Războiul din Ucraina, ziua 457. Rusia a lovit cu rachete o clinică din Ucraina / Rachete lansate asupra Kievului în timpul nopţii. Japonia anunţă noi sancţiuni împotriva Moscovei. Cancelarul german plănuieşte să vorbească cu Putin "la momentul potrivit”

  • Volodimir Zelenski susţine că Garda Naţională a Ucrainei a doborât două avioane ruseşti de tip "SU" în regiunea Zaporojie.
  • Statele Unite urmează să anunţe un ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit Reuters.
  • Suedia va permite piloţilor ucraineni să se antreneze pe avioanele sale de vânătoare JAS 39 Gripen, ca parte a unui "program de familiarizare".
7487 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 457. Rusia a lovit cu rachete o clinică din Ucraina / Rachete lansate asupra Kievului în timpul nopţii. Japonia anunţă noi sancţiuni împotriva Moscovei. Cancelarul german plănuieşte să vorbească cu Putin "la momentul potrivit”

UPDATE 22:30 Japonia aplică noi sancţiuni împotriva Rusiei

Japonia a anunţat sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, după ce summitul Grupului celor Şapte (G7) pe care ţara l-a găzduit săptămâna trecută a convenit să intensifice măsurile de pedepsire a Moscovei pentru invazia Ucrainei.

În coordonare cu alţi membri ai G7, Japonia va îngheţa activele a 78 de grupuri şi 17 persoane, inclusiv ofiţeri ai armatei din Rusia şi va interzice exporturile către 80 de entităţi ruseşti, cum ar fi laboratoarele de cercetare afiliate armatei, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe publicat vineri.

UPDATE 20:45 Serghei Lavrov mulţumeşte Chinei pentru "poziţia sa echilibrată"

Serghei Lavrov din Rusia şi-a exprimat recunoştinţa pentru "poziţia echilibrată" a Chinei şi pentru dorinţa de a juca un rol pozitiv în cadrul unei întâlniri cu emisarul chinez pentru Ucraina, a anunţat ministerul de externe.

Chinezul Li Hui, care a petrecut 10 ani ca ambasador la Moscova, a fost într-un turneu în capitalele europene, iar săptămâna trecută a vizitat Kievul.

După aceste discuţii, China a declarat că doreşte "să formeze cel mai mare numitor comun pentru rezolvarea crizei ucrainene şi să depună propriile eforturi pentru a opri luptele şi a stabili încetarea focului şi restabilirea păcii cât mai curând posibil".

Cu toate acestea, Kievul i-a spus lui Li că nu va accepta nicio propunere care implică pierderea de teritoriu de către Ucraina.

La începutul acestui an, China a publicat un plan de pace în 12 puncte care implică declararea unei încetări a focului, dar nu prevede că Rusia ar trebui să se retragă din niciunul dintre teritoriile pe care le-a ocupat.

UPDATE 19:15 Lula da Silva a vorbit cu Putin despre război

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva afirmă că a vorbit cu omologul său rus, preşedintele Vladimir Putin, şi a reiterat disponibilitatea ţării sale de a discuta cu ambele părţi.

De asemenea, Lula i-a mulţumit pe Twitter lui Putin pentru că l-a invitat la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg şi a spus: "I-am mulţumit pentru invitaţia de a participa la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg şi i-am răspuns că nu pot merge în Rusia în acest moment, dar am reiterat disponibilitatea Braziliei, alături de India, Indonezia şi China, de a discuta cu ambele părţi ale conflictului în căutarea păcii".

UPDATE 18:30 Lavrov şi emisarul chinez discută despre războiul din Ucraina

Serghei Lavrov şi trimisul special al Chinei au discutat despre perspectivele de rezolvare a conflictului din Ucraina în timpul unei întâlniri la Moscova, anunţă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Li Hui a declarat joi, în cadrul unei întâlniri cu oficiali UE la Bruxelles, că Beijingul a susţinut întotdeauna o poziţie obiectivă şi justă în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina şi a promovat în mod activ negocierile de pace.

Li a vizitat anterior Ucraina, Germania, Polonia şi Franţa ca parte a unui turneu european pentru rezolvarea războiului.

UPDATE 18:00 Rusia a convocat diplomaţi americani

"Diplomaţi de rang înalt din cadrul Misiunii diplomatice americane din Moscova au fost convocaţi la Ministerul rus de Externe pe 26 mai. Oficialii ruşi au protestat vehement faţă de afirmaţiile inacceptabile ale consilierului prezidenţial american pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, care a aprobat de fapt atacuri ucrainene pe teritoriul rus, inclusiv asupra Crimeei şi regiunii Belgorod", a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Tass.

"A venit vremea ca Washingtonul să afle că orice formă de agresiune împotriva Rusiei va continua să fie urmată de cea mai puternică reacţie posibilă", a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova, conform agenţiei Reuters.

Nu este clar la ce afirmaţii ale lui Jake Sullivan se referă Ministerul rus de Externe. Sullivan a fost întrebat duminică, într-un interviu acordat CNN, dacă Ucraina poate primi arme care să atingă ţinte din Crimeea. "Da. Nu am impus limite asupra capacităţilor Ucrainei de a lansa atacuri asupra teritoriului aflat în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. Ceea ce am spus noi este că nu vom furniza Ucrainei sisteme americane sau occidentale pentru a ataca Rusia. Noi credem că regiunea Crimeea este a Ucrainei", a declarat Sullivan.

UPDATE 17:00 AIEA va informa ONU cu privire la propunerea de protejare a centralei Zaporojie

Rafael Grossi, şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, va informa marţi Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la o propunere de protejare a centralei nucleare Zaporojie, potrivit unui comunicat consultat de agenţia de presă AFP.

Siguranţa celei mai mari centrale nucleare din Europa reprezintă motiv de îngrijorare de când forţele ruseşti au preluat-o anul trecut.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că au atacat centrala, după ce bombardamentele frecvente au provocat mai multe întreruperi de energie electrică.

Într-un comunicat de presă de săptămâna trecută, Grossi a declarat: "Este foarte simplu: nu trageţi asupra centralei şi nu folosiţi centrala ca bază militară".

"Ar trebui să fie în interesul tuturor să convenim asupra unui set de principii pentru a proteja centrala în timpul conflictului", a spus el.

UPDATE 16:00 Ministerul rus al Apărării afirmă că atacurile au vizat depozite de muniţii

Ministerul rus al Apărării afirmă că a efectuat un atac în timpul nopţii asupra unor depozite de muniţii ucrainene, relatează agenţia de presă RIA.

"Ţinta atacului a fost atinsă. Toate instalaţiile desemnate au fost lovite", a declarat Ministerul Apărării.

UPDATE 15:00 Canada a anunţat că va dona 43 de rachete AIM-9 Ucrainei pentru a ajuta ţara să-şi "securizeze cerul", se arată într-un comunicat al Apărării Naţionale.

UPDATE 14:00 Regiunea Belgorod din sudul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina, a fost atacată de tiruri de artilerie ucrainene în ultimele 24 de ore, relatează AFP.

Oraşul Graivoron din Belgorod, situat la aproximativ 7 kilometri de graniţa cu Ucraina, a fost sub tir timp de mai multe ore, fiind avariate patru case, un magazin, o maşină, o conductă de gaz şi o linie electrică, a declarat guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, pe reţelele de socializare.

UPDATE 13:30 Doi copii sub şapte ani printre răniţii în atacul asupra unităţii medicale din Dnipro 

Guvernatorul din Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, a postat din nou pe Telegram pentru a da mai multe detalii despre răniţii din Dnipro.

UPDATE 13:00 Cel puţin un mort şi 15 răniţi în atacul asupra unui spital din Dnipro 

Volodimir Zelenski a anunţat că o persoană a fost ucisă şi 15 rănite în atacul comis în această dimineaţă de Rusia asupra unui spital din oraşul Dnipro.
 
„Un atac cu rachete asupra unei clinici din oraşul Dnipro. Până în prezent, o persoană a fost ucisă şi 15 au fost rănite. Urmările bombardamentelor sunt eliminate, iar victimele sunt salvate. Sunt implicate toate serviciile necesare”.

UPDATE 12:00 Vicepreşedintele adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că negocierile cu Ucraina sunt "imposibile" atâta timp cât la putere se află Volodimir Zelenski, relatează agenţia de presă Tass.

UPDATE 11:00 Ucraina a lovit două regiuni din sudul Rusiei cu o rachetă şi o dronă, deşi racheta a fost doborâtă de apărarea aeriană, potrivit oficialilor ruşi şi rapoartelor mass-media.

În oraşul Krasnodar din sudul Rusiei, o explozie a avariat o clădire rezidenţială şi de birouri, au declarat oficialii. Potrivit Reuters, aceştia nu au precizat care a fost cauza exploziei, deşi presa rusă a spus că a fost vorba de un atac cu dronă. Videoclipuri neverificate pe reţelele de socializare au arătat o dronă care zbura deasupra oraşului.

UPDATE 10:00 Ucraina susţine că a doborât peste noapte zece rachete ruseşti şi 25 de drone

Ucraina susţine că a doborât zece rachete şi 25 de drone lansate de Rusia în atacurile din timpul nopţii asupra capitalei Kiev, a oraşului Dnipro şi a regiunilor estice, au declarat vineri oficiali ucraineni.

UPDATE 09:00 Japonia anunţă noi sancţiuni împotriva Moscovei

Japonia va impune sancţiuni suplimentare Rusiei după ce summitul Grupului celor Şapte (G7) pe care ţara l-a găzduit săptămâna trecută a convenit să intensifice măsurile de pedepsire a invaziei Moscovei în Ucraina, a declarat vineri secretarul şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno.

UPDATE 08:00 Rachete lansate asupra Kievului în timpul nopţii

Rusia a lansat vineri dimineaţă rachete asupra capitalei ucrainene Kiev, în cel de-al 13-lea atac de până acum în luna mai. Nu s-au înregistrat victime, dar resturile care au căzut au avariat acoperişul unui centru comercial.

UPDATE 07:00 Cancelarul german plănuieşte să vorbească cu Putin "la momentul potrivit”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că intenţionează să vorbească cu preşedintele rus Vladimir Putin "la momentul potrivit", menţinând perspectiva reluării contactelor după o rupere aproape totală a relaţiilor de la războiul din Ucraina.

SUA vor anunţa un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Statele Unite urmează să anunţe un ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit Reuters.

Pachetul, care ar trebui să conţină lansatoare de rachete sol-sol şi alte muniţii generale, ar putea fi anunţat vineri, relatează agenţia de presă, citând două surse oficiale.

SUA au promis Ucrainei asistenţă de securitate în valoare de peste 35 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei din 2022, în februarie, până în prezent.

Zelenski: Două avioane ruseşti "de tip SU" au fost doborâte în regiunea Zaporojie

Volodimir Zelenski susţine că Garda Naţională a Ucrainei a doborât două avioane ruseşti de tip "SU" în regiunea Zaporojie.

El nu oferă alte detalii despre aeronave.

Un indicativ SU se referă la aeronavele produse de Suhoi - producătorii de avioane militare ruseşti.

"Sunt recunoscător faţă de doi dintre războinicii noştri deosebit de precişi", spune el.

"Apropo, unul dintre ei a primit deja titlul de Erou al Ucrainei şi a doborât nu numai avioane inamice, ci şi o rachetă de croazieră".

Suedia va instrui piloţii ucraineni pe avioane JAS 39 Gripen

Stockholm va permite piloţilor ucraineni să se antreneze pe avioanele sale de vânătoare JAS 39 Gripen, ca parte a unui "program de familiarizare".

Ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, a precizat că Suedia are nevoie de aceste avioane pentru propriile nevoi de apărare şi, prin urmare, nu le va oferi Ucrainei.

Jonson nu a menţionat când sau unde va avea loc antrenamentul.

Suedia a respins cererea Ucrainei pentru avioane Gripen în februarie, invocând propriile nevoi de apărare ale Suediei. Kievul a făcut apel în mod repetat la partenerii săi pentru avioane moderne care să ajute la securizarea spaţiului său aerian.

În luna mai, o "coaliţie de avioane de luptă" în formare, care include, printre altele, Marea Britanie, SUA şi Olanda, s-a angajat să instruiască piloţii ucraineni pe avioane de luptă F-16 şi să furnizeze avioanele, în timp ce Slovacia şi Polonia au furnizat deja avioanele MiG-29 de fabricaţie sovietică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici