LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 487. În urma rebeliunii Wagner, ucrainenii avansează pe mai multe direcţii / Zelenski: „toată planeta a văzut cât de slabi sunt liderii de la Kremlin"/ Autorităţile ruse: ,,La biroul lui Prigojin am găsit lingouri de aur, paşapoarte false, droguri, arme şi valută"

  • Volodimir Zelenski, declaraţii provocatoare după rebeliunea Wagner: „lui Vladimir Putin îi este foarte frică”.
  • Forţa principală de luptă a Ucrainei nu a fost încă angajată în contraofensivă.
  • Ucraina a afirmat duminică că şi-a îmbunătăţit "poziţia tactică" în sudul ţării şi că a obţinut un "succes parţial" în contraofensiva sa din zona Tavria.
9541 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 487. În urma rebeliunii Wagner, ucrainenii avansează pe mai multe direcţii / Zelenski: „toată planeta a văzut cât de slabi sunt liderii de la Kremlin"/ Autorităţile ruse: ,,La biroul lui Prigojin am găsit lingouri de aur, paşapoarte false, droguri, arme şi valută"

Mediafax Foto

UPDATE Ucraina revendică un succes parţial pe frontul de sud împotriva Rusiei

Ucraina a afirmat duminică că şi-a îmbunătăţit "poziţia tactică" în sudul ţării şi că a obţinut un "succes parţial" în contraofensiva sa din zona Tavria. 

"În ultima zi, natura ostilităţilor nu s-a schimbat în direcţia Tavria. Ne menţinem poziţiile în apărare şi luăm măsuri, inclusiv măsuri de îmbunătăţire a poziţiei tactice. Pe de altă parte, avem succes parţial în desfăşurarea acţiunilor ofensive în direcţia indicată. Inamicul face eforturi semnificative pentru a ne opri înaintarea şi, de asemenea, suferă pierderi grele în ceea ce priveşte efectivele, armele şi echipamentele", a declarat un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene din Tavria.

În ultimele 24 de ore, trupele ruseşti au bombardat nouă regiuni din Ucraina, cu "diferite tipuri de arme - lansatoare de grenade, mortiere, tancuri, artilerie, MLRS, SAM şi avioane tactice - atacând 40 de sate şi lovind infrastructura", potrivit liderilor militari.

"În direcţia Zaporizhzhia, inamicul continuă să îşi concentreze principalele eforturi pentru a împiedica înaintarea trupelor noastre. Ei au efectuat lovituri aeriene în zonele Orikhiv, Novodanylivka, Robotyne din regiunea Zaporizhzhia. Au bombardat cu artilerie aşezările Novodarivka, Levadne, Poltavka, Zaliznychne, Huliaipole, Huliaipilske, Charivne, Bilohirya, Orikhiv, Prymorske din regiunea Zaporizhzhia." 

Duminică, în zona Mariinka din Doneţk se desfăşoară lupte continue.

UPDATE Guvernator rus: Militanţii Wagner părăsesc regiunea Voronej

Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej din sudul Rusiei, a declarat pe 25 iunie că militanţii Wagner părăsesc regiunea, la o zi după ce grupul a renunţat la rebeliunea armată care se îndrepta spre Moscova.
 
"Mişcarea unităţilor Wagner prin regiunea Voronej se încheie", a declarat Gusev într-o postare pe Telegram.
 
Restricţiile de călătorie şi sociale, a spus guvernatorul, vor fi ridicate odată ce "situaţia va fi rezolvată definitiv".
 
Declaraţia lui Gusev vine la o zi după ce Reuters a raportat, citând o sursă de securitate rusă, că militanţii Wagner au capturat toate facilităţile militare din capitala regională Voronej pe 24 iunie.

UPDATE Încă 2 cadavre găsite în clădirea din Kiev după atacul cu rachete al Rusiei din 24 iunie

Alte două cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri de apartamente la o zi după ce aceasta a fost lovită de resturi de rachete în timpul unui atac rusesc asupra Kievului, a anunţat primarul Vitali Klitschko pe 25 iunie.
 
Acest lucru ridică la cinci numărul total de morţi în urma atacului cu rachete al Rusiei din 24 iunie, potrivit lui Klitschko, în timp ce operaţiunea de salvare continuă.
 
Klitschko a raportat anterior că 11 persoane au fost rănite, iar două dintre ele au fost spitalizate.
 
La primele ore ale zilei de 24 iunie, fragmente dintr-o rachetă rusă doborâtă au lovit clădirea de apartamente cu 25 de etaje din cartierul Solomianskyi, situat în vestul Kievului, provocând un incendiu la etajele 16, 17 şi 18, potrivit autorităţilor locale.

UPDATE Germania va furniza încă 45 de tunuri antiaeriene Gepard până la sfârşitul anului 2023

Germania va furniza Ucrainei încă 45 de tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard până la sfârşitul anului, 15 dintre acestea urmând să sosească în următoarele săptămâni, a declarat generalul de brigadă german Christian Freuding într-un interviu publicat pe 25 iunie.
 
În cadrul unui interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag, Freuding, care conduce Centrul de Situaţie din Ucraina al Ministerului german al Apărării, a declarat că Ucraina are în continuare nevoie de mai multă apărare antiaeriană, chiar dacă aliaţii săi "fac totul" pentru a furniza ceea ce pot.  
 
Freuding a mai spus în interviu că Germania va trimite încă două sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM tot până la sfârşitul anului, iar alte patru în 2024.
 
Gepard-urile vor fi furnizate în cooperare cu SUA, potrivit lui Freuding.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 224.630 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la 25 iunie că Rusia a pierdut 224.630 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, cu un număr estimat de 720 de victime la 24 iunie.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.030 de tancuri, 7.806 vehicule blindate de luptă, 6.735 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.034 de sisteme de artilerie, 624 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 385 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 308 elicoptere, 3.472 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE Kyiv Independent - Autorităţile ruse: ,,La biroul lui Prigojin am găsit lingouri de aur, paşapoarte false, droguri, arme şi valută" 

În urma unor percheziţii efectuate la biroul lui Prigojin, oamenii legii din Rusia ar fi găsit cinci kilograme de lingouri de aur, nişte pulbere albă neidentificată, fotografii ale unui paşaport cu Prigojin sub numele „Vladimir Bobrov” şi altul sub numele lui Prigojin, dar cu poza unui alt chel, şase arme, banii pe care îi ţinea într-o dubă. 

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că Prigojin nu va fi urmărit penal şi că va pleca în Belarus.  

 

UPDATE LIVE CNN - Forţa principală de luptă a Ucrainei nu a fost încă angajată în contraofensivă.

Oleksandr Syrskyi, comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că forţa principală a Ucrainei nu s-a angajat încă în lupte. 

UPDATE - Marea Britanie, SUA, Franţa, Turcia şi Germania discută despre situaţia din Rusia

Premierul Regatului Unit Rishi Sunak, preşedintele SUA Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au discutat sâmbătă despre situaţia din Rusia şi sprijinul continuu pentru suveranitatea ucraineană, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic într-un comunicat. 

Secretarul de stat american Blinken îi cheamă pe miniştrii de externe ucraineni şi turci să discute despre situaţia din Rusia.

UPDATE - Mykhailo Podolyak, un consilier al Administraţiei Prezidenţiale Ucrainene: „Prigojin l-a umilit pe Putin" 

„Decizia fenomenală a lui Prigojin... aproape l-aţi nimicit pe Putin, aţi preluat controlul autorităţilor centrale, aţi ajuns la Moscova şi brusc... vă retrageţi”, a spus Podolyak într-un tweet postat în engleză.

„Un intermediar cu o reputaţie dubioasă, Lukaşenko, v-a  promis garanţii de securitate tocmai de la Putin care a ordonat să fii ucis azi dimineaţa. Şi de teama pe care a trăit-o elita lui Putin în ultimele 24 de ore, acest ordin va fi cu siguranţă executat”. 

El a adăugat: „ #Prigojin l-a umilit pe Putin/statul rus şi a arătat că nu mai există monopolul violenţei”.

 

UPDATE - Prigojin şi forţele grupului Wagner au fost văzute părăsind cartierul general militar rus din Rostov-pe-Don

Şeful companiei militare private Wagner  a părăsit cartierul general al armatei ruse din Rostov-pe-Don, în sud-vestul Rusiei, arată un nou videoclip.

Videoclipul, postat pe Telegram şi geolocalizat şi autentificat de CNN, îl arată pe Prigojin stând pe bancheta din spate a unui vehicul. Mulţimile aplaudă, iar vehiculul se opreşte când de fiecare dat[, un individ se apropie de el şi îi strânge mâna lui Prigojin.

El este auzit spunând „Toate cele bune” oamenilor adunaţi înainte ca vehiculul să plece. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat sâmbătă că nu ştie unde se află Evgheni Prigojin.

UPDATE - Ucraina lansează contraofensive simultane împotriva mai multor fronturi ruseşti, a declarat oficialul apărării

Profitând de tulburările provocate de gruparea Wagner pe teritoriul Rusiei, forţele ucrainene au lansat contraofensive simultane în mai multe direcţii, transmite ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

„Grupul estic de trupe a lansat astăzi o ofensivă în mai multe direcţii în acelaşi timp”, a spus Maliar într-o postare Telegram, inclusiv în Bakhmut şi Yahidne. 

Maliar a spus că „există progrese în toate direcţiile”, dar fără a oferi alte detalii.  

 

UPDATE - Putin şi Lukaşenko discută despre rezultatele negocierilor cu Wagner

 Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko, au purtat o conversaţie telefonică pentru a discuta „rezultatele negocierilor” cu şeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin.

Potrivit serviciului de presă prezidenţial din Belarus,Putin i-a mulţumit lui Lukaşenko pentru munca depusă.  

Şeful lui Wagner spune că le-a ordonat luptătorilor să se întoarcă pentru a evita vărsarea de sânge a poporului Rusiei. 
 

 

Ştirea iniţială  - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, declaraţii provocatoare după rebeliunea Wagner: lui Vladimir Putin îi este „foarte frică”

 „Voi spune în rusă: bărbatului de la Kremlin îi este evident foarte frică şi probabil se ascunde undeva, fără să se arate”, a spus Zelenski. 

„Şefii de la Kremlin nu controlează nimic”, adăugă Zelenski, 

„Într-o singură zi, ruşii au pierdut câteva oraşe şi bandiţii, mercenarii şi oligarhii au demonstrat oricui altcineva cât de uşor este să capturezi oraşele ruseşti şi arsenalele cu arme ale Kremlinului”. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici