Ratko Mladici refuză să depună mărturie la procesul lui Radovan Karadzici la TPI

Fostul lider al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, a refuzat să depună mărturie marţi la procesul lui Radovan Karadzici de la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI).

159 afișări
Imaginea articolului Ratko Mladici refuză să depună mărturie la procesul lui Radovan Karadzici la TPI

Ratko Mladici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Refuz să depun mărturie din motive de sănătate şi pentru că acest lucru mi-ar aduce prejudicii în propriul meu dosar", a declarat Ratko Mladici înntr-o audiere publică la Haga.

Acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, Radovan Karadzici, care se apără singur, a cerut ca Ratko Mladici, acuzat de aceleaşi crime într-un proces separat, să depună mărturie în favoarea sa.

Mladici a refuzat, epuizând toate apelurile juridice posibile, însă în final a depus jurământul şi a afirmat că TPI este un tribunal "satanic" şi un "tribunal al urii".

"M-aţi informat vreodată, în scris sau oral, că deţinuţi de la Srebreniţa vor fi executaţi?", l-a întrebat apoi Radovan Karadzici pe fostul general.

Ratko Mladici a răspuns însă la fiecare întrebare cu "refuză să depună mărturie, ţinând cont de faptul că acest lucru l-ar incrimina în propriul dosar".

Radovan Karadzici şi Ratko Mladici sunt acuzaţi că au susţinut purificarea etnică în Bosnia în timpul războiului, în urma căruia au 100.000 de persoane au murt şi 2,2 milioane s-au refugiat între 1992 şi 1995.

Cei doi foşti lideri militari sunt acuzaţi în special pentru masacrul de la Srebreniţa, în care forţele sârbe din Bosnia au ucis aproape 8.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici