Războiul din Ucraina, ziua a 92-a. Continuă bombardamentele / Forţele ruseşti şi-au intensificat asaltul / Comisia Europeană a propus ca încălcarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei să devină o infracţiune / Putin: Rusia e mai puternică / America susţine că Rusia nu şi-a atins niciun obiectiv

Forţele ruseşti şi-au intensificat asaltul asupra a două oraşe cheie din regiunea industrială ucraineană Donbas, cu bombardamente constante cu mortiere care au distrus case şi au ucis civili.

17878 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 92-a. Continuă bombardamentele / Forţele ruseşti şi-au intensificat asaltul / Comisia Europeană a propus ca încălcarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei să devină o infracţiune / Putin: Rusia e mai puternică / America susţine că Rusia nu şi-a atins niciun obiectiv

Ucrainienii pe front, cu un obuzier FH70

UPDATE 23:40 Macron a vorbit cu Erdogan despre conflictul din Ucraina şi admiterea Finlandei şi Suediei în NATO

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit joi cu omologul său din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, despre conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina şi despre aspiraţiile Finlandei şi Suediei de a deveni membre NATO, blocate pentru moment de Ankara.

UPDATE 23:30 Volodimir Zelenski denunţă din nou iniţiativele de pace care ar avantaja Rusia 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat din nou, joi după-amiază, într-un discurs rostit prin videoconferinţă în Parlamentul Letoniei, iniţiativele privind negocieri de pace care în opinia sa ar avantaja Rusia.

UPDATE 22:30 Kiev: Prizonierii de la Azovstal nu sunt torturaţi

Soldaţii ucraineni capturaţi după ce au părăsit combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol şi reţinuţi la Olenivka, pe teritoriul controlat de separatiştii pro-ruşi din Doneţk, nu sunt torturaţi. Aşa a afirmat de secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Alexei Danilov, potrivit căruia Moscova şi-a respectat până acum angajamentele în acest sens, în aşteptarea unui eventual schimb de prizonieri în viitor, scrie UNIAN.

UPDATE 22:00 Draghi a stat de vorba cu Putin

UPDATE 21:00 Consultant guvernamental ucrainean: În Siria, cerealele noastre au fost furate de ruşi

„După calculele noastre, ruşii au furat între 400.000 şi 600.000 de tone de cereale. Au încercat să exporte aceste cereale din Sevastopol, din porturile Crimeei în Egipt, dar Egiptul a refuzat. Iar navele, conform informaţiilor noastre, au navigat spre Siria”. Consilierul ministrului ucrainean al Agriculturii, Markiyan Dmytrasevych, a denunţat acest lucru la emisiunea de ştiri TV2000. „Grâul depozitat în teritoriile ocupate, vorbim despre cereale pentru uz intern pentru noi, ucrainenii - a subliniat Dmytrasevych - este de aproximativ 1,4 milioane de tone”.

UPDATE 20:50 Preşedintele Transnistriei dizolvă guvernul

Preşedintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a dizolvat guvernul republicii autoproclamate, scrie Tass. Parlamentul se va întruni mâine pentru o sesiune de urgenţă în cadrul căreia va examina candidatura lui Alexander Rosenberg, indicată de Krasnoselski, ca noul prim-ministru.

UPDATE 20:20 S-au înteţit atacurile în Donbas

UPDATE 20:00 Portul fără mine Mariupol. Coridor umanitar deschis

Portul Mariupol de la Marea Azov este lipsit de mine, a anunţat de Ministerul rus al Apărării, explicând că navele civile pot folosi acum în siguranţă portul din sudul Ucrainei, unde a fost deschis un coridor maritim umanitar.

UPDATE 19:20 Raid la Harkov, numărul morţilor creşte la 7

Bilanţul de la bombardamentul rusesc de astăzi asupra centrului Harkovului se înrăutăţeşte. Bilanţul a crescut la 7 victime şi 17 răniţi, inclusiv un copil de 9 ani, a informat guvernatorul Oleg Sinegubov, citat de Ukrinform.

UPDATE 19:00 Kadîrov ameninţă Polonia

Ramzan Kadîrov ar fi gata să atace Polonia. Jurnalistul BBC Francis Scarr a postat pe Twitter un videoclip cu aliatul liderului cecen al lui Vladimir Putin cu un mesaj de ameninţare împotriva Varşoviei. Deşi nu este clar când a fost filmat videoclipul. „Chestiunea Ucrainei este închisă, acum mă interesează Polonia”, spune Kadîrov, conform subtitrarilor în engleză ale discursului său, preluat tot de Newsweek. „Dacă ar veni ordinul (de la Moscova), în 6 secunde v-am arăta de ce suntem capabili”, adaugă el, adresându-se, se pare, guvernului de la Varşovia.

UPDATE 18:00 Blinken: Putin nu şi-a atins niciun obiectiv

„Rusia lui Putin nu a atins niciun obiectiv”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

UPDATE 17:20 Zelenski în Parlamentul leton: Decidem soarta tuturor europenilor

„Letonia percepe lupta noastră pentru libertate ca fiind a ei. Şi are dreptate, pentru că în acest moment în Ucraina se decide soarta tuturor celor europeni”, preşedintele Zelenski s-a conectat astăzi cu Parlamentul leton. „Este forţa armelor pe care Rusia a lansat-o în războiul împotriva Ucrainei şi, în acelaşi timp, împotriva libertăţii tuturor vecinilor săi, care determină ce va domina Europa în următoarele decenii. Fie va fi dreptate pentru fiecare naţiune, fie Rusia va putea face din cuvintele „ocupaţie”, „reprimare”, deportare „şi altele asemenea vocabularul principal al diferitelor popoare”, spune Zelenski, mulţumind totodată Letoniei.

UPDATE 17:16 Rinat Ahmetov, proprietarul oţelăriei Azovstal, vrea bani de la Rusia, după ce armata lui Putin i-a distrus fabrica

UPDATE 17:00 Macron, către Erdogan: Respectaţi alegerea suverană a Suediei şi Finlandei în NATO

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, să respecte „alegerea suverană” a Suediei şi Finlandei de a adera la NATO. „Contactele Suediei şi Finlandei cu persoane şi instituţii afiliate PKK şi Ypg contrazic spiritul de solidaritate al NATO”, a răspuns Erdogan, potrivit biroului turc. După cum se arată în Daily Sabah, Suedia a decis să ofere 376 de milioane de dolari pentru a sprijini Ypg, Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd din Siria, oferindu-le echipamente militare, inclusiv arme antitanc şi drone.

UPDATE 16:30 UE-USA-Marea Britanie lansează un grup pentru crime de război

Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit au anunţat crearea Grupului consultativ pentru crimele atrocităţi (ACA), un mecanism care să asigure coordonarea eficientă a sprijinului lor respectiv pentru eforturile de responsabilitate pe teren. ACA va consolida eforturile actuale ale UE, SUA şi Regatul Unit de a promova răspunderea pentru crimele atrocităţi în contextul războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE 16:00 Zelenski a primit-o pe Marin

Preşedintele ucrainean Zelenski a primit-o pe premierul finlandez Sanna Marin, cu care a discutat problema ajutorului militar finlandez la Kiev. „Pentru noi, asistenţa militară finlandeză este foarte valoroasă: armele, o politică de sancţiuni şi unitatea partenerilor noştri privind aderarea ucrainei la UE sunt toţi factori care întăresc apărarea pământului nostru”, a conchis Zelenski.

UPDATE 15:30 Londra: Putin foloseşte mâncarea ca armă. Nu revocăm sancţiunile

Vladimir Putin foloseşte foamea şi penuria de alimente ca armă. Acuzaţia a fost lansată de Liz Truss, ministrul de externe britanic, în timpul unei vizite în Bosnia şi Herţegovina. Despre posibilitatea ridicării sancţiunilor împotriva Rusiei în schimbul OK-ului pentru a exporta cereale din Ucraina, Truss a răspuns:„Putin încearcă să ţină lumea ostatică. În esenţă, foloseşte foamea şi penuria de alimente în rândul celor mai sărace populaţii ale lumii ca armă. Nu putem lăsa asta să se întâmple. Putin trebuie să ridice blocada asupra grâului ucrainean. Nu putem avea o ridicare a sancţiunilor, o pacificare, care pur şi simplu l-ar face pe Putin mai puternic pe termen lung”.

UPDATE 15:00 Putin: Rusia devine din ce în ce mai puternică cu sancţiuni

Preşedintele rus Vladimir Putin a numit „furt” decizia europeană de a îngheţa miliarde de active ale oligarhilor. „Furtul de bunuri de către Occident nu va duce la nimic bun”, adaugă el: „Rusia devine mai puternică cu sancţiuni. Niciun „jandarm al lumii” nu poate opri ţările care vor să urmeze o politică independentă”.

UPDATE 13:40 Ucrainienii folosesc obuzierul autopropulsat FH70 de 155 mm

Încărcătorul automat de muniţie permite echipajului instruit să tragă până la 6 cartuşe într-o singură secundă. 
 

UPDATE 11:55 Oleg Siniegubov, şeful administraţiei regionale din Harkov anunţă că sunt doi morţi şi 15 răniţi joi

Balakliya a fost lovită de bombardament: două persoane au fost ucise şi 10 rănite. 
 
Ocupanţii ruşi au bombardat Tsyrkuni şi districtul Chuguyiv: două victime. 
 
Astăzi, comunitatea Zolochivka şi Slatine din comunitatea Dergachivka au fost bombardate din nou dimineaţa: doi răniţi.  

UPDATE 9:45 Sunt alarme de raid aerian în mai multe localităţi din vestul ţării. 

UPDATE 8:50 Forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, ameninţând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinşi în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, relatează Reuters. 

UPDATE 7:30 Regiunea Dnipropetrovsk a fost bombardată cu artilerie. Au tras din nou în districtul Kryvyi Rih

UPDATE 7:15 Rusia a ucis 240 de copii ucraineni, transmite Biroul Procurorului General

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei şi a paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din regiunile ucrainene Kherson şi Zaporizhzhia, ocupate de Rusia

Decretul marchează un nou pas spre "rusificarea" celor două regiuni, unde războiul din Ucraina a permis Moscovei să stabilească o punte terestră continuă care leagă Rusia de peninsula Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014.

Măsura lui Putin extinde un sistem disponibil pentru locuitorii din zonele controlate de separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile ucrainene Doneţk şi Luhansk, unde Moscova a emis aproximativ 800.000 de paşapoarte începând din 2019.

Rusia a revendicat la jumătatea lunii martie controlul deplin al regiunii Kherson, la nord de Crimeea, şi deţine părţi din regiunea Zaporizhzhia, la nord-est.

În Kherson, guvernatorul ucrainean a fost destituit, iar administraţia militar-civilă a declarat la începutul acestei luni că intenţionează să-i ceară lui Putin să o includă în Rusia până la sfârşitul anului 2022. Ucraina s-a angajat să recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia.

 

Cel mai importate aspecte

  • Uniunea Europeană speră să poată conveni asupra sancţiunilor împotriva petrolului rusesc înainte de următoarea reuniune a liderilor săi, a declarat preşedintele Charles Michel.
  • Comisia Europeană a propus miercuri ca încălcarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei să devină o infracţiune, o măsură care ar permite guvernelor UE să confişte activele companiilor şi persoanelor fizice care eludează restricţiile UE împotriva Moscovei.
  • Forţele ruseşti şi-au intensificat miercuri asaltul asupra a două oraşe cheie din regiunea industrială ucraineană Donbas, cu bombardamente constante cu mortiere care au distrus case şi au ucis civili.
  • Preşedintele Vladimir Putin a ordonat creşteri de 10% la pensii şi la salariul minim ca răspuns la inflaţia în creştere, dar a declarat că nu toate problemele economice ale Rusiei sunt legate de războiul din Ucraina.
  • Rusia este pregătită să permită navelor care transportă alimente să părăsească Ucraina în schimbul ridicării unor sancţiuni, a declarat ministrul său adjunct de externe. Ministrul ucrainean de externe a calificat propunerea drept "şantaj".
  • Ucraina caută modalităţi de a ocoli blocada de luni de zile a porturilor sale de către Rusia pentru a scoate cereale şi uleiuri vegetale din ţară.
  • Parlamentarii ruşi au dat marţi aprobarea iniţială unui proiect de lege care ar permite entităţilor ruseşti să preia companii străine care au părăsit piaţa în opoziţie faţă de acţiunile Moscovei în Ucraina. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici