LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 356. Oslo: Rusia desfăşoară nave cu arme nucleare în Marea Baltică / Britanicii, minut de reculegere în ziua fatidică / Cetăţean englez ucis

Războiul din Ucraina continuă în ritm susţinut şi a ajuns la ziua cu numărul 356.

13615 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 356. Oslo: Rusia desfăşoară nave cu arme nucleare în Marea Baltică / Britanicii, minut de reculegere în ziua fatidică / Cetăţean englez ucis

UPDATE 23:00 Grup de lucru pentru bunurile ruseşti confiscate pentru reconstrucţie

Uniunea Europeană va înfiinţa un grup de lucru pentru a defini utilizarea bunurilor ruseşti confiscate pentru reconstrucţia Ucrainei, anunţă preşedinţia suedeză a UE. „Grupul va efectua analiza politică, financiară, juridică şi economică a utilizării activelor ruseşti îngheţate”, au precizat nordicii. O parte a sarcinii este să definească unde sunt activele vizate şi valoarea lor globală. Grupul de lucru va fi prezidat de Anders Ahnlid, directorul general al Consiliului Naţional al Comerţului Suedez.

UPDATE 22:00 Putin trimite un bombardier nuclear lângă Alaska, în timp ce NATO plănuieşte să trimită mai multe arme la Kiev

Un zgomotos Tu-95MS „Bear”, însoţit de două avioane de vânătoare Su-30, a zburat peste Marea Bering în largul coastei Alaska, în această dimineaţă, timp de mai bine de şapte ore. Trimiterea bombardierului nuclear de către Putin este înţeleasă ca o adevărată provocare a Rusiei către Occident. Nu este singurul din moment ce în aceste ore serviciile norvegiene de informaţii au denunţat prezenţa navelor flotei moscovite - tot cu arme nucleare - în Marea Baltică. Ameninţări, cele ale Ţarului, care îngrijorează NATO, atât de mult încât să împingă miniştrii apărării din ţările membre să se întâlnească la Bruxelles, pentru a discuta despre trimiterea altor arme în Ucraina, în special vorbim de avioane de luptă solicitate expres de Kiev.

UPDATE 21:30 Oslo: Rusia desfăşoară nave cu arme nucleare în Marea Baltică

Rusia a început să desfăşoare nave tactice cu arme nucleare în Marea Baltică pentru prima dată în 30 de ani, a declarat serviciul de informaţii norvegian în raportul său anual, citat de Politico. „Partea fundamentală a potenţialului nuclear se află pe submarinele şi navele de suprafaţă ale Flotei de Nord”, au observat serviciile din Oslo, adăugând că armele nucleare tactice reprezintă „o ameninţare deosebit de gravă în diferite scenarii operaţionale în care ţările NATO s-ar putea implica”.

UPDATE 21:00 Un alt cetăţean britanic a fost ucis

Un alt cetăţean britanic şi-a pierdut viaţa în ultimele ore în Ucraina, în zona frontului războiului în curs cu Rusia. Ministerul de Externe a făcut-o cunoscut, fără să precizeze deocamdată identitatea lui.

În urmă cu mai puţin de o lună, au fost confirmate decesele în Donbass, pe linia frontului Soledar, a altor doi cetăţeni din Regatul Unit, identificaţi ulterior ca fiind Chris Parry şi Andrew Bagshaw.

UPDATE 20:10 NATO nu lasă Ucraina în mâinile Rusiei

UPDATE 19:30 Prigojin: Bahmut nu va fi capturat în curând, există o rezistenţă puternică

Şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgeni Prigojin, a avertizat: capturarea oraşului Bahmut din estul Ucrainei este încă departe. „Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, maşina de tocat carne funcţionează”, a spus Prigojin, într-un comunicat distribuit pe canalul Telegram al lui Wagner, citat de CNN. „Pentru ca maşina de tocat carne să funcţioneze corect, este imposibil să începi brusc festivităţile. Nu vor fi sărbători în curând”, a adăugat el, neagând ulterior zvonurile că mercenarii ar fi cucerit o mică parte din nordul Bahmut.

UPDATE 19:00 Duşmănie ruso-ucraineană, faza pe fotbal

UPDATE 18:10 SUA linişteşte apele

„Nu vedem Rusia cumulând forţe aeriene pentru a lansa o ofensivă, dar cu siguranţă Moscova continuă să aibă capacităţi aviatice mari”. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin III, a spus acest lucru la sfârşitul întâlnirii în format Ramstein de la Bruxelles. „Ucraina a făcut o treabă bună în interceptarea rachetelor ruseşti şi ne dorim ca acestea să aibă toate mijloacele pentru a se apăra, chiar dacă ruşii decid să desfăşoare forţele aeriene”, a adăugat Austin.

UPDATE 17:22 - Cabinetul de miniştri numeşte noul prim-adjunct al ministrului apărării

Cabinetul de miniştri l-a revocat pe Ivan Rusnak din funcţia de prim-adjunct al ministrului apărării al Ucrainei şi l-a numit pe general-locotenentul Oleksandr Pavlyuk drept succesor al său pe 14 februarie 2023.

UPDATE 16:26  - Norvegia va trimite opt tancuri Leopard 2 în Ucraina

Norvegia va dona Ucrainei opt tancuri de luptă principale Leopard 2 şi până la patru vehicule de sprijin, a informat Ministerul norvegian al Apărării pe 14 februarie. „Pachetul de tancuri” va include, de asemenea, muniţie şi piese de schimb, se arată în raport.


15:48 - Washington Post: Casa Albă avertizează Ucraina că se confruntă cu un punct de cotitură în război

Administraţia preşedintelui american Joe Biden convinge Kievul că punctul de cotitură al războiului va fi atins deja în această primăvară, a informat Washington Post, citând oficiali americani. Casa Albă creşte presiunea asupra Ucrainei pentru a folosi această oportunitate pe câmpul de luptă, deoarece va fi greu să continue să primească acelaşi nivel de asistenţă din partea Congresului, potrivit surselor WP.
 

14:48 - Stoltenberg: Avioanele de luptă pentru Ucraina „nu este cea mai urgentă problemă” 

O decizie privind furnizarea Ucrainei cu avioane de luptă occidentale „nu este cea mai urgentă problemă acum”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 14 februarie, înaintea unei reuniuni a miniştrilor alianţei. „Dar este o discuţie în curs”, a adăugat el. 

 

UPDATE  CNN: deţinuţi înrolaţi de ministerul rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării ar înrola prizonieri care să fie trimişi să moară ca carne de tun în Ucraina, activitate care îi revenea grupului de mercenari Wagner, a raportat CNN, relatând ultimul mesaj trimis către soţia lui de Viktor Sevalnev, condamnat pentru tâlhărie, întors acasă într-un sicriu.

Rănit la Soledar, unde îşi pierduse majoritatea tovarăşilor, bărbatul s-a temut să fie împuşcat şi i-a îndemnat pe ceilalţi deţinuţi să nu fie recrutaţi: "Mă vor lua să fiu împuşcat. Am pierdut mulţi camarazi. Amintiţi-vă: nu trimiteţi mai mulţi oameni aici. Destul, vor să ne omoare pe toţi”, mărturiile sale şi alte mărturii, notează CNN, par să indice o nouă strategie rusă: recrutarea deţinuţilor direct din ministerul Apărării, pe când anterior doar grupul Wagner o făcea.

Andriy Usov, de la serviciile de informaţii militare ucrainene, a confirmat că acelaşi lucru îi spune soldaţii ruşi capturaţi. Noua strategie face parte din ciocnirea dintre armată şi Prigojin, şeful Wagner. Liderii militari, spune Usov, îşi creează propria rezervă de deţinuţi în companii private controlate de minister.

Potrivit lui Vladimir Osechkin, de la Gulagu.net, se pare că ministerul înscrie prizonieri cu oferte mai favorabile decât Wagner. „Mulţi din Moscova sunt speriaţi de Prigojin – spune Oşechkin – ei înţeleg că el comandă o bandă, un grup criminal de mercenari şi asasini care pot face oricând cine-ştie-ce la Moscova”.

UPDATE - Regatul Unit: un minut de reculegere la aniversarea invaziei

Pe 24 februarie va fi păstrat un minut de reculegere în Marea Britanie, pentru a marca prima aniversare a invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat de guvernul britanic, explicând că minutul de reculegere le va oferi britanicilor posibilitatea de a „a aduce un omagiu curajului poporului ucrainean”. „Sunt incredibil de mândru de răspunsul Marii Britanii şi, în ultimul an, britanicii şi-au arătat adevărata generozitate a spiritului şi credinţa lor durabilă în libertate”, a declarat prim-ministrul, Rishi Sunak.

UPDATE 16:30 Deja instruiţi în Germania 1200 de soldaţi ucraineni

Germania a antrenat deja 1.200 de soldaţi ucraineni cu privire la sistemele de arme, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, astăzi, la Bruxelles, în cadrul reuniunii grupului de contact pentru Ucraina.

UPDATE 16:20 Ministrul ucrainean al apărării la summit-ul NATO cu o batistă înfăţişând avioane

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a sosit la sediul NATO şi, zâmbind, în faţa jurnaliştilor a scos din buzunarul jachetei batista verde închis înfăţişând două avioane de luptă. Ministrul nu a făcut nicio declaraţie, dar, întrebat de un jurnalist unde crede că poate găsi avioanele, acesta a răspuns: „Din cer”.

UPDATE 16:10 Prognozele europene pentru economia Rusiei

„Sancţiunile sunt puternice şi contribuie la declinul economic din Rusia. Noi şi alte instituţii ne aşteptăm ca PIB-ul să continue să se reducă în acest an. Şi este probabil ca vânturile economice să persistă în anii următori”, a declarat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în conferinţa de presă de la finalul Ecofin.

UPDATE 16:00 Încă o moarte suspectă în Rusia

UPDATE 15:30 Putin are un drum secret

UPDATE 15:00 Moldova şi-a închis spaţiul aerian din motive de securitate

Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis temporar, marţi, din cauza unui incident de securitate, afirmă oficiali din domeniul aeronautic citaţi de presa de la Chişinău.

Conform surselor citate, spaţiul aerian al Republicii Moldova va fi închis câteva ore, din cauza unui obiect care a pătruns în mod neautorizat, informează publicaţia Jurnal de Chişinău. Informaţia a fost confirmată de compania aeriană de stat Air Moldova.

Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chişinău nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţia şi urmează să facă un anunţ oficial.

UPDATE 14:50 Norvegia va trimite 8 tancuri Leopard 2 în Ucraina

Norvegia a anunţat că va trimite în Ucraina opt tancuri de luptă Leopard 2 de fabricaţie germană şi alte echipamente.

Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre a declarat că este "mai crucial ca niciodată să sprijinim lupta Ucrainei pentru libertate".

Anunţul vine la o zi după ce Støre a vorbit cu Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică, în cadrul căreia cei doi au discutat despre angajamentul de cinci ani al Norvegiei pentru Ucraina.

UPDATE 14:00 A început o reuniune crucială pentru Ucraina

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a postat pe Twitter o fotografie de la reuniune a aliaţilor Ucrainei.

Miniştrii apărării din cadrul NATO se află la Bruxelles pentru o reuniune de două zile şi, deşi Kievul a reînnoit apelurile pentru avioane de luptă pentru a zădărnici invazia Rusiei, aliaţii NATO sunt mai preocupaţi de modul în care să menţină o aprovizionare constantă cu muniţie pentru Ucraina fără a-şi epuiza propriile stocuri.

UPDATE 13:00 Germania va relua producţia de muniţie pentru tunurile Gepard

Germania a semnat contracte cu producătorul de arme Rheinmetall pentru reînnoirea producţiei de muniţie pentru tunurile antiaeriene Gepard, pe care le-a furnizat anterior Ucrainei, potrivit ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, citat de Reuters.

"Vom începe rapid producţia proprie de muniţie Gepard la Rheinmetall. Sunt foarte fericit că am reuşit să garantăm livrarea acestei părţi importante a apărării aeriene", a declarat Pistorius, înaintea unei reuniuni a miniştrilor NATO la Bruxelles.

Potrivit guvernului federal german, Berlinul a furnizat deja Ucrainei 32 de tunuri Gepard.

UPDATE 11:30 SUA reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Ucraina are nevoi urgente în ceea ce priveşte un ajutor militar mai mare, a declarat marţi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a reafirmat, de asemenea, că Statele Unite şi aliaţii din NATO în general sunt acolo pentru a sprijini Ucraina pe termen lung.

"Această hotărâre comună va susţine elanul Ucrainei în săptămânile care urmează", a declarat Austin la o reuniune NATO la Bruxelles. 

Austin se află la Bruxelles pentru reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO.

UPDATE 10:30 Armata rusă sângerează

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la data de 14 februarie că Rusia a pierdut 139.080 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.286 de tancuri, 6.500 de vehicule blindate, 5.155 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.299 de sisteme de artilerie, 466 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 234 de sisteme de apărare aeriană, 298 de avioane, 286 de elicoptere, 2.011 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 09:30 Peste 325.000 de rapoarte privind locuinţe distruse sau deteriorate

Din martie 2022, ucrainenii au depus peste 325.000 de rapoarte privind locuinţele avariate sau distruse prin intermediul aplicaţiilor de servicii electronice ale guvernului ucrainean, a declarat Olena Shulyak, deputat ucrainean.

Rapoartele acoperă peste 22,5 milioane de metri pătraţi de locuinţe avariate şi distruse, a spus ea.

Cifra reală ar putea fi mult mai mare, deoarece nu toţi cei eligibili au furnizat date despre daune sau distrugeri.

UPDATE 08:30 Rusia promite o alocaţie zilnică în bani pentru a motiva soldaţii

Soldaţilor ruşi care luptă în Ucraina li se promit bani ca motivaţie pentru a participa la operaţiunile de asalt, a declarat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

"Pentru a motiva personalul, în unităţile inamicului se răspândeşte propagandă despre alocaţii zilnice în numerar pentru participarea la operaţiuni de asalt", a scris Statul Major General. De asemenea, au fost anunţate plăţi suplimentare pentru fiecare kilometru avansat.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în februarie 2022, armata rusă s-a confruntat cu probleme de logistică, probleme de personal, inclusiv soldaţi slab pregătiţi şi nemotivaţi, şi coeziunea unităţilor.

Recentul eşec al Rusiei în Vuhledar, un oraş situat la aproximativ 150 de kilometri sud-vest de Bahmut, indică slaba pregătire a soldaţilor ruşi recent mobilizaţi, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare din 10 februarie.

UPDATE 07:30 SUA afirmă că nu vor trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune, deoarece au prea puţine

Oficialii americani le-au spus reprezentanţilor Ucrainei, în cadrul unei întâlniri la Pentagon, că nu dispun de suficiente sisteme de rachete tactice ale armatei pentru a ceda vreunul Ucrainei, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect, potrivit Politico.

Furnizarea de ATACMS Ucrainei ar diminua stocurile americane şi ar împiedica pregătirea armatei americane pentru orice luptă viitoare, au declarat aceste persoane pentru Politico.

"Cu orice pachet, luăm întotdeauna în considerare pregătirea noastră şi propriile noastre stocuri, în timp ce oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă", a declarat un înalt oficial al Departamentului Apărării pentru Politico. "Există şi alte modalităţi de a oferi Ucrainei capacităţile de care are nevoie pentru a lovi ţintele".

UPDATE 06:45 Casa Albă: Putin nu ia decizii bune

Armata rusă se luptă în continuare cu aceleaşi probleme care au afectat invazia sa la scară largă de acum un an, în ciuda schimbărilor de personal la nivel înalt, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă din 13 februarie.

Kirby a declarat că problemele armatei ruse includ logistica, problemele de personal şi coeziunea unităţilor. "Aş putea continua la nesfârşit", a spus el.

Vladimir Putin "nu ia decizii bune", a declarat Kirby reporterilor. "În mod clar, el nu a luat decizii bune şi nici armata sa în ceea ce priveşte performanţa lor pe câmpul de luptă".

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat pe 11 februarie că Rusia a început deja ofensiva sa majoră în estul Ucrainei, dar că se confruntă cu "mari probleme".

UPDATE 00:00 Ucraina: Lituania, ţările NATO cresc cheltuielile pentru apărare

„Aliaţii trebuie să mărească cheltuielile pentru Apărare, iar industria de război trebuie să funcţioneze la capacitate maximă. Trebuie să facem tot posibilul pentru a fi în siguranţă şi pentru a ajuta Ucraina să obţină victoria cât mai curând posibil - victoria noastră împotriva răului”.

Acest lucru a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nausėda la finalul întâlnirii sale, care a avut loc astăzi la Oslo, cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre.

Reiterând că doreşte creşterea contribuţiilor pentru apărarea ţărilor NATO va fi - împreună cu întărirea frontierei de est a Alianţei - una dintre temele centrale ale summitului NATO programat pentru luna iulie a anului viitor la Vilnius, preşedintele lituanian a subliniat că cooperarea dintre Lituania şi Norvegia joacă un rol strategic pentru securitatea regiunii baltice şi pentru apărarea democraţiei.

Preşedintele lituanian a mai declarat că ţara sa intenţionează să colaboreze la repararea sistemelor de apărare aeriană Nasams predate Ucrainei. În timpul vizitei în ţara scandinavă, Nausėda a stat şi cu reprezentanţi ai companiei Kongsberg cu care a discutat despre tehnologiile de apărare aeriană şi sprijinul pentru Ucraina.

UPDATE 23:00 SUA reiterează: americanii trebuie să părăsească imediat Rusia

„Facem apel la toţi americanii din Rusia să părăsească ţara imediat”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a reiterat acest lucru într-un briefing cu presa, subliniind, în special pentru antreprenori, riscul „de sancţiuni şi detenţii ilegale”.

UPDATE 22:00 Zelenski îi mulţumeşte noului preşedinte al Ciprului

„Am avut primul meu telefon cu preşedintele Republicii Cipru şi l-am felicitat pe Nikos Christodulides pentru victoria sa în alegeri. I-am mulţumit pentru sprijinul continuu al Ciprului pentru Ucraina şi pentru ajutorul umanitar în cadrul ONU. Apreciem sprijinul pe calea Ucrainei către UE. Vom continua să îmbunătăţim cooperarea dintre cele două ţări”. Astfel pe Twitter preşedintele ucrainean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici