Politico: Occidentul analizează ideea ca România să găzduiască antrenamentele cu avioane F-16 pentru piloţii ucraineni

  • O coaliţie de ţări occidentale are în vedere România ca o posibilă locaţie pentru a instrui piloţii ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16, afirmă surse citate de POLITICO.
  • Acest lucru indică faptul că ţările NATO se apropie de demararea unui program care ar putea vedea avioanele de vânătoare deasupra cerului ucrainean în câteva luni.
19303 afișări
Imaginea articolului Politico: Occidentul analizează ideea ca România să găzduiască antrenamentele cu avioane F-16 pentru piloţii ucraineni

"România este unul dintre locurile pe care coaliţia le analizează pentru a găzdui antrenamente", a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual şi un fost oficial al Departamentului Apărării, a beneficiat de anonimat pentru a discuta despre acest subiect sensibil.

Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfăşura antrenamentul cu avioane într-un loc din România, au declarat actualul şi fostul oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construieşte F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceştia pentru POLITICO.

Ţările de Jos şi Danemarca conduc efortul multinaţional de instruire, dar partenerii nu au rezolvat încă problema referitoare la ţările care vor furniza aeronavele necesare pentru instruire.

Oficialii europeni nu au dorit să confirme sau să infirme faptul că propunerea de a instrui piloţii ucraineni în România este în discuţie. Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării ar fi spus doar că partenerii lucrează la înfiinţarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuţia despre ce ţară va dona avioanele nu a fost încă stabilită.

Forţele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziţionate din Portugalia, şi cumpără alte 32 de avioane de la Norvegia. Cu toate acestea, Guvernul României a aprobat recent un plan de achiziţionare a mai avansatului F-35.

România joacă un rol esenţial în misiunea de poliţie aeriană a NATO, o forţă operaţională internaţională dedicată patrulării continue a cerului european pentru a reacţiona rapid la încălcările spaţiului aerian. Ţările NATO se mobilizează în mod regulat pentru a intercepta aeronavele ruseşti care zboară în zonă.

Ce spune MApN

Ministerul Apărării Naţionale nu a confirmat şi nici nu a negat că România este luată în considerare.

Dar, comentând mai pe larg, ministerul a transmis, într-un răspuns pentru POLITICO, că România "salută iniţiativa de a stabili o coaliţie a aliaţilor NATO pentru a asigura pregătirea piloţilor (ucraineni n.r.) pentru avioanele F-16".

"Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliaţii săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici şi cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că naţiunea ucraineană are capacitatea de a rezista şi de a se opune în mod eficient agresiunii ilegale ruseşti şi ocupaţiei teritoriului suveran al Ucrainei", a transmis MApN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici