LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 471. Mult-aşteptata contraofensivă a Ucrainei este în defăşurare: o recunoaşte şi Putin / Primele informaţii despre obiectivele ofensivei

Contraofensiva Kievului împotriva forţelor ruse a început. "A început contraofensiva ucraineană. Activitatea în întreaga Ucraina este în concordanţă cu o varietate de indicatori care arată că operaţiunile ucrainene de contraofensivă sunt în curs de desfăşurare în tot teatrul de operaţiuni"

8718 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 471. Mult-aşteptata contraofensivă a Ucrainei este în defăşurare: o recunoaşte şi Putin / Primele informaţii despre obiectivele ofensivei

Războiul din Ucraina, ziua 106, anul 2. Biden şi Sunak promit sprijin Ucrainei pentru mulţi ani/ Agenţiile ONU furnizează apă curată şi alimente persoanelor afectate de prăbuşirea barajului

UPDATE  Zelenzki îi mulţumeşte lui Biden pentru ajutorul de 2,1 miliarde de dolari

„Mulţumesc Biden pentru pachetul de ajutor de securitate de 2,1 miliarde de dolari. Apreciem sprijinul puternic al conducerii ucrainene din partea poporului SUA în lupta noastră împotriva agresiunii ruse... Pas cu pas ne apropiem de eliberarea pământului Ucrainei!”. Cu aceste cuvinte, preşedintele ucrainean îi mulţumeşte preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden.

UPDATE Filoruşi: ucrainenii bombardează centrul de evacuare pentru baraj

Autorităţile din zona ocupată de ruşi a regiunii Herson au acuzat forţele ucrainene că au bombardat un loc de joacă pentru copii cu două rachete, zonă care este folosită în prezent pentru adăpostirea celor evacuaţi în urma inundaţiilor cauzate de ruperea barajului Kakovka. Centrul, situat în cartierul Genichesk, a fost lovit de două rachete, „Storm Shadow”, furnizate în Ucraina de Marea Britanie, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor locale de urgenţă, citat de agenţia de presă RIA Novosti. O a treia rachetă, a adăugat el, a fost doborâtă de apărarea antiaeriană. Guvernatorul pro-rus, Vladimir Saldo, a confirmat ştirea, adăugând că încă nu există informaţii despre victime. Majoritatea locuitorilor cazaţi în tabără sunt „femei, copii şi bătrâni”, a spus administraţia regională pro-rusă.

UPDATE Estonia interzice intrarea Patriarhului Rusiei Kirill

Estonia a interzis intrarea în ţară a patriarhului Moscovei Kirill şi a aproximativ 50 de cetăţeni ruşi pentru că sunt implicaţi în încălcări grave ale drepturilor omului. „Patriarhul Kirill este unul dintre cei mai mari promotori şi susţinători ai ideologiei lui Putin şi a justificat războiul împotriva Ucrainei”, a subliniat ministrul de Externe al Estoniei, Margus Ţakna, adăugând că un total de 58 de persoane au fost incluse pe „lista neagră” a republicii baltice. Nouă dintre cei 58 de cetăţeni ruşi interzişi din Estonia au fost definiţi drept „persoane care au încălcat drepturile omului”, deoarece au fost implicaţi în cazul activistului şi oponentului regimului Putin, Vladimir Kara Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru diverse infracţiuni, inclusiv mare trădare. Oficialul a spus că aceia care susţin „acţiunile Rusiei în Ucraina nu sunt bineveniţi în Estonia”. „Facem apel la toate ţările să impună restricţii de intrare celor care susţin crimele crude ale Rusiei”, a spus ministrul, citat de ziarul Postimees.

UPDATE Comisarul UE pentru justiţie Didier Reynders: 24,3 miliarde de active ruseşti au fost îngheţate până acum

„Grupul operativ şi-a intensificat activitatea de coordonare a acţiunilor în Uniunea Europeană cu 24,3 miliarde EUR de active îngheţate deţinute de persoane şi entităţi sancţionate până în prezent, de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. Acest lucru a fost declarat de comisarul UE pentru Justiţie, Didier Reynders, la conferinţa de presă de la Consiliul UE de Justiţie din Luxemburg.

UPDATE Putin: a început contraofensiva ucraineană

„Putem spune cu certitudine că contraofensiva ucraineană a început”, a declarat de preşedintele rus Vladimir Putin, după cum a raportat RIA Novosti. Putin a subliniat, însă, că „forţele ucrainene nu şi-au atins obiectivele în niciun sector, datorită curajului soldaţilor ruşi şi organizării corecte a trupelor”.

Putin: forţele ucrainene nu au obţinut niciun succes

Putin, mesaj din Rusia: „Forţele ucrainene nu au obţinut niciun succes”.

UPDATE Putin îl umple pe Lukaşenko cu arme nucleare

UPDATE Ucraina atacă pe mai multe fronturi.Există atacuri în Bakhmut, Doneţk şi Zaporizhzhia.

În mediul online circulă imagini cu tancuri şi infanterie ucrainenă care se aproprie de tranşeele ruseşti. Se pare că fac unele progrese, dar au existat şi unele eşecuri.

Forţele ucrainene speră să obţină o pătrundere în sud şi să rupă "puntea terestră" care leagă Rusia de provinciile ucrainene Zaporizhzhia şi Kherson, tăind liniile de aprovizionare a peninsulei Crimeea, aflată în prezent sub controlul Moscovei.

"Dacă Ucraina rupe podul terestru al Rusiei care leagă Crimeea de Rusia propriu-zisă, întreaga prezenţă a Moscovei în partea de sud-est a frontului s-ar putea prăbuşi", a declarat Konrad Muzyka, director al Rochan Consulting, o organizaţie cu sediul în Polonia care urmăreşte războiul din Ucraina.
 

UPDATE Primele informaţii despre obiectivele ofensivei

"Pe baza acţiunii de ieri şi a sistemelor occidentale folosite, se pare că ofensiva ucraineană este în desfăşurare", a declarat Michael Kofman, analist militar la Center for Naval Analyses, un think-tank cu sediul la Washington.

Kofman a precizat că luptele par să se desfăşoare "de-a lungul axei Tokmak", un oraş strategic din provincia Zaporizhzhia, în amonte de barajul Kakhovka, unde apele au înghiţit zeci de aşezări şi au declanşat un dezastru umanitar şi ecologic.

Forţele ucrainene speră să obţină o pătrundere în sud şi să rupă "puntea terestră" care leagă Rusia de provinciile ucrainene Zaporizhzhia şi Kherson, tăind liniile de aprovizionare a peninsulei Crimeea, aflată în prezent sub controlul Moscovei.

"Dacă Ucraina rupe podul terestru al Rusiei care leagă Crimeea de Rusia propriu-zisă, întreaga prezenţă a Moscovei în partea de sud-est a frontului s-ar putea prăbuşi", a declarat Konrad Muzyka, director al Rochan Consulting, o organizaţie cu sediul în Polonia care urmăreşte războiul din Ucraina.

UPDATE Mult-aşteptata contraofensivă a Ucrainei este în defăşurare

Contraofensiva Kievului împotriva forţelor ruse a început. Deşi oficialii ucraineni refuză să confirme, campania lor mult aşteptată de recucerire a teritoriilor ocupate de forţele ruseşti este acum în desfăşurare, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului şi a numeroase publicaţii.

"A început contraofensiva ucraineană. Activitatea în întreaga Ucraina este în concordanţă cu o varietate de indicatori care arată că operaţiunile ucrainene de contraofensivă sunt în curs de desfăşurare în tot teatrul de operaţiuni", a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o serie de tweet-uri.

ISW a mai precizat că contraofensiva "nu se va desfăşura probabil ca o singură operaţiune de amploare".

"Va consta probabil în mai multe operaţiuni în numeroase locaţii, de dimensiuni şi intensităţi diferite, pe parcursul mai multor săptămâni".

În condiţiile în care oficialii ucraineni au semnalat că începutul contraofensivei nu va fi anunţat oficial, alţi experţi au concluzionat, de asemenea, că această campanie a început, pe fondul rapoartelor privind intensificarea luptelor în zonele situate de-a lungul liniei frontului de peste 1.000 de kilometri, de la Kherson, la Marea Neagră, până la graniţa Ucrainei cu Rusia.

NBC News, citând un ofiţer de rang înalt şi un soldat din apropierea liniilor de front, a afirmat, de asemenea, că ofensiva a început, în timp ce The Washington Post, citând "patru persoane" din cadrul forţelor armate, a raportat joi aceleaşi informaţii.

În discursul său nocturn de joi, preşedintele ucrainean Zelenski a salutat ceea ce a descris ca fiind "rezultate" în luptele grele din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.
 

UPDATE Un oficial de la Casa Albă critică Moscova pentru că trupele ruse ar bombarda salvatorii din Herson

Un oficial de top al securităţii naţionale americane a criticat aspru Moscova din cauza afirmaţiei Ucrainei conform căreia forţele ruse bombardează părţi din regiunea Herson aflate sub control ucrainean, în timp ce lucrătorii de salvare încearcă să evacueze civilii din zonele inundabile.

„Este de neacceptat, aceste rapoarte – acum, nu sunt în măsură să le confirm – dar dacă sunt adevărate, pur şi simplu de neiertat. Salvatorii sau oamenii care încearcă să fie salvaţi ar fi atacaţi de trupele ruse din poziţiile de tragere pe care le folosesc de peste râu ”, a declaratt purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

UPDATE - SUA ajută Ucraina să-şi revină după prăbuşirea barajului

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că a vorbit cu omologul său american Antony Blinken despre dezastrul barajului Nova Kakhovka.

Prăbuşirea barajului din sudul Ucrainei este unul dintre cele mai mari dezastre industriale şi ecologice din Europa.

„SUA ne ajută să atenuăm consecinţele dezastrului Kakhovka provocat de Rusia”, a scris Kuleba pe Twitter.

Ucraina a acuzat şi a condamnat Rusia pentru prăbuşirea barajului şi bombardarea ulterioară a oraşului Herson, aflat sub controlul Ucrainei, în timpul evacuărilor în masă din cauza inundaţiilor

UPDATE - Zelenski: „Dezastrul făcut de Putin este ireparabil”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că trupele Moscovei au adus un prejudiciu imens ţării sale.

"Trupele ruse nu opresc loviturile de artilerie chiar pe teritoriul în care oamenii sunt evacuaţi. Din păcate, există răniţi în urma acestor atacuri teroriste. Oamenii care salvează şi evacuează din zonele afectate sunt forţaţi să fugă."

Prăbuşirea barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei este unul dintre cele mai mari dezastre industriale şi ecologice din Europa. Catastrofa a distrus sate întregi, a inundat terenuri agricole, a lipsit zeci de mii de oameni de energie şi apă curată şi a provocat daune masive mediului.

UPDATE - Cinci avioane Tupolev-95ms patrulează în zona de potenţiale lansări de rachete din zona Mării Caspice 

UPDATE - Imagini cu explozia unui depozit de muniţie ucrainean din oraşul Uman 

 

UPDATE - Biden şi Sunak promit sprijin Ucrainei pentru mulţi ani 

Preşedintele SUA şi premierul britanic şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina în timpul conferinţei de presă comune. 

„Marea Britanie şi Statele Unite, împreună cu peste 50 de parteneri, au acordat Ucrainei  asistenţă de securitate la nivel istoric. Vreau să-i mulţumesc primului ministru pentru conducerea sa fermă, contribuind cu cantităţi semnificative de asistenţă de securitate şi instruire trupelor ucrainene. astfel încât să poată folosi eficient echipamentul şi muniţia pe care le-am furnizat în mod colectiv”, a spus Biden în timpul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă.

Ştirea iniţială - Agenţiile ONU distribuie alimente şi apă ucrainenilor afectaţi de inundaţiile provocate în urma distrugerii barajului Nova Kakhovka 

  • Programul Alimentar Mondial lucrează cu partenerii săi pentru a oferi alimente gata de consumat pentru 18.000 de persoane din zonele afectate, transmite CNN
  • Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Fondul ONU pentru Copii (UNICEF), Salvaţi Copiii şi alţi parteneri lucrează, de asemenea, pentru a furniza apă potabilă curată.
  • UNICEF şi partenerii săi lucrează cu guvernul pentru a repara infrastructura afectată de inundaţii.
  • Agenţiile ONU lucrează, de asemenea, pentru a oferi sprijin în numerar, sprijin psihosocial şi asistenţă medicală pentru rezidenţii care evacuează zonele afectate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici