LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 187. A început contraofensiva în sudul ţării. Ucrainenii au spart Frontul de Sud şi atacă poziţiile ruşilor din mai multe direcţii, spre Herson

  • Armata Ucraineană a spart Frontul de Sud şi atacă la sol poziţiile ruşilor din mai multe direcţii, spre Herson
  • Tirurile repetate ale artileriei ruse în oraşele învecinate centralei Zaporojie se pot solda cu un accident, avertizează specialiştii ucraineni
  • Forţele aeriene ruse au distrus mai multe hangare unde elicopterele ucrainene erau reparate
  • Mai multe depozite de combustibil au fost distruse în regiunea Dnipro de către ruşi
18890 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 187. A început contraofensiva în sudul ţării. Ucrainenii au spart Frontul de Sud şi atacă poziţiile ruşilor din mai multe direcţii, spre Herson

UPDATE 22:14 Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv 

UPDATE 21:00 Inspecţia AIEA va avea loc la centrala Zaporojie în perioada 31 august - 3 septembrie

 
Misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala Nucleară Zaporozhye (ZNPP) va începe miercuri, 31 august, şi va dura până sâmbătă, 3 septembrie. Este raportat de The Wall Street Journal cu referire la documentele interne ale guvernului Ucrainei. Inspecţia are în vedere evaluarea avariei la staţie, a nivelului de securitate pe teritoriu şi a condiţiilor de detenţie a specialiştilor ucraineni. 
 

UPDATE 20:00 Premierul Suediei promite încă un ajutor militar şi civil consistent Ucrainei 

Premierul Magdalena Andersson s-a întâlnit zilele trecute cu ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, căruia i-a promis că Suedia va continua să sprijine Ucraina.  
 

UPDATE 17:45 Nivelul de radiaţii de la Zaporojie este normal

Nivelul de radiaţii de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este normal, iar situaţia de la faţa locului este sub control, a declarat agenţia de ştiri RIA Novosti, care a citat oficiali din partea armatei ruse.

Oraşul Orihiv, situat în regiunea Zaporojie, a fost vizat de peste 200 de atacuri, potrivit autorităţilor ucrainene, în timp ce armata rusă a reclamat tiruri cu obuze asupra oraşului Enerhodar, sitaut în apropierea centralei nucleare. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de aceste atacuri.

UPDATE 16:30 Germania va continua să sprijine Kievul "atât timp cât va fi nevoie"

În timpul unui discurs la Universitatea Charles din Praga, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania a suferit o "schimbare fundamentală de opinie" în ultimele luni în ceea ce priveşte sprijinul său militar pentru Ucraina, în timp ce s-a angajat să crească cheltuielile militare, relatează Sky News.

El a declarat în faţa publicului universitar: "Vom menţine acest sprijin, în mod fiabil şi, mai presus de toate, atât timp cât va fi nevoie".

De asemenea, Scholz a folosit discursul său de la Praga, intitulat "Europa este viitorul nostru", pentru a face apel la o Uniune Europeană în creştere, care ar ajuta-o să depăşească diviziunile interne şi să facă faţă rivalilor externi precum Rusia şi China.

El a declarat că UE trebuie să se facă "potrivită" pentru o viitoare extindere de la 27 la 30 sau chiar 36 de naţiuni şi a propus să se ia mai multe decizii prin vot majoritar, în loc să se ceară unanimitate în toate chestiunile.

UPDATE 16:15 Atac rusesc în Nicolaev

Un număr nespecificat de locuitori au fost ucişi în urma bombardamentelor ruseşti asupra unor locuinţe civile din Nicolaev, luni, a scris guvernatorul regional Vitaliy Kim pe Telegram, potrivit Reuters.

"Centrul oraşului este bombardat puternic. Încă se lansează rachete. Nu părăsiţi adăposturile", a scris Kim cu câteva minute înainte de a confirma decesele.

UPDATE 15:45 Zelenski acuză Rusia de terorism economic

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat luni Rusia de terorism economic, prin încercarea de a împiedica naţiunile europene să umple facilităţile de stocare a gazelor înaintea unei ierni în care impactul creşterii facturilor la energie va afecta puternic gospodăriile şi întreprinderile.

Zelenski a vorbit la o conferinţă pe teme energetice din Norvegia. Comentariile sale vin în contextul în care compania rusă Gazprom are programate lucrări de mentenanţă în această săptămână, care vor opri fluxurile de gaz de-a lungul gazoductului Nord Stream 1, care leagă Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

"Rusia utilizează terorismul economic. Exercită presiuni printr-o criză a preţurilor, prin sărăcie, pentru a slăbi Europa", a afirmat Volodimir Zelenski, printr-un translator, în discursul online rostit la o conferinţă energetică organizată în oraşul norvegian Stavanger.

UPDATE 15:15 Atacurile ucrainene se concentrează asupra poziţiilor ruse din zona oraşului Herson

Potrivit cotidianului Kyiv Post, citat de Sky News, atacurile armatei ucrainene se concentrează asupra poziţiilor ruse din zona oraşului Herson. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Atacurile Ucrainei, dacă se vor confirma, au loc în contextul în care o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se pregăteşte să meargă la Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Kremlinul a cerut luni comunităţii internaţionale să intensifice presiunile asupra Ucrainei pentru a înceta operaţiunile militare în apropierea complexului nuclear. "Toate ţările au obligaţia de a face presiuni asupra părţii ucrainene pentru a înceta să pericliteze continentul european prin bombardarea Centralei Zaporojie şi a zonelor adiacente", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE 14:55 "Contraofensivă ucraineană semnificativă" 

Forţele ucrainene au început operaţiunile în sudul ţării pentru a pregăti câmpul de luptă pentru o contraofensivă ucraineană semnificativă, au declarat pentru CNN doi oficiali americani de rang înalt.

Potrivit oficialilor, SUA consideră că mult aşteptata contraofensivă va include o combinaţie de operaţiuni aeriene şi terestre.

Operaţiunea vine în contextul în care războiul Rusiei în Ucraina a trecut de şase luni, iar evaluările SUA indică faptul că Rusia a reuşit să desfăşoare mai puţine unităţi pe linia frontului decât se credea iniţial, potrivit unui oficial american de rang înalt.

UPDATE 14:35 Ucraina începe contraofensiva în sudul ţării

Ucraina a început o contraofensivă mult aşteptată în sudul ţării, a anunţat luni comandamentul său militar din sud.

"Astăzi am început acţiunile ofensive în diferite direcţii, inclusiv în regiunea Herson", a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului sudic, Natalia Humeniuk, citată de postul public de televiziune ucrainean Suspilne.

Ucraina vorbeşte de două luni despre o contraofensivă planificată în regiunile sale sudice ocupate de Rusia.

Humeniuk a declarat că recentele lovituri ale Ucrainei asupra rutelor logistice sudice ale Rusiei au "slăbit fără îndoială inamicul", adăugând că peste 10 depozite de muniţii ruseşti au fost lovite în ultima săptămână.

Cu toate acestea, ea a refuzat să dea mai multe detaţii. "Orice operaţiune militară are nevoie de linişte", a spus ea, adăugând că forţele ruseşti din sud sunt "destul de puternice" şi au fost construite pe o perioadă lungă de timp.

UPDATE 14:30 Armata Ucraineană a spart Frontul de Sud şi atacă la sol poziţiile ruşilor din mai multe direcţii, spre Herson. Presa din Ucraina anunţă începerea contraofensivei la sol.

UPDATE 13:30 Şoigu, "marginalizat" de către Putin

Ministrul rus al aApărării, Serghei Şoigu, este "marginalizat" din cauza problemelor din războiul împotriva Ucrainei şi probabil că este ridiculizat de soldaţi pentru conducerea sa "ineficientă", au declarat serviciile de informaţii britanice.

"Rapoarte recente ale presei ruse independente au susţinut că, din cauza problemelor cu care se confruntă Rusia în războiul împotriva Ucrainei, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, este acum marginalizat în cadrul conducerii ruse, comandanţii operaţionali informându-l direct pe preşedintele Putin cu privire la cursul războiului", transmite Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian.

UPDATE 12:00 Grupul G7 salută misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Grupul naţiunilor puternic industrializate a salutat deplasarea organismului de supraveghere nucleară al ONU la centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi a reiterat preocupările privind siguranţa centralei aflate sub controlul forţelor armate ruse.

"Reafirmăm că centrala nucleară Zaporojie şi energia electrică pe care o produce aparţin pe bună dreptate Ucrainei şi subliniem că încercările Rusiei de a deconecta centrala de la reţeaua electrică ucraineană ar fi inacceptabile", a afirmat grupul într-o declaraţie.

UPDATE 11:00 O misiune AIEA vizitează centrala nucleară ucraineană Zaporojie

O echipă a organismului de supraveghere nucleară al ONU s-a deplasat spre centrala nucleară ucraineană Zaporojie, a anunţat şeful agenţiei, în timp ce Rusia şi Ucraina se acuză reciproc în privinţa bombardamentelor din apropierea acesteia, alimentând temerile privind un dezastru, scrie Reuters.

Capturată de trupele ruseşti în martie, dar administrată de personal ucrainean, Zaporojie a fost un punct fierbinte într-un conflict care s-a transformat într-un război de uzură purtat în principal în estul şi sudul Ucrainei, la şase luni după ce Rusia a lansat invazia.

"Trebuie să protejăm siguranţa şi securitatea celei mai mari instalaţii nucleare din Ucraina şi din Europa", a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), într-o postare pe Twitter.

UPDATE 10:00 Miniştrii UE vor discuta despre o misiune de pregătire militară pentru soldaţii ucraineni

Miniştrii apărării şi afacerilor externe din Uniunea Europeană vor discuta opţiunile de înfiinţare a unei misiuni de instruire militară pentru forţele ucrainene în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Praga în aceste zile.

"Ca UE, trebuie să vedem ce altceva putem face în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei şi creşterea costului acestui război pentru Rusia", a declarat Josep Borrell săptămâna trecută.

UPDATE 8:00 Bombardamentele din apropierea centralei nucleare din Ucraina alimentează temerile de un dezastru

Forţele ruseşti au bombardat oraşele ucrainene de peste râu faţă de centrala nucleară Zaporojie, alimentând temerile privind un dezastru cu radiaţii. Zelenski spune că „niciun terorist nu va fi lăsat fără răspuns pentru atacuri”.

Capturată de trupele ruseşti în martie, dar condusă de personal ucrainean, Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost un punct fierbinte major în conflictul de şase luni, părţile dând vina una pe alta pentru bombardamentele recente din apropierea centralei, potrivit Reuters.

Forţele ruseşti au tras asupra Enerhodar, oraşul în care se află centrala, a declarat duminică seara târziu şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Telegram, alături de o înregistrare video cu pompierii care sting maşinile în flăcări.

UPDATE 02:30 Borrell: interzicerea vizelor pentru toţi ruşii nu este fezabilă

Şase nave încărcate cu alimente au părăsit portul ucrainean Odesa, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al administraţiei regionale, Serhiy Bratchuk.

UPDATE 00:45 

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene nu au reuşit să se pună de acord împotriva sancţiunilor aplicabile cetăţenilor ruşi. Josep Borrell, conducătorul diplomaţiei UE, susţine că este puţin probabil să se decidă în unanimitate interzicerea vizelor pentru toţi ruşii, aşa cum ar fi necesar pentru a pune în aplicare corect o astfel de interdicţie.

Rezumatul zilei

  • Statele Unite susţin că Rusia nu vrea să recunoască riscul radiologic ridicat de la centrala nucleară Zaporojie, motiv pentru care au blocat proiectul final al unui tratat de neproliferare nucleară
  • Dell Technologies, un furnizor vital de servere pentru Moscova, a declarat că a încetat toate operaţiunile din Rusia după ce şi-a închis birourile la mijlocul lunii august
  • Armata Ucrainei se luptă să respingă atacurile ruseşti în zona de sud a ţării. Militarii ucrainenii sunt blocaţi pe linia frontului de mai multe săptămâni

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici