Războiul armeano-azer. Vladimir Putin a fost chemat în ajutor

Conflictul moştenit din perioada URSS a fost reaprins de regiunea disputată Nagorno-Karabakh.

4112 afișări
Imaginea articolului Războiul armeano-azer. Vladimir Putin a fost chemat în ajutor

Războiul armeano-azer. Vladimir Putin a fost chemat în ajutor

Conflictul moştenit după sfârşitul Uniunii Sovietice este reaprins. Noi ciocniri la graniţă au izbucnit azi-noapte între Armenia şi Azerbaidjan, care de ani de zile concurează pentru Nagorno-Karabah, micuţa fâşie de pământ înconjurată aproape în întregime de Azerbaidjan, dar cu o majoritate armeană.

Regiunea s-a proclamat independentă de Azerbaidjan în 1991, după dizolvarea URSS, dar Baku nu se resemnează să-şi piardă suveranitatea. Cea mai recentă scânteie este atacul lansat de Azerbaidjan, aseară, cu artilerie şi drone, împotriva mai multor oraşe armene, în apropierea graniţei comune, denunţat de Ministerul Apărării de la Erevan.

„Pe 13 septembrie, la ora 00:05, unităţi ale forţelor armate azere au deschis foc intens cu artilerie şi arme de calibru mare împotriva poziţiilor armeneşti în direcţia oraşelor Goris, Sotk şi Dzhermuk”, se arată în comunicatul oficial.

Discuţii cu Macron şi cu Blinken

Odată cu reluarea ostilităţilor, premierul armean Nikol Pashinyan i-a cerut ajutor preşedintelui Vladimir Putin. Într-un apel telefonic, „prim-ministrul a oferit detalii despre acţiunile provocatoare şi agresive ale forţelor armate azere în direcţia teritoriului suveran al Armeniei, însoţite de bombardamente de artilerie şi arme de foc de mare calibru. El a considerat acţiunile părţii azere inacceptabile şi a subliniat importanţa unui răspuns adecvat din partea comunităţii internaţionale”, se arată într-un comunicat de la Erevan.

Pashinian a purtat discuţii şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu secretarul de stat american Antony Blinken, pentru a le cere să reacţioneze la „agresiunea” Azerbaidjanului. În cadrul diferitelor discuţii, Pashinian a spus că speră la „un răspuns adecvat din partea comunităţii internaţionale”.

În 2020, Azerbaidjanul a recucerit cu succes o parte din teritoriul controlat de separatişti, după şase săptămâni de lupte care au costat peste 6.500 de morţi. Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controlase de zeci de ani, iar Rusia a desfăşurat aproximativ 2.000 de soldaţi pentru a supraveghea armistiţiul fragil, împiedicat de tensiunile care continuă să apară.

După noile ostilităţi din noapte, Armenia şi Azerbaidjan ar fi convenit asupra unei încetări a focului în Nagorno Karabakh, care va intra în vigoare la ora 8 dimineaţa, ora Moscovei, a relatat presa azeră, potrivit agenţiei de ştiri ruse Ria Novosti.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici