Războiul din Ucraina, ziua 223. Armata ucraineană a spart apărarea rusă în sudul ţării. Mai multe oraşe eliberate / Forbes Rusia: un milion de ruşi au fugit din ţară

  • Armata ucraineană înregistrează noi victorii împotriva Rusiei
  • Ucrainenii au spart apărarea Rusiei în sudul ţării şi şi-au extins ofensiva rapidă în est
  • Tot mai mai mult teritoriu din zonele anexate de Moscova a reintrat sub controlul Ucrainei
  • Soldaţii lui Zelenski ameninţă liniile de aprovizionare ale trupelor ruse
  • Kremlinul nu a oferit replică la evenimentele recent petrecute, fapt ce a lăsat loc de speculaţii în rândul analiştilor politici
56062 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 223. Armata ucraineană a spart apărarea rusă în sudul ţării. Mai multe oraşe eliberate / Forbes Rusia: un milion de ruşi au fugit din ţară

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:55 Kremlinul salută planul de pace propus de Elon Musk, criticat vehement de Kiev

Administraţia Vladimir Putin a salutat, marţi după-amiază, planul de pace propus de magnatul american Elon Musk, fondatorul şi directorul companiilor SpaceX şi Tesla, deşi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat vehement iniţiativa.

UPDATE 23:45 Putin, maestrul manipulării psihologice cu multe feţe. Politico avertizează că Rusia duce o campanie „grotescă” de dezinformare, în urma căreia multe publicaţii occidentale cad victime 

Peste 60 de site-uri occidentale au căzut în plasa ştirilor false susţinute de Kremlin şi au distribuit neadevăruri pe reţelele de socializare.

UPDATE 23:00 SUA transmit că situaţia este sub control şi îndeamnă la prudenţă faţă de pericolul nuclear

UPDATE 22:00 Ucraina, sprijinită puternic pe linie militară de americani

UPDATE 21:30 SUA: niciun indiciu că Rusia este pe cale să folosească arme nucleare

„Luăm foarte în serios orice ameninţare nucleară. Momentan, nu avem nicio indicaţie că Rusia se pregăteşte să folosească imediat acest tip de armă”. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus acest lucru, într-un briefing de presă.

UPDATE 20:30 Ambasadorul Rusiei la Paris: Deocamdată, nu există niciun motiv să folosim arme nucleare tactice

„În prezent,nu există niciun motiv ca Rusia să folosească arme nucleare tactice”, a declarat ambasadorul rus la Paris, Alexeï Meshkov, într-un interviu pentru CNews. „În primul rând, nu noi am început să folosim arma nucleară, ci occidentalii”, a adăugat el.

UPDATE 19:30 Forbes Rusia: Un milion de oameni au fugit din Federaţie de la anunţul mobilizării parţiale

Aproape un milion de oameni au părăsit Rusia de la începutul mobilizării, susţine Forbes, citând o sursă apropiată Kremlinului. O altă sursă a administraţiei prezidenţiale a precizat că ar fi 600-700.000 de ruşi. Cu toate acestea, nu se poate calcula în acest moment câţi dintre ei pleacă din ţară pentru turism, a spus oficialul. Până acum, cifra anunţată privindu-i pe cei plecaţi din Rusia în ultimele zile era de 300.000.

UPDATE 18:30 Victorie a Ucrainei în Herson

Forţele ucrainene au cucerit oraşul Dudchany de pe malul vestic al râului Dnipro, în marea lor înaintare în regiunea Kherson, potrivit şefului administraţiei din provincie, numit de Rusia.

Bloggerii militari ruşi au descris o înaintare a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului vestic al râului Dnipro. Până în prezent, Kievul a păstrat o tăcere aproape totală cu privire la situaţia din Kherson.

În est, forţele ucrainene avansează după ce au capturat Lyman, principalul bastion rusesc din nordul provinciei Doneţk. Liderul pro-rus din Doneţk a declarat că forţele ruse formează o nouă linie defensivă în jurul oraşului Kreminna.

UPDATE 18:00 Lukaşenko: Armele NATO ajung pe aeroportul polonez Rzeszow

Aeroportul polonez Rzeszow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, este locaţia în care SUA şi aliaţii NATO aduc proviziile de arme, pentru a fi livrate la Kiev, a declarat, în timpul unei întâlniri cu liderii militari, preşedintele bielorus Alexandru Lukaşenko, relatează Ria Novosti. „Ştim despre livrările sistematice de arme şi echipamente militare de către Statele Unite şi alte ţări NATO prin aeroportul polonez Rzeszow”, a spus preşedintele belarus. „Aproximativ o duzină, uneori mai multe, de avioane de transport americane sosesc în fiecare zi”. Lukaşenko a subliniat apoi că „un număr de ţări europene” participă la sprijinul militar Ucrainei trimiţând echipamente vechi şi arme de care nu au nevoie, crede liderul de la Minsk.

UPDATE 17:40 Kiev: ruşii bombardează satele de-a lungul liniei frontului în Herson

Armata rusă a bombardat satele de-a lungul liniei frontului din regiunea Herson de sud, potrivit poliţiei, există victime civile. „Ostilităţile active continuă în regiune, în special inamicul a folosit artilerie grea pentru a bombarda Hreşcenivka, Osokorivka şi Novovorontsovka. Clădirile de locuinţe şi liniile electrice au fost avariate”, a spus poliţia.

UPDATE Kiev: 2.000 de cereri de predare din partea armatei ruse

Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării spune că, în ultimele săptămâni, 2.000 de soldaţi ruşi au cerut să se predea, a declarat la televizor reprezentantul serviciilor de informaţii militare, Andrei Yusov, potrivit Ukrainska Pravda. Yusov a spus că „un val de apeluri la capitulare” a fost observat după ofensiva forţelor armate ucrainene din regiunea Harkov şi după anunţul mobilizării parţiale în Federaţia Rusă. „Nu doar soldaţii care se află pe teritoriul Ucrainei în calitate de ocupanţi sunt cei care cer să se predea, ci şi cei care tocmai au fost mobilizaţi şi se află încă pe teritoriul Federaţiei Ruse. Solicitările vin şi de la rude sau de la oameni care se tem că pot fi mobilizaţi. În câteva săptămâni, am primit deja peste 2.000 de cereri de predare”, a spus Yusov.

UPDATE Moscova: pace imposibilă fără a ne satisface cererile

„Atingerea păcii în Ucraina este imposibilă fără a îndeplini cerinţele Rusiei”. Mesajul îi aparţine purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

UPDATE Şoigu: au fost mobilizaţi peste 200.000 de oameni

Peste 200.000 de oameni au intrat în forţele armate în cadrul mobilizării decise de preşedintele Putin, a declarat de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pentru Ria Novosti. Potrivit lui Şoigu, „funcţionarii competenţi au fost instruiţi să asigure mobilizaţilor îmbrăcămintea necesară şi să-i numească în funcţii militare”. „Instruirea personalului unităţilor instruite se desfăşoară în 80 de tabere de antrenament şi în şase centre de pregătire”, a adăugat Şoigu.

Iniţial, mobilizarea viza 300.000 de persoane.

UPDATE Deputat la TV: Trebuie să ne oprim şi să ne regrupăm

„Suntem forţaţi să ne oprim şi să ne reorganizăm, pentru a crea noi echipamente şi a pregăti noi recruţi. Şi asta va dura ceva timp”, a declarat deputatul Dmitri Sablin, vicepreşedintele Comitetului de Apărare, vorbind la primul canal de televiziune rusă despre războiul din Ucraina. Acesta a adăugat: „Sunt convins că, şi pe teritoriul Ucrainei, oamenii vor fi de partea noastră”.

UPDATE: Zelenski semnează un decret împotriva negocierilor cu Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret privind punerea în aplicare a deciziei Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei privind imposibilitatea de a purta discuţii cu Putin. „Ţinând cont de rezultatele întâlnirii de la sediul comandantului şef şi după ascultarea membrilor Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei a decis că nu este posibil să iniţieze negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin”, se arată în decretul publicat pe site-ul lui Zelenski.

UPDATE 15:00 Cetăţenii cehi strâng 1,3 milioane de dolari pentru un tanc modernizat pentru armata ucraineană

Cehii au devenit primii cetăţeni ai unei ţări care au strâns bani prin crowd-funding pentru a cumpăra un tanc modernizat T-72 din epoca sovietică, care va fi trimis în curând armatei ucrainene pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei Rusiei, a declarat luni un oficial guvernamental ucrainean. 

UPDATE 14:00 The Times informează că NATO se aşteaptă la teste nucleare ruseşti în apropierea Ucrainei

NATO şi-a avertizat ţările membre că Rusia poate efectua un test nuclear la graniţele cu Ucraina, relatează The Times . Potrivit publicaţiei, autorităţile ruse vor să „demonstreze disponibilitatea de a folosi arme de distrugere în masă”.
 
Publicaţia se referă la o sursă de rang înalt în domeniul apărării. Potrivit acestuia, NATO consideră că testele pot avea loc în Marea Neagră. După cum a menţionat The Times, utilizarea armelor nucleare tactice direct în Ucraina este plină de riscuri pentru Rusia însăşi, deoarece oraşele ruseşti ar putea avea de suferit.
 
Din ordinul lui Vladimir Putin, forţele strategice de descurajare ale armatei ruse au fost transferate într-un mod special de serviciu de luptă pe 27 februarie . Pe 21 septembrie, preşedintele, anunţând mobilizarea parţială, a reamintit dreptul Rusiei de a folosi arme nucleare dacă integritatea teritorială a ţării este ameninţată. Liderul cecen Ramzan Kadyrov a cerut săptămâna trecută „măsuri mai drastice” în operaţiunea militară din Ucraina, inclusiv utilizarea armelor nucleare cu randament redus.
 
NATO a ameninţat Rusia cu „consecinţe grave” dacă foloseşte arme nucleare. Alianţa, în special, este îngrijorată de mişcarea submarinului nuclear rusesc Belgorod cu scop special, transportatorul vehiculelor subacvatice fără pilot Poseidon. NATO consideră că submarinele nucleare pot efectua teste în Marea Kara 
 

UPDATE 13:10 Consiliul Federaţiei a aprobat în unanimitate intrarea de noi teritorii în Rusia

 
Consiliul Federaţiei (SF) a ratificat tratatele privind aderarea Rusiei cu Republicile Populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR), precum şi cu regiunile Zaporojie şi Herson. Decizia a fost luată în unanimitate. La întâlnire au participat 154 de senatori din 170. Procedura de admitere în noile teritorii se va încheia cu amendamente la Constituţia Rusiei.
 

UPDATE 12:00 Continuă sancţiunile pentru Rusia. Producătorul american de cipuri Nvidia a anunţat că opreşte toate activităţile acolo. Angajaţii vor putea lucra în alte ţări

UPDATE 11:00 Zelenski crede că Rusia înţelege că „a făcut o greşeală mergând la război împotriva Ucrainei”: „Nu poţi învinge o naţiune care e unită şi ştie pentru ce luptă”

„Continuăm ofensiva armatei noastre, a tuturor apărătorilor noştri. Există noi aşezări recucerite.Luptele grele continuă în multe zone de pe front. Perspectiva acestei lupte rămâne însă evidentă: tot mai mulţi invadatori încearcă să fugă, mai multe pierderi pentru armata inamică, mai multă înţelegere că Rusia a făcut o greşeală mergând la război împotriva Ucrainei.Nu poţi învinge o naţiune care e unită şi ştie pentru ce luptă”, a transmis Zelenski
 
Zelenski dă asigurări că „nici manipularea şi nici crimele săvârşite de Rusia” nu vor stopa ucrainenii să lupte pentru libertate şi „întoarcerea la viaţa normală”.  
 

UPDATE 8:30  Armata ucraineană este de neoprit. Tancurile avansează în sud, spre Herson

 
Trupele ucrainene au străpuns poziţiile ruseşti de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraş strategic deţinut de Rusia în sudul Ucrainei, scrie BBC. 
 

UPDATE 05:00 Miliardarul Elon Musk face declaraţii controversate pe Twitter

Miliardarul Elon Musk le-a cerut utilizatorilor Twitter să pună în discuţie un plan de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, inclusiv propunerea de alegeri supravegheate de ONU în patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută şi recunoaşterea oficială a Crimeei, pe care Moscova a capturat-o în 2014, drept Rusia.

Planul lui Musk i-a înfuriat pe ucraineni şi a generat un val de critici din partea unor personalităţi precum Garry Kasparov. Fostul campion mondial la şah s-a simţit ofensat de abordarea excentricului miliardar.

UPDATE 03:00 Demiteri la nivel înalt în Rusia

Rusia l-a demis pe comandantul unei unităţi militare după o serie de înfrângeri dureroase pe câmpul de luptă în Ucraina. Comisarul militar al regiunii ruse Khabarovsk din Orientul Îndepărtat a fost, de asemenea, revocat din postul său după ce jumătate din personalul nou mobilizat a fost trimis acasă, deoarece nu îndeplineau criteriile de selecţie, conform guvernatorului regiunii.

UPDATE 02:00 Agenţia Internaţională a Energiei: UE se confruntă cu riscuri majore privind aprovizionarea cu gaze

Uniunea Europeană se confruntă cu "riscuri fără precedent" privind aprovizionarea cu gaz în această iarnă, în contextul în care Rusia a oprit în mare parte livrările, iar gazul lichefiat transportat pe mare devine mai scump, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Rezumatul zilei

  • Capturarea de către Ucraina a unui oraş din teritoriul anexat de preşedintele rus Vladimir Putin demonstrează că ucrainenii fac progrese şi sunt capabili să respingă trupele ruse, consideră secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
  • Kievul este pe cale să-şi atingă câteva dintre obiectivele sale cheie de pe câmpul de luptă, pe măsură ce îşi întăreşte poziţia militară împotriva Rusiei înainte de iarnă, potrivit unui înalt oficial de la Pentagon.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici