Războiul din Afganistan ar mai putea dura cel puţin zece ani

Războiul din Afganistan se va prelungi, probabil, cu încă cel puţin zece ani, a apreciat, miercuri, comanantul forţelor aeriene australiene, generalul Angus Houston.

458 afișări
Imaginea articolului Războiul din Afganistan ar mai putea dura cel puţin zece ani

Războiul din Afganistan ar mai putea dura cel puţin zece ani (Imagine: Mediafax/AFP)

"Aceasta este o luptă care va mai dura cel puţin zece ani", a declarat acesta în faţa unei comisii parlamentare.

În pofida succesului înregistrat de forţele speciale, rebelii talibani controlează arii extinse din provincia afgană centrală Oruzgan unde sunt staţionat majoritatea trupelor australiene, în număr de 1.000 de militari, a adăugat Houston.

La rândul său, ministrul australian al apărării, Joel Fitzgibbon, a apreciat că trupele aliate mobilizate în Afganistan trebuie suplimentate cu cel puţin 10.000 de militari, excluzând însă posibilitatea ca Australia să contribuie cu noi forţe militare.

"Nu dispunem de această capacitate", a declarat el, citat de agenţia AAP.

"Suntem cel mai important participant care nu face parte din NATO (...) şi nu suntem dispuşi să facem mai mult atâta timp cât considerăm că alţii pot face mai mult", a precizat ministrul australian.

Premierul australian Kevin Rudd a apreciat, la începutul lunii aprilie, că numărul militarilor australieni mobilizat în Afganistan este suficient, în pofida apelurilor lansate de Statele Unite. El a făcut, de asemenea, apel la "partajarea adecvată a sarcinilor" între statele implicate în misiunea din Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici