Războiul din Ucraina, ziua 401. Zelenski promite să învingă „răul rusesc” / Ruşii au atacat la Zaporojie şi pun presiune pe Herson cu aviaţie şi artilerie / Ucraina comemorează Bucea: nu vom ierta niciodată / Putin începe recrutarea de primăvară; preferă tineri cu vârste între 18 şi 27 de ani, un total de 147.000 de persoane

  • Aproximativ şase mii de mercenari Wagner luptă în Bahmut
  • Ruşii se confruntă cu pierderi masive pe câmpul de luptă însă nu recunosc pagubele
  • Armata ucraineană respinge 47 de atacuri ruseşti în est
13794 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 401. Zelenski promite să învingă „răul rusesc” / Ruşii au atacat la Zaporojie şi pun presiune pe Herson cu aviaţie şi artilerie / Ucraina comemorează Bucea: nu vom ierta niciodată / Putin începe recrutarea de primăvară; preferă tineri cu vârste între 18 şi 27 de ani, un total de 147.000 de persoane

Sursa foto: Profimedia

UPDATE 20:56 - Ucraina începe să folosească  „bombe inteligente” fabricate în SUA - The Joint Direct Attack Munition (JDAM)

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat, a confirmat pe 31 martie că Ucraina folosea deja muniţie care transformă bombele neghidate, sau „bombele mute”, în muniţii ghidate de precizie pentru orice vreme.

UPDATE 20:52-  Lukaşenko spune că Rusia ar putea plasa arme nucleare strategice în Belarus „dacă este necesar”

Dictatorul belarus Alexandru Lukaşenko, într-o adresă adresată naţiunii, a vorbit despre posibilitatea plasării de arme nucleare strategice ruseşti în Belarus, la doar câteva zile după ce dictatorul rus Vladimir Putin a ameninţat că va disloca arme nucleare tactice pe teritoriul ţării sale. 
 


UPDATE 19:23 - Reprezentanţii Patriarhiei Moscovei blochează din nou accesul la mănăstirea Kiev 

O comisie a Ministerului Culturii al Ucrainei însărcinată cu efectuarea unui inventar al proprietăţii Lavrei Pechersk din Kiev i-a fost din nou refuzat accesul de către reprezentanţii Cehiiului Ortodox Ucrainean al Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), controlată de ruşi, a informat RFE/RL.

 

UPDATE 18:41 - Zelenski şi liderii europeni onorează memoria civililor ucişi în Bucha 

Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit cu prim-miniştrii Slovaciei, Sloveniei şi Croaţiei pe 31 martie, în urma unei ceremonii care marchează aniversarea unui an de la eliberarea Bucha, oraş acum sinonim cu crimele de război ale Rusiei împotriva civililor.

 

UPDATE 17:45 Japonia extinde interdicţia de export către Rusia, incluzând dronele şi metalele

 
Lista actualizată include drone, metale, dispozitive optice şi de măsurare, cazane şi utilaje, echipamente de construcţii, vehicule, nave aerierene, piese precum şi echipamente electrice, transmite Ministerul japonez al Economiei, vineri.
 
Decizia Tokyo intră în vigoare la 7 aprilie, potrivit raportului ministerului.
 

UPDATE 17:00 Bilanţ ONU: Cel puţin 8.400 de civili au fost ucişi în conflictul izbucnit prin invazia rusă în Ucraina

UPDATE 16:15 Prim-miniştrii Slovaciei, Sloveniei şi Croaţiei au sosit în Ucraina 

Prim-ministrul slovac Eduard Heger, premierul sloven Robert Golob şi premierul croat Andrej Plenkovic au sosit în Ucraina, vineri, pentru a participa la un summit care marchează aniversarea unui an de la eliberarea oraşului Bucha din regiunea Kiev.
 
Potrivit guvernului croat, la reuniunea intitulată "Bucha - responsabilitatea Rusiei pentru crimele din Ucraina" vor participa, de asemenea, preşedintele Volodymyr Zelensky şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a căror sosire nu a fost încă anunţată.
 

UPDATE 15:30 Rusia şi-a anunţat noul concept de politică externă

Principalele puncte de politică externă:
 
  • Rusia nu se consideră un duşman al Occidentului şi nu se izolează de acesta, nu are intenţii ostile.
  • Rusia se bazează pe Occident pentru a-şi da seama de inutilitatea confruntării şi pentru a reveni la interacţiune egală.
  • Moscova vede cursul SUA drept principala sursă de riscuri pentru securitatea sa şi pacea internaţională
  • ▪️Se va acorda prioritate înlăturării vestigiilor dominaţiei SUA în lume.
  • Moscova se străduieşte să asigure securitatea în mod egal pentru toate ţările pe baza principiului reciprocităţii.
  • Aprofundarea cuprinzătoare a legăturilor cu China şi India este de o importanţă deosebită.
 
 

UPDATE 15:10 Premierul spaniol Sanchez s-a întâlnit cu Xi Jinping: au discutat căi de ieşire din conflictul din Ucraina, iar Sanchez l-a îndemnat pe liderul chinez să discute cu Zelensky

UPDATE 15:00 Explozia unei mine terestre ruseşti a ucis două persoane şi a rănit una în regiunea Kherson

 

UPDATE 14:00 Procurorul general ucrainean: Soldaţii ruşi au comis 9.000 de crime de război în Bucha. Kostin: „Acestea nu sunt o coincidenţă, ci fac parte din strategia planificată a Rusiei, care vizează distrugerea Ucrainei ca stat şi a ucrainenilor ca naţiune”

Autorităţile ucrainene vor organiza un summit internaţional intitulat „Bucha - responsabilitatea Rusiei pentru crimele din Ucraina”, marcând aniversarea unui an de la eliberarea de către Ucraina a orăşelului de lângă Kiev, vineri. 
 
În timpul celor 33 de zile de ocupaţie în 2022, invadatorii ruşi au comis peste 9.000 de crime de război în oraşul Bucha din regiunea Kiev şi în districtul acestuia, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, vineri.
 
„În urmă cu un an, forţele de apărare ale Ucrainei au eliberat Bucha. Atunci am văzut cu toţii, pentru prima dată, amplitudinea  atrocităţilor comise de inamic”, se arată în postarea lui Kostin pe Facebook, preluată de Kyiv Independent.
 
Kostin declară că peste 1.400 de civili, inclusiv 37 de copii, au fost ucişi de trupele ruseşti în zonă. Alţi 52 de copii ar fi fost răniţi.
 
În cursul anului trecut, aproape o sută de soldaţi ruşi au fost acuzaţi, iar acuzaţiile privind 35 au fost trimise în instanţă, a precizat procurorul general. Printre aceştia se numără un general-colonel, comandant al Districtului Militar Central al Rusiei, care a condus ocuparea oblasturilor Sumy, Cernihiv şi Kiev.
 
Doi militari ruşi au fost condamnaţi la 12 ani de închisoare pentru reţinerea ilegală a unor civili ucraineni şi pentru jafuri, a adăugat Kostin. 
 
„Sunt convins că toate aceste crime nu sunt o coincidenţă. Acestea fac parte din strategia planificată a Rusiei, care vizează distrugerea Ucrainei ca stat şi a ucrainenilor ca naţiune”.
 

UPDATE 13:00 Zelenski promite să învingă "răul rusesc”, la un an de la masacrul din Bucea

„Răul rusesc va cădea, chiar aici, în Ucraina, şi nu se va putea ridica din nou", spune preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la un an de la masacrul din Bucea. 
 
Zelenski a promis vineri că va învinge Rusia, în timp ce a făcut o vizită la Bucea împreună cu mai mulţi lideri europeni, la un an după ce trupele Moscovei s-au retras din oraşul simbol al presupuselor crime de război. 
 

UPDATE 11:30 Doi morţi şi 20 de răniţi în urma atacurilor Rusiei asupra a 9 regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore

UPDATE 11:00 Ucraina anunţă că va boicota turneele de calificare la Paris 2024 la care participă ruşii

UPDATE 10:10 Zelenski comemorează pe Bucea - nu vom ierta niciodată

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comemorat prima aniversare a eliberării nei Bucea de sub ocupaţia rusă. „Bucea. 33 de zile de ocupare. Peste 1.400 de morţi, inclusiv 37 de copii. Peste 175 de persoane au fost găsite în gropi comune şi camere de tortură. 9.000 de crime de război ruseşti. 365 de zile de când a devenit din nou un oraş ucrainean liber. Un simbol al atrocităţilor armatei ţării ocupante. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare infractor”, a scris el pe Telegram.

UPDATE 10:00 Kiev: Hersonul a fost bombardat de ruşi de 64 de ori în ultimele 24 de ore

Districtul Herson din sudul Ucrainei a fost sub focul constant din partea Rusiei în ultimele 24 de ore: armata Federaţiei a bombardat zona de 64 de ori. Un civil a fost ucis, se raportează distrugeri în cartierele rezidenţiale, după cum susţine UNIAN. Şeful administraţiei militare regionale, Oleksandr Prokudin, a spus că „în ultima zi, inamicul a efectuat 64 de bombardamente, trăgând 243 de obuze. Regiunea Herson a fost atacată de aviaţia şi artileria rusă”.

UPDATE 09:40 Armata Kiev: 173.000 de soldaţi ruşi ucişi în luptă

Potrivit raportului zilnic al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei publicat pe Facebook, pierderile Rusiei în Ucraina până în prezent „au depăşit un nou prag psihologic: peste 173.000 de militari ruşi morţi în luptă”. În ultimele 24 de ore, spune Statul Major de la Kiev, 460 de soldaţi ruşi au fost ucişi în luptă. Ieri au fost distruse 5 tancuri ale Federaţiei, 3 vehicule blindate de luptă, 4 sisteme de artilerie, 9 drone de nivel operaţional-tactic, 3 unităţi de autovehicule şi 3 unităţi de echipamente speciale.

UPDATE 09:30 Primarul din Bucea: cetăţenii vor să închidă un capitol dureros

La un an după ce trupele ruse s-au retras din Bucea, o suburbie a Kievului unde au fost găsite cadavrele civililor ucişi în stradă şi camere de tortură, primarul Anatoli Fedoruk a comparat reconstrucţia cu un furnicar plin de viaţă şi a spus că locuitorii vor să încheie un capitol profund dureros, consemează The Guardian. „Aici există o dorinţă incredibilă ca nimic să nu ne amintească vizual de ceea ce ruşii au făcut şi au lăsat în urma lor”, a spus Fedoruk.

UPDATE 09:00 Kiev: atac rusesc asupra Zaporojie, infrastructura distrusă

Cartierul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost bombardat de armata rusă în timpul nopţii şi dimineaţa devreme. Acest lucru a fost relatat de Administraţia Militară Regională citată de presa ucraineană. Potrivit autorităţilor locale, unităţile militare ale Federaţiei Ruse au lansat o serie de atacuri cu un sistem de rachete antiaeriene provocând distrugerea infrastructurii civile. «Constructii civile au fost distruse: a izbucnit un incendiu, casele din apropiere au fost avariate de unda de soc. Nu există victime”, a spus administraţia.

UPDATE 08:50 Kiev: atac de seară tot cu drone kamikaze

În atacul de aseară, Rusia a atacat Ucraina cu drone kamikaze şi a lovit Harkivul, din regiunea Belgorod, cu cel puţin şase rachete S-300. Acest lucru a fost anunţat de colonelul Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda. „Aproximativ o duzină de Shaheed au sosit din nord. Inamicul a tras mai multe rachete din sistemul de apărare aeriană S-300 în Harkov din regiunea Belgorod“, a spus el.

UPDATE 08:40 Ucraina comemorează masacrul de la Bucea

Ucraina comemorează astăzi aniversarea retragerii Rusiei din oraşul-martir Bucea, unde trupele ruse au lăsat în urmă cadavrele de civili executate la rece, făcând din această locaţie de lângă Kiev cel mai flagrant simbol al atrocităţilor atribuite armatei Moscovei.

UpDATE 08:30 Putin semnează decret: 147.000 de recruţi în primăvară

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul pentru recrutarea de primăvară a ruşilor înrolaţi în serviciul militar. În perioada 1 aprilie - 15 iulie 2023, va viza tinerii ruşi cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, pentru un total de 147.000 de persoane, transmite agenţia rusă Tass.

UPDATE 08:20 Turcia ratifică aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat cererea Finlandei de aderare la NATO, eliminând ultimul obstacol în calea intrării ţării nordice în alianţa militară occidentală. Toţi cei 276 de parlamentari prezenţi au votat joi în favoarea candidaturii Finlandei, la doar câteva zile după ce Parlamentul Ungariei a aprobat aderarea. Alarmate de invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an, Finlanda şi Suedia şi-au abandonat politica veche de decenii de nealiniere şi au solicitat să se alăture alianţei.

Este necesară unanimitatea deplină pentru admiterea de noi membri în alianţa celor 30 de membri, iar Turcia şi Ungaria sunt ultimii doi membri NATO care au ratificat aderarea Finlandei. Cererea de aderare a Suediei a rămas însă în aşteptare, şi atât Turcia, cât şi Ungaria s-au retras, în ciuda faptului că şi-au exprimat sprijinul pentru extinderea NATO.

UPDATE 08:00 Îndoctrinaţi de mici

UPDATE 07:00 Imagini spectaculoase dintr-un avion de asalt

UPDATE 05:00 Armata lui Putin e slabă, deşi recrutările sunt în creştere

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat pe 30 martie un decret prin care 147.000 de cetăţeni sunt convocaţi pentru satisfacerea serviciului militar.

Institutul pentru Studierea Războiului susţine în actualizarea sa că noii recruţi nu vor creşte puterea de luptă a Rusiei pe termen scurt.

UPDATE 04:00 Pentagon: Soldaţii ucraineni completează antrenamentul cu rachete Patriot

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că 65 de soldaţi ucraineni au terminat antrenamentul cu sistemele de apărare aeriană Patriot la Fort Sill, Oklahoma, şi s-au întors în Europa.

UPDATE 03:30 Aproximativ 6.000 de mercenari ai grupului Wagner luptă în oraşul Bahmut

Generalul Mark Milley le-a spus parlamentarilor americani că 20-30.000 de recruţi Wagner, mulţi din închisori, luptă alături de mercenari. El a subliniat numărul mare de victime cu care se confruntă în luptă, deoarece trupele ucrainene fac daune considerabile acestor luptători.

"Ucrainenii fac o apărare foarte eficientă a zonei, care s-a dovedit a fi foarte costisitoare pentru ruşi. În ultimele 20, 21 de zile, ruşii nu au făcut niciun fel de progres în şi în jurul Bahmut", a declarat .

Între timp, fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojin, a susţinut că bătălia de opt luni pentru Bahmut din regiunea Doneţk „distrusese deja practic armata ucraineană”, adăugând că şi forţele sale au fost „destul de bătute”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici