Războiul din Ucraina, ziua 484. Armata ucraineană avansează în Zaporojie şi Herson, lupte intense în Doneţk. Germania livrează Kievului rachete pentru sistemele Patriot

  • Armata ucraineană avansează în regiunile Zaporojie şi Herson, în timp ce lupte grele continuă în estul regiunii Doneţk.
  • Germania livrează Ucrainei rachete pentru sistemele Patriot.
  • Statele Unite vor trimite Ucrainei un pachet de asistenţă în valoare de 1,3 miliarde de dolari, a anunţat secretarul de stat american Antony Blinken.
12319 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 484. Armata ucraineană avansează în Zaporojie şi Herson, lupte intense în Doneţk. Germania livrează Kievului rachete pentru sistemele Patriot

Sursa foto: Mediafax Foto

UPDATE Un elicopter rusesc Mi-24 s-ar fi prăbuşit în Belarus

Un elicopter militar Mi-24 s-a prăbuşit în Belarus la 22 iunie, a anunţat Ministerul Apărării din această ţară, calificând prăbuşirea drept o "aterizare dură".
 
Ministerul a precizat că membrii echipajului au fost răniţi, fără a clarifica care ţară deţinea aeronava. Cauza incidentului este în curs de stabilire, au adăugat oficialii.
 
Potrivit Belaruski Hayun, un grup de activişti care înregistrează mişcările de trupe în Belarus, elicopterul aparţine armatei ruse.
 
Grupul a publicat o fotografie din surse locale, care ar arăta elicopterul căzut, pe care este scrisă litera Z, simbolul de război al Rusiei, inscripţia "Forţele Aeriene ale Rusiei" şi numărul de înregistrare.
 

UPDATE Zelenski: Contraofensiva de vară poate părea lentă, dar va creşte în ritm

Preşedintele VolodImIr ZelenskI a declarat că, deşi contraofensiva de vară a Ucrainei poate părea lentă acum, ea va creşte în ritm, la fel ca şi operaţiunile din toamnă.
 
"În toamnă, am avut acţiuni de contraofensivă şi părea că acesta este un proces lent. Dar, la un moment dat, toată lumea a văzut cum am început să avansăm rapid. La fel va fi şi acum", a declarat ZelenskI într-un interviu pentru BBC publicat la 22 iunie.  
 
ZelenskI a spus că Ucraina estimează că până acum contraofensiva sa a avut succes, însă există multe dificultăţi, cum ar fi exploatarea minieră pe scară largă a terenurilor.
 
"În orice caz, suntem încrezători în succesul contraofensivei", a spus el

UPDATE Ministrul rus al apărării afirmă că "armata de rezervă" va fi formată înainte de luna iulie

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a promis că va termina de format rezervele militare ca parte a unei armate separate până la sfârşitul lunii iunie şi că va finaliza un corp de armată "în viitorul apropiat", citat de agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti.
 
Trupele de rezervă ruseşti vor primi peste 3.700 de echipamente, a afirmat Shoigu în timpul întâlnirii dictatorului rus Vladimir Putin cu Consiliul de Securitate la 22 iunie.
 
În plus, Rusia formează cinci regimente de tancuri, care "au fost deja dotate cu personal în proporţie de peste 60%", potrivit lui Shoigu.
 
Ministrul a mai afirmat că 114.000 de soldaţi contractuali şi alţi 52.000 de voluntari au fost recrutaţi în armata rusă.

UPDATE Uniunea Europeană transferă 1,5 miliarde de euro Ucrainei în ultima tranşă de ajutor macrofinanciar

UE ar urma să deblocheze încă 1,5 miliarde de euro pentru Ucraina sub formă de asistenţă macrofinanciară, a scris pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 2022 iunie.
 
Potrivit Comisiei Europene, Ucraina continuă să înregistreze progrese satisfăcătoare în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor convenite şi respectă cerinţele de raportare, care vizează asigurarea utilizării transparente a fondurilor.
 
"Vor veni şi mai multe. Tocmai am propus un sprijin financiar constant până în 2027. Suntem implicaţi pe termen lung", a adăugat von der Leyen.
 
Anterior, Comisia a anunţat că va mobiliza până la 50 de miliarde de euro pentru Ucraina între 2024 şi 2027. Obiectivele acestui ajutor sunt de a sprijini eforturile Ucrainei de a menţine stabilitatea macrofinanciară, de a promova redresarea şi de a reconstrui şi moderniza ţara, precum şi de a sprijini punerea în aplicare a unor reforme-cheie pe calea aderării la UE.

UPDATE Atac rusesc împotriva Hersonului, soldat cu 4 răniţi

Forţele ruse au lansat un atac asupra oraşului Herson, rănind patru persoane, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin în jurul orei locale 14.00, pe 22 iunie.
 
"Astăzi la prânz, armata rusă a lovit o clădire rezidenţială. Două persoane au fost rănite de atacul inamicului în curtea lor", a scris Prokudin pe Telegram.
 
"O femeie de 86 de ani şi un bărbat de 25 de ani sunt în stare gravă. Medicii se luptă pentru vieţile lor".
 
Doi voluntari din Rivne, în vârstă de 25 şi 23 de ani, au fost de asemenea răniţi şi primesc asistenţă din partea medicilor, a declarat guvernatorul.
 
Numeroşi voluntari au venit în regiunea Kherson pentru a ajuta populaţia afectată de ruperea barajului Kakhovka pe 6 iunie. Forţele ruseşti nu au renunţat la lovituri nici măcar pe fondul eforturilor de evacuare.

UPDATE - Ucraina 99,9% este sigură că Rusia va renunţa la acordul cu cereale la Marea Neagră în iulie, spune diplomatul

Rusia este 99,9% sigură că va renunţa luna viitoare la un acord intermediat de ONU privind trecerea în siguranţă a cerealelor din Marea Neagră, deoarece nu mai are nevoie de porturile ucrainene pentru a exporta amoniac, a declarat un diplomat ucrainean înalt.

ONU şi Turcia au intermediat Iniţiativa privind cerealele Mării Negre cu Moscova şi Kievul în iulie anul trecut pentru a contribui la abordarea crizei alimentare globale agravate de invazia vecinului său de către Rusia şi de blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Zelensky: Rusia ia în considerare un atac terorist asupra centralei nucleare de la  Zaporizhzhia

Preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat pe 22 iunie că, pe baza rapoartelor de informaţii, Rusia ia în considerare un atac terorist la centrala nucleară Zaporizhzhia prin scurgeri de radiaţii.

Ucrainenii avansează în sud, lupte grele în est

Luptele grele continuă în estul regiunii Doneţk, în timp ce forţele ruse continuă să se concentreze în zonele Liman, Bahmut, Avdiivka şi Mariinka, potrivit ultimei actualizări a Statului Major General al Forţelor Armate Ucrainene, potrivit CNN.

Statul Major General a menţionat că Rusia a desfăşurat mai multe "ofensive nereuşite" în aceste direcţii.

Atât Statul Major General al Ucrainei, cât şi Oleksandr Tarnavskyi, un comandant din sudul ţării, au declarat că trupele ruse se află în defensivă în direcţiile Zaporojie şi Herson, în timp ce Forţele Armate ale Ucrainei avansează.

"În sectorul Tavria, armata noastră alungă sistematic inamicul de pe poziţiile sale şi continuă să avanseze. Succesele Forţelor de Apărare sunt deja notabile", a declarat Tarnavskyi într-o postare pe Telegram.

La Bahmut, comandantul interimar al Brigăzii a 3-a de asalt din Ucraina, Maksym Zhorin, a afirmat că trupele ruse au încercat fără succes să recupereze unele dintre poziţiile pierdute pe câmpul de luptă. "Rezultatul - ruşi morţi şi răniţi", a declarat el.

Germania livrează Ucrainei rachete pentru sistemele Patriot

Guvernul german a declarat  că a livrat Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot cu rachete.

Deşi numărul de rachete nu este specificat, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat la începutul lunii iunie că ţara sa va furniza "imediat" Ucrainei 64 de rachete ghidate pentru sistemele Patriot.

În afară de aceasta, Germania a furnizat Ucrainei 24.500 de proiectile de artilerie, muniţie ghidată cu precizie de 155 mm, 152 de vehicule de protecţie a frontierei, precum şi 25 de autotrenuri şi 20 de semiremorci, potrivit actualizării.

SUA anunţă asistenţă de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite vor trimite Ucrainei un pachet de asistenţă în valoare de 1,3 miliarde de dolari, a anunţat, miercuri seara, secretarul de stat american Antony Blinken la Conferinţa de redresare a Ucrainei de la Londra.

Principalele obiective ale pachetului sunt de a ajuta la refacerea sistemului energetic şi a infrastructurii Ucrainei şi de a moderniza punctele de control de la graniţa ucraineană.

"Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. În timp ce Rusia continuă să distrugă, noi suntem aici pentru a ajuta Ucraina să reconstruiască ţara, să reconstruiască vieţi, să îşi reconstruiască viitorul", a declarat Blinken.

Potrivit site-ului oficial al guvernului american, fondurile includ asistenţă economică generală, asistenţă pentru repararea şi modernizarea infrastructurii energetice a Ucrainei şi sprijin pentru angajamentul Ucrainei în ceea ce priveşte reformele din sectorul energetic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici