Război Israel - Hamas. Armata instalează pompe pentru a inunda cu apă de mare tunelurile Hamas / Zeci de prizonieri „suspecţi de terorism” / ONU: doar 69 de camioane de ajutor au intrat ieri în Fâşie

Trupele israeliene au fost fotografiate instalând pompe pentru a inunda tunelurile Hamas cu apă de mare.

3924 afișări
Imaginea articolului Război Israel - Hamas. Armata instalează pompe pentru a inunda cu apă de mare tunelurile Hamas / Zeci de prizonieri „suspecţi de terorism” / ONU: doar 69 de camioane de ajutor au intrat ieri în Fâşie

UPDATE SUA susţin la ONU că nu sprijină apelul la încetarea focului în Gaza

Înaintea votului amânat de vineri al Consiliului de Securitate al ONU asupra cererii de încetare imediată a focului, Statele Unite, care au drept de veto, au anunţat că nu sprijină apelurile pentru o astfel de măsură, transmite Reuters.

„Acest lucru nu ar face decât să planteze seminţele pentru următorul război - deoarece Hamas nu doreşte să vadă o pace durabilă", a declarat adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, în faţa Consiliului, care s-a reunit vineri.

Votul Consiliului de Securitate asupra unei rezoluţii redactate de Emiratele Arabe Unite a fost amânat.

„Astăzi, acest consiliu va vota, va avea ocazia să răspundă apelurilor din întreaga lume pentru a pune capăt acestor violenţe", a declarat ambasadorul adjunct al Emiratelor Arabe Unite la ONU, Mohamed Abushahab, în faţa consiliului.

UPDATE Arabia Saudită: Lumea nu se concentrează pe încetarea luptelor din Gaza

Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că trebuie să se pună capăt imediat luptelor din Gaza.

Vorbind la Washington DC, Faisal bin Farhan al Saud a declarat că aceasta nu pare a fi o prioritate pentru comunitatea internaţională şi că doreşte o foaie de parcurs pentru înfiinţarea unui stat palestinian.

El a vorbit în cadrul Ligii Arabe şi al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică şi al reuniunii acesteia cu secretarul de stat american Antony Blinken.

El a spus: "Unul dintre faptele îngrijorătoare ale acestui conflict este că încetarea conflictului şi a luptelor nu pare să fie principala prioritate.

"De asemenea, trebuie să vedem o intensificare semnificativă a ajutorului umanitar".

El a adăugat că este "inacceptabil" ca ajutorul "să fie restricţionat şi să fi fost restricţionat" din cauza "obstacolelor birocratice".

UPDATE Preşedintele Autorităţii Palestiniene face apel la negocieri pentru a pune capăt războiului

Preşedintele Autorităţii Palestiniene a cerut, într-un interviu, organizarea unei conferinţe de pace pentru a pune capăt războiului dintre Israel şi Hamas.

Mahmoud Abbas a declarat că ar trebui să se lucreze pentru o soluţie politică durabilă care să vadă înfiinţarea unui stat palestinian.

"Sunt alături de rezistenţa paşnică. Sunt pentru negocieri bazate pe o conferinţă internaţională de pace şi sub auspicii internaţionale care să ducă la o soluţie care să fie protejată de puterile mondiale pentru a stabili un stat palestinian suveran în Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est", a declarat el pentru Reuters.

Abbas a adăugat că negocierile ar trebui să se bazeze pe un acord internaţional obligatoriu pentru a revigora Autoritatea Palestiniană şi pentru a pune în aplicare reforme şi a organiza alegeri, care au fost suspendate din 2006, când a câştigat Hamas.

UPDATE Secretarul general al ONU face presiuni pentru încetarea imediată a focului

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmă că există o "lipsă totală de siguranţă şi securitate" pentru personalul său din Fâşia Gaza, care se confruntă cu o "ameninţare fără precedent".

Aproximativ 130 de membri ai personalului ONU au fost deja ucişi, mulţi dintre ei împreună cu familiile lor, a declarat Guterres.

Aceasta reprezintă "cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti din istoria organizaţiei noastre", a spus el.

Unii membri ai personalului îşi iau copiii cu ei la serviciu pentru a putea trăi sau muri împreună, a adăugat el.

Nu există nicio modalitate de a reduce pericolele decât prin evacuarea personalului, iar acesta "s-a angajat să rămână şi să ofere rezultate pentru populaţia din Gaza", a declarat Guterres.

Situaţia este acum "de nesuportat" şi "nu mai există condiţii pentru furnizarea eficientă a ajutorului umanitar".

Guterres îndeamnă Consiliul de Securitate să facă presiuni pentru o încetare imediată a focului pentru protecţia civililor şi pentru a permite livrarea de ajutoare vitale.

El spune că face presiuni pentru a evita o "catastrofă umanitară", descriind modul în care locuitorii din Fâşia Gaza suferă acum fără hrană şi sunt expuşi riscului de îmbolnăvire şi de înfometare.

Secretarul general condamnă, de asemenea, atacurile Hamas asupra Israelului, afirmând că nimic nu poate justifica uciderea a 1.100 de persoane, şi solicită eliberarea ostaticilor israelieni.

Cu toate acestea, el spune că atacurile "nu pot justifica niciodată pedeapsa colectivă a poporului palestinian".

UPDATE UE pune doi comandanţi Hamas pe lista teroriştilor

Blocul comunitar a adăugat doi comandanţi Hamas pe lista de terorişti a Uniunii Europene în urma atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului.

Cele două persoane sunt Mohammed Deif, comandantul general al aripii militare a Hamas, şi adjunctul său Marwan Issa.

Începând de astăzi, comandanţilor le vor fi îngheţate fondurile şi alte active financiare în statele membre ale UE.

De asemenea, operatorilor din UE li se interzice să le furnizeze fonduri şi resurse economice.

UPDATE Hamas: tentativa israeliană de a elibera ostatici a fost dejucată

Aripa militară a Hamas, Brigăzile Izzedine al-Qassam, a declarat pe reţelele de socializare că a dejucat încercarea de dimineaţă a armatei israeliene de a elibera unul dintre ostaticii ţinuţi în Gaza. Potrivit Hamas, ostaticul israelian a fost ucis în ciocniri, scrie site-ul BBC. Ei spun că avioanele israeliene au efectuat un raid cu bombă, ca parte a atacului. Armata israeliană nu a comentat afirmaţiile.

UPDATE Lovituri aeriene asupra Gaza, 5 morţi la Nuseirat

Noi lovituri aeriene israeliene asupra Gaza. Potrivit Al Jazeera, forţele israeliene au lovit astăzi mai multe zone din Fâşia Gaza, inclusiv tabăra de refugiaţi Jabalia din nordul Gazei. În plus, un atac aerian asupra unei case din tabăra de refugiaţi Nuseirat din centrul Gazei a ucis cinci persoane.

UPDATE Wafa: 5 palestinieni ucişi de Israel în Cisiordania

Cinci palestinieni au fost ucişi – iar alţii au fost răniţi – în confruntări cu armata israeliană în tabăra de refugiaţi Al-Fara, la sud de Tubas, lângă Nablus, în Cisiordania. Agenţia Wafa a raportat acest lucru, citând surse medicale. Aceleaşi surse au susţinut că „soldaţii de ocupaţie au încercat să împiedice ambulanţele Semilunii Roşii să ajungă la răniţi”. Armata israeliană nu şi-a dat încă versiunea despre evenimente.

UPDATE SUA solicită Israelului să facă „eforturi mai mari” pentru a proteja civilii din Gaza

Secretarul american al Apărării a vorbit despre luptele din Gaza cu omologul său israelian. Haaretz relatează, ziar potrivit căruia secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit vineri cu omologul său israelian, ministrul apărării Yoav Gallant, cerând „eforturi mai mari pentru a proteja civilii din Gaza, pentru a spori acordarea de asistenţă umanitară”.

UPDATE ONU: doar 69 de camioane de ajutor au intrat ieri în Fâşie

Doar 69 de camioane de ajutor umanitar au intrat ieri în Gaza. Oficiul ONU pentru Coordonarea Ajutoarelor a făcut cunoscut – raportat de presa israeliană – conform căreia cifra este cu mult sub nevoile identificate de organizaţiile internaţionale. În comparaţie, în timpul armistiţiului din ultimele săptămâni, în Fâşie au intrat 200 de camioane de ajutor pe zi.

UPDATE Doi liderii au serviciilor secrete ale Hamas ucişi

Forţele de apărare israeliene (IDF) au declarat că au ucis doi oficiali de rang înalt din cadrul diviziei de informaţii a Hamas într-un atac aerian în Fâşia Gaza în această săptămână.

Într-o declaraţie, FDI a precizat că Abed al-Aziz Rantisi era responsabil pentru capacităţile de observare ale Hamas şi a fost implicat în planificarea atacurilor din 7 octombrie împotriva Israelului, a relatat Times of Israel.

El a fost ucis într-un atac asupra unei săli de comandă a serviciilor de informaţii Hamas, împreună cu Ahmed Ayush, "în urmă cu câteva zile".

Nouă strategie

Imagini cu zeci de soldaţi care instalează ţevi pe coasta mediteraneană a Fâşiei Gaza au circulat în online.

Pompele ar putea transporta mii de metri cubi de apă pe oră, dar experţii avertizează că această mişcare ar putea afecta aprovizionarea cu apă a Gaza.

Marţi, generalul-locotenent Herzi Halevi, şeful Statului Major al IDF, a declarat că inundarea tunelurilor este "o idee bună" atunci când a fost întrebat despre aceste rapoarte.

"Orice mijloc care ne oferă un avantaj faţă de inamic, privându-l de aceste bunuri, este un mijloc pe care evaluăm să-l folosim", a spus el, fără a da alte detalii.

Miercuri, presa israeliană a difuzat, de asemenea, imagini cu trupe care se pare că lucrau la conducte în subteran.

Orice acţiune de inundare a tunelurilor este complicată de faptul că se înţelege că Hamas deţine mulţi dintre cei 138 de ostatici rămaşi în interiorul acestora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici