai sângeroasă campanie de masacrare etnică ce a avut loc pe teritoriul Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.

În timpul citirii sentinţei, Mladic a fost evacuat din sala de judecată pentru că i-a acuzat pe judecători de minciună.

Jens Stoltenberg: Salut hotărârea Tribunalului Penal ONU împotriva lui Ratko Mladici

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, miercuri, decizia Tribunalului Penal al Naţiunilor Unite de a-l condamna la închisoare pe viaţă pe fostul lider al sârbilor din Bosnia-Herţegovina, Ratko Mladici, pentru genocidul comis în timpul războiului bosniac.

"Salut hotărârea Tribunalului Penal ONU împotriva lui Ratko Mladici. Asta demonstrează că legea funcţionează şi cei acuzaţi de crime de război sunt traşi la răspundere. În funcţia de comandant al sârbilor în Bosnia, generalul Mladici este responsabil de comiterea unor crime împotriva civililor, inclusiv uciderea a mii de bărbaţi şi băieţi bosniaci în Srebrenica, în 1995", a declarat Jens Stoltenberg.

Secretatul General al NATO a ţinut să reamintească rolul pe care organizaţia l-a avut în soluţionarea conflictului, declarând: "Balcanii de Vest reprezintă o importanţă strategică pentru Alianţa noastră, care ajută la construirea stabilităţii în regiune de peste 20 de ani. Vedem viitorul Balcanilor de Vest în cooperarea şi integrarea euro-atlantică pentru cei care îşi doresc asta".

"Sper că hotărârea de azi va conduce regiunea pe un drum al păcii şi al reconcilierii", a încheiat Jens Stoltenberg.

Procesul a început în 2012 la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, ce are sediul la Haga, şi s-a sfârşit miercuri când Ratko Mladici a fost găsit vinovat pentru acte de genocid comise în timpul războiului din Bosnia dintre 1992-1995, fiind condamnat la închisoare pe viaţă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici