Războiul din Ucraina, ziua 431. Pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară sunt aproape finalizate / Rusia bombardează centrul oraşului Kupiansk

  • Ucraina afirmă că pregătirile pentru o contraofensivă de primăvară sunt aproape finalizate. Când va fi lansată, probabil în sud, va marca un moment crucial în conflict. Dar ruşii au avut la dispoziţie aproape şase luni pentru a pregăti terenul - şi pentru a construi o serie elaborată de apărări. Străpungerea va reprezenta o provocare uriaşă.
  • Imaginile din satelit analizate de CNN şi de alte organizaţii de ştiri arată amploarea apărării ruseşti care a fost construită în unele părţi din sudul Ucrainei - straturi de şanţuri antitanc, obstacole, câmpuri de mine şi tranşee.
  • Ultimele bombardamente ruseşti au folosit rachete fabricate în toamna anului trecut, semn că Rusia continuă producţia pe scară largă a proiectilelor, deşi într-un ritm mai lent
  • Comisia Europeană se aşteaptă ca importul de cereale al Ucrainei să fie reluat pe 2 mai
6096 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 431. Pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară sunt aproape finalizate / Rusia bombardează centrul oraşului Kupiansk

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 66. Retorica lui Zelenski la adresa Rusiei pare să nu mai intereseze pe nimeni. Ajutoarele promise întârzie să apară. Contraofensiva ucraineană stagnează

UPDATE- Navele Suediei şi Finlandei sunt în alertă maximă din cauza prezenţei navelor de război ruseşti în apropierea reţelelor electrice.

 

UPDATE  Administraţie militară: forţele ruse bombardează regiunea Herson, ucigând o persoană

UPDATE Şeful serviciilor de informaţii promite că va aresta criminalii de război şi că-i va vâna „oriunde în lume” 

Kyrylo Budanov, şeful serviciilor secrete militare din Ucraina, a declarat într-un interviu pentru PBS că autorii ruşi de crime de război nu vor putea scăpa nepedepsiţi. 

 

UPDATE Papa Francisc a profitat de o vizită în Ungaria pentru a face un apel la încetarea războiului Rusiei în Ucraina

În timpul unei slujbe pe malul Dunării, la finalul unei vizite de trei zile dominate de preocuparea Vaticanului pentru situaţia dificilă a Ucrainei vecine, el s-a rugat pentru pace în Ucraina şi pentru "un viitor de speranţă, nu de război, un viitor plin de leagăne, nu de morminte, o lume de fraţi şi surori, nu de ziduri".

UPDATE Mai multe rachete ruseşti au provocat pagube în Doneţk în cursul nopţii, potrivit unei informări a guvernatorului regional, Pavlo Kyrylenko

Acesta a postat pe Telegram că cinci rachete au lovit Kramatorsk sâmbătă, în jurul miezului nopţii, una în apropierea unei clădiri rezidenţiale, două pe un câmp din afara oraşului şi două într-o zonă industrială. Velika Novosilka, Ugledar şi Avdiivka au fost, de asemenea, sub tir, a precizat el. Nu au fost raportate victime.

UPDATE Bombardamentele din cursul nopţii în oraşul Kherson au rănit două persoane, a declarat în această dimineaţă şeful adjunct al Consiliului regiunii Kherson, Iuriy Sobolevsky.

Peste 27 de atacuri au fost raportate sâmbătă asupra zonelor rezidenţiale din regiunea Kherson în general, potrivit autorităţilor acesteia, fiind trase aproximativ 135 de obuze.

UPDATE Rusia bombardează centrul oraşului Kupiansk din regiunea Harkov

Trupele ruseşti au bombardat cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) zona centrală a oraşului Kupiansk, în regiunea Harkov, în jurul orei 6:45, pe 30 aprilie. Nu s-au înregistrat victime.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Comandanţii ruşi au început să pedepsească indisciplina

„Potrivit Ministerului britanic al Apărării, comandanţii ruşi ar fi început să „pedepsească încălcările disciplinei” prin reţinerea soldaţilor în ceea ce ei numesc „Zindane”, gropi în pământ acoperite cu grilaj metalic, scrie The Guardian.

UPDATE Ministrul de Finanţe spune că Ucraina va avea nevoie de încă 20 de miliarde de dolari în 2024

Ucraina va avea nevoie de sprijin financiar din partea partenerilor săi occidentali anul viitor, deoarece nevoile bugetare vor rămâne ridicate, a declarat ministrul de finanţe al ţării, Serhiy Marchenko, pe 29 aprilie, înainte de a participa la o reuniune a miniştrilor de finanţe din UE, relatează Politico.

UPDATE Guvernator: Doi civili au fost ucişi în bombardamentele ucrainene asupra regiunii Briansk

Doi civili au murit în urma bombardamentelor ucrainene asupra unui sat din regiunea rusă Briansk sâmbătă seara, a declarat un guvernator citat de Reuters.

UPDATE Ucraina şi-ar putea lansa ofensiva împotriva Rusiei în orice moment, dar Rusia a pregătit la rândul ei o linie masivă de apărare

Ucraina afirmă că pregătirile pentru o contraofensivă de primăvară sunt aproape finalizate. Când va fi lansată, probabil în sud, va marca un moment crucial în conflict. Dar ruşii au avut la dispoziţie aproape şase luni pentru a pregăti terenul - şi pentru a construi o serie elaborată de apărări. Străpungerea va reprezenta o provocare uriaşă.

Imaginile din satelit analizate de CNN şi de alte organizaţii de ştiri arată amploarea apărării ruseşti care a fost construită în unele părţi din sudul Ucrainei - straturi de şanţuri antitanc, obstacole, câmpuri de mine şi tranşee.

Linile defensive se întind pe sute de kilometri de-a lungul frontului sudic - unde se aşteaptă ca forţele ucrainene să îşi concentreze contraofensiva în următoarele săptămâni.

UPDATE  Identitatea a 21.700 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina în 14 luni de război a fost confirmată

Cu ajutorul unui soft specializat, autorităţile ruse au stabilit numele a 21.700 de soldaţi ruşi care au picat la datorie în războiul din Ucraina. 

UPDATE Guvernatorul Bryansk acuză Ucraina de bombardamente: doi civili au fost ucişi.

Un guvernator local a declarat că doi civili au murit în urma a ceea ce el a numit un bombardament ucrainean asupra unui sat pe nume Suzemka din regiunea Bryansk din Rusia.

UPDATE Rusia bombardează şase localităţi din regiunea Sumi

Forţele ruse au bombardat şase localiăţi din regiunea Sumi. Peste 170 de explozii au fost raportate în regiune, a anunţat administraţia militară a regiunii Sumi pe Telegram.

UPDATEArmata ucraineană: trupele ruseşti sunt departe de a controla ”drumul vital” din Bakhmut

Forţele ruse nu au reuşit încă să pună mâna pe drumul de ieşire din Bakhmut, a declarat Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al grupării estice a Forţelor Armate ale Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici