Ratko Mladici compare pentru prima dată în faţa judecătorilor TPI

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, arestat la 26 mai în Serbia, după ce a fost căutat 16 ani, urmează să compară pentru prima dată, vineri, în faţa judecătorilor Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, de la Haga.

266 afișări
Imaginea articolului Ratko Mladici compare pentru prima dată în faţa judecătorilor TPI

Ratko Mladici compare pentru prima dată în faţa judecătorilor TPI (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Cel care a fost omul cel mai căutat din Europa este inculpat pentru rolul său în masacrul de la Srebreniţa, cel mai grav înregistrat în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, în care au fost ucişi 8.000 de musulmani, în 1995.

Fostul general, în vârstă de 69 de ani, va trebui să pledeze vinovat sau nevinovat pentru faptele de care este acuzat, în cadrul unei audieri prevăzute să înceapă la ora 10.00 (11.00, ora României). El va putea cere însă un termen de 30 de zile înainte să răspundă cum pledează.

Procesul lui Mladici nu a trebui să debuteze mai devreme de câteva luni, pentru a permite apărării să studieze dovezile strânse de acuzare.

Judecătorul olandez Alphons Orie, care a condus în 2008 şi audierea iniţială a fostului lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, va verifica identitatea acuzatului, înainte de a-i prezenta pe scurt cele 11 acuzaţii de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, formulate împotriva sa.

În cursul audierii, care ar putea dura între o oră şi o oră şi jumătate, magistratul se va informa de asemenea cu privire la starea de sănătate a acuzatului şi îl va întreba dacă se plânge de condiţiile de detenţie de la penitenciarul TPI.

Potrivit avocatului său din Serbia, Miloş Saljici, Ratko Mladici a fost operat şi a făcut chimioterapie în 2009, pentru un cancer al sistemului limfatic.

Un avocat sârb, Aleksandar Aleksici, a fost desemnat pentru a-l apăra pe fostul general în cursul audierii iniţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici