Războiul din Ucraina, ziua 519. Forţele ucrainene spun că au recucerit Staromaiorske / Putin le-a promis grâu africanilor, Şoigu „a luat lumină” de la Kim

  • Forţele ucrainene au lansat o operaţiune semnificativă de contraofensivă în vestul regiunii Zaporojie
  • Au stăpuns anumite poziţii defensive ruseşti pregătite în prealabil la sud de Orikhiv, se arată în raportul Institului pentru Studiul Războiului.
  • Ucraina a doborât 36 de rachete şi drone ruseşti
  • Ucraina alocă un miliard de dolari pentru producţia de drone
  • Piloţii ucraineni urmează să primească antrenament pe F-16 în Danemarca şi România
  • Securitatea Mării Negre discutată la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina
12828 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 519. Forţele ucrainene spun că au recucerit Staromaiorske / Putin le-a promis grâu africanilor, Şoigu „a luat lumină” de la Kim

UPDATE - Forţele ucrainene spun că au recucerit Staromaiorske

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un videoclip pe X în care soldaţii ucraineni spun că au recucerit satul Staromaiorske.

Soldaţii sunt auziţi spunând:

Brigada 35 şi Batalionul de voluntari „Arei” au eliberat satul Staromaiorske. Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!

 

 

UPDATE - Vladimir Putin admite intensificarea confruntărilor militare pe frontul din Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că în ultimele zile s-au intensificat confruntările militare în sud-estul Ucrainei, subliniind că forţele militare ucrainene au pierderi mult mai mari decât ale armatei ruse, deşi Kievul susţine contrariul. 

 

UPDATE- Vladimir Putin vrea să exporte cereale în Africa şi denunţă sancţiunile Occidentului

Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi, cu ocazia unui summit cu lideri africani, că Rusia va continua să exporte cereale în Africa, în pofida sancţiunilor impuse de Occident Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.

Cu ocazia summitului Rusia-Africa, aflat în curs în Sankt-Petersburg, Vladimir Putin a afirmat că aşteaptă o producţie agricolă la nivel record şi că este pregătit să înlocuiască exporturile de cereale ucrainene spre state africane, atât în scop umanitar, cât şi comercial, pentru a onora ceea ce a numit a fi rolul esenţial al Moscovei pentru securitatea alimentară mondială, conform agenţiei Reuters.

 

UPDATE Etapa principală a contraofensivei Ucrainei ar fi început / NYT: Cei peste 60.000 de soldaţi antrenaţi în Vest au fost angajaţi acum în luptă

Statele Unite şi alţi aliaţi au antrenat aproximativ 63.000 de soldaţi ucraineni, potrivit Pentagonului, şi au furnizat peste 150 de tancuri de luptă moderne, un număr mult mai mare de tancuri mai vechi, sute de vehicule de luptă pentru infanterie şi mii de alte vehicule blindate.

Oficiali americani, care au vorbit pentru NYT sub protecţia anonimatului, au declarat că majoritatea acestor rezerve au fost angajate acum în luptă.

În ultimele 24 de ore de-a lungul întregului front sudic, s-au auzit tiruri de artilerie grea. Oficialii instalaţi de Moscova au raportat bătălii crâncene la sud de Orikhiv, implicând brigăzi de trupe antrenate în străinătate şi blindate donate de Statele Unite şi Germania.

Ucrainenii au organizat un asalt "masiv" cu trei batalioane, întărite cu tancuri, la sud de oraşul Orikhiv, iar apoi un altul la câţiva kilometri mai la sud, în apropiere de satul Robotyne, a declarat Igor Konashenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, potrivit agenţiei de presă de stat Tass.

Zelenski a fost vag în ceea ce priveşte contraofensiva.

"Astăzi, băieţii noştri de pe front au avut rezultate foarte bune", a spus el. "Mai multe detalii mai târziu".

Ca răspuns, Rusia a lansat multiple rachete asupra unor ţinte din Ucraina: peste 20 de rachete de croazieră şi patru rachete balistice hipersonice.

UPDATE - Uniunea Africană, către Putin: avem nevoie de pace între Moscova şi Kiev

„Africa este pregătită să coopereze cu Federaţia Rusă în toate direcţiile. Moscova este un partener special pentru container, a afirmat preşedintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, la summitul ruso-african care se desfăşoară la Sankt Petersburg, relatează Tass. Adăugând: „Astăzi este necesar să luptăm pentru o pace durabilă între Rusia şi Ucraina. În numele Uniunii Africane, cer încă o dată o coexistenţă paşnică între Rusia şi Ucraina, între popoarele frăţeşti, între popoarele vecine şi vă sunt recunoscător dacă veţi asculta apelul nostru”.

UPDATE - Moscova condamnă 2 agenţi secreti ucraineni la 15 ani de închisoare

Doi agenţi ai serviciilor secrete ucrainene au fost condamnaţi astăzi de un tribunal rus la 15 ani de închisoare fiecare într-o închisoare de maximă securitate pentru spionaj şi implicare în moartea soldaţilor ruşi în zona de război din Ucraina, scrie agenţia de presă Interfax, care citează o declaraţie a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). „Instanţa a condamnat doi agenţi ai serviciilor secrete ucrainene la 15 ani într-o închisoare penală de maximă securitate”, se arată în comunicat. Cei doi agenţi ucraineni au fost arestaţi în 2022 sub „suspiciunea de spionaj şi (pentru rolul lor) în moartea militarilor ruşi şi distrugerea echipamentului militar în zona de operaţiuni speciale”, a adăugat serviciul secret rus, fără a oferi alte detalii.

UPDATE -  Aeroportul Starokonstantinov, atacat

Yuri Ignat, consilier al Comandamentului Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei, a declarat că au fost efectuate atacuri pe aeroportul militar Starokonstantinov din regiunea Hmelniţki, din vestul Ucrainei, scrie agenţia rusă Ria Novosti. Încă patru regiuni ale Ucrainei au anunţat o alertă aeriană.

UPDATE - Putin le promite grâu africanilor

Moscova este gata să trimită gratuit între 25.000 şi 50.000 de tone de cereale în şase ţări africane, în următoarele 3-4 luni. Aşa a afirmat preşedintele Vladimir Putin, vorbind în sesiunea plenară a summitului Rusia-Africa, astăzi, la Sankt Petersburg, a anunţat agenţia Interfax. Preşedintele rus a spus că Moscova „este capabilă să înlocuiască grâul ucrainean atât pe bază comercială, cât şi sub formă de asistenţă gratuită pentru ţările africane cele mai nevoiaşe”, argumentând că anul acesta Rusia se aşteaptă la o recoltă record. „În următoarele luni, în următoarele 3-4 luni, vom fi pregătiţi să furnizăm gratuit Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană şi Eritreea între 25.000 şi 50.000 de tone de grâu.”

UPDATE - Kiev: Wagner recrutează luptători în Belarus pentru a lupta în Polonia

Organizaţia paramilitară Wagner continuă să recruteze luptători în Belarus, în timp ce antrenează armata de la Minsk, cu condiţia ca noii recruţi să fie pregătiţi „să participe la ostilităţile de pe teritoriul ţărilor vecine, în special Polonia şi Lituania”. Acest lucru este susţinut de Centrul Naţional de Rezistenţă al Ucrainei.

UPDATE - ISW: şansele Rusiei de a bloca Marea Neagră sunt mici

Şansele Rusiei de a implementa o blocare a Mării Negre sunt mici, susţine Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), subliniind că flota rusă îşi intensifică prezenţa militară în Marea Neagră, cu scopul de a intercepta şi percheziţiona nave civile şi de a-şi consolida controlul în regiune. În ciuda acestui fapt, ISW consideră că probabilitatea ca flota Mării Negre să implementeze o blocadă completă rămâne scăzută. Implementarea unei astfel de blocade ar avea ca rezultat forţele ruse să tragă asupra oricărei nave care încearcă să ajungă în Ucraina, o mişcare care ar risca un conflict militar direct cu ţările NATO. ISW consideră că Kremlinul va sta departe de această posibilitate.

UPDATE - Moscova, urme de explozibili pe o navă de transport de cereale

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) spune că a identificat o navă străină, folosită pentru transportul cerealelor, care ar fi putut fi folosită anterior pentru a livra explozibili în Ucraina. Ria Novosti relatează, citând FSB. „În cursul lucrărilor de prevenire a acţiunilor teroriste şi de sabotare şi de asigurare a siguranţei navigaţiei - explică raportul -, FSB-ul Rusiei a identificat o altă navă civilă străină care ar putea fi folosită anterior pentru a livra explozibili pe teritoriul Ucrainei". Urme de explozibili - dinitrotoluen şi TNT - ar fi fost găsite pe 26 iulie pe cargoul Wmo River, pe drumul din Turcia către Rostov-pe-Don pentru cereale. Potrivit FSB, nava făcuse escală anterior în portul ucrainean.

UPDATE - Kiev: opt drone ruseşti în timpul nopţii, toate doborâte

În noaptea de 27 iulie, Forţele de Apărare ale Ucrainei au distrus opt drone de atac Shahed-136/131, pe care invadatorii ruşi le-au folosit pentru a le ataca din sud-est, a raportat Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat la Telegram, conform Ukrinform. Ruşii ar fi atacat infrastructura portuară din regiunea Odesa. Rachetele inamice nu au reuşit să lovească infrastructura.

UPDATE - Intelligence GB: ruşi mai puternici în sud cu elicoptere

Pe măsură ce forţele ucrainene continuă operaţiunile ofensive majore în regiunea Zaporojie, unul dintre cele mai influente sisteme de arme ruseşti din sector este elicopterul de atac Ka-52. Cel mai probabil, Rusia a pierdut în jur de 40 de avioane Ka-52 de la invazie. În ultimele luni, Rusia şi-a sporit cel mai probabil puterea în sud cu variante noi-nouţe ale Ka-52. Aceasta este analiza de astăzi a informaţiilor britanice pe frontul ucrainean.

UPDATE - Zelenski vizitează Dnipro pentru a discuta situaţia de pe front

Preşedintele ucrainean a vizitat astăzi Dnipro, un oraş din sud-estul Ucrainei, şi s-a întâlnit cu înalţi oficiali locali cu care a discutat despre proviziile pentru front şi despre apărarea antiaeriană care urmează să fie consolidată. „Am început ziua de lucru în Dnipro”, a declarat Zelenski pentru Telegram, potrivit Reuters.

UPDATE - Bombe ruseşti pe Harkov în timpul nopţii, un mort

O persoană a murit şi alte patru au fost rănite în timpul unui atac rusesc de aseară în regiunea Harkov, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Oleg Siniehubov, potrivit Ukrinform. „Aseară, inamicul a atacat satul Kivsharivka din districtul Kupiansk cu o bombă aeriană ghidată KAB-250. O imagine a fost înregistrată în apropierea unei clădiri rezidenţiale cu cinci etaje. Casa a fost avariată, un zid s-a prăbuşit într-unul dintre apartamente. O clădire rezidenţială de nouă etaje din apropiere a fost de asemenea avariată”, se arată în raport. „Din păcate, o femeie în vârstă de 74 de ani a murit. Trei femei de 35, 81 şi 71 de ani şi un bărbat de 74 de ani au fost răniţi”, a adăugat Siniehubov. Mai mult, în timpul nopţii, o rachetă S-300 a lovit o clădire nerezidenţială din satul Veliki Burluk, din districtul Kupiansk.

UPDATE - Ucraina lansează o nouă ofensivă pe frontul de sud

Ucraina a lansat o nouă ofensivă în sectorul sudic cu utilizarea masivă a mijloacelor. Ruşii au susţinut că l-au conţinut. Între timp, problema proviziilor de război este întotdeauna complexă. Aici serviciul actualizat al Marinelli şi Olimpio.

UPDATE - Zelenski cere extinderea legii marţiale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat Radei Supreme, Parlamentul ucrainean, două proiecte de lege privind extinderea legii marţiale şi mobilizarea. Proiectele de lege, publicate pe site-ul Radei Supreme, propun prelungirea legii marţiale şi a mobilizării pentru 90 de zile. Legea marţială a fost declarată pentru prima dată de Zelenski la scurt timp după ce invazia rusă a Ucrainei a început, pe 24 februarie 2022.

UPDATE - Atacuri la Odesa

UPDATE - Forţele ucrainene au lansat o operaţiune semnificativă de contraofensivă

Forţele ucrainene au lansat o operaţiune semnificativă de contraofensivă în vestul regiunii Zaporizhia şi se pare că au străpuns anumite poziţii defensive ruseşti pregătite în prealabil la sud de Orikhiv. Surse ruseşti, inclusiv Ministerul rus al Apărării şi mai mulţi bloggeri proeminenţi, au afirmat că forţele ucrainene au lansat un asalt frontal intens spre Robotyne (10 km la sud de Orikhiv) şi au străpuns poziţiile defensive ruseşti la nord-est de aşezare. Imaginile geolocalizate indică faptul că forţele ucrainene au avansat probabil până la 2,5 km direct la est de Robotyne în timpul atacului, înainte ca forţele ruseşti să împingă trupele ucrainene înapoi într-o oarecare măsură, deşi nu până la poziţiile lor de plecare.

UPDATE - Kim Jong-un s-a întâlnit la Phenian cu ministrul rus Şoigu

Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a întâlnit la Phenian cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a informat astăzi presa de stat. El este primul oaspete oficial străin al liderului nord-coreean de la începutul pandemiei de Covid-19. Întâlnirea „este o oportunitate importantă de a dezvolta relaţii strategice şi tradiţionale între Coreea de Nord şi Rusia, aşa cum cere noul secol”, a declarat Agenţia de Ştiri din Coreea Centrală (KCNA).

UPDATE - Drona cu care Ucraina speră să schimbe cursul războiului

UPDATE - Liderii Uniunii Africane se întâlnesc cu Putin

Susţinătorii Iniţiativei Africane de Pace asupra Ucrainei plănuiesc să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg şi speră să obţină rezultate concrete în discuţia cu privire la modul de rezolvare a crizei ucrainene, a declarat preşedintele Uniunii Africane pentru RIA Novosti (Ua), Assoumani. „Din ceea ce am văzut în ultimele două zile, situaţia se înrăutăţeşte. Cu toate acestea, nu vom renunţa. Avem ocazia să ne întâlnim cu preşedintele Putin pentru a discuta şi a vedea cum putem găsi o modalitate de a obţine rezultate concrete”, a spus Assoumani.

UPDATE - Zelenski: vom reintegra rapid Crimeea în structura statală

Ucraina se pregăteşte să reintegreze rapid Crimeea în structura statală. Acest lucru a fost raportat de preşedintele ucrainean, într-un mesaj video, potrivit celor relatate de Ukrinform. „Putem reintegra rapid Crimeea în structura statală a Ucrainei”, a spus Zelenski.

UPDATE - Odesa, nouă alarmă antiaeriană

Alarma antiaeriană s-a declanşat dimineaţa la Odesa.

UPDATE - Ucraina scoate la luptă rezerviştii

Oficialii ucraineni au informat Washingtonul că Ucraina va desfăşura acum mii de întăriri antrenate de Occident, ţinute anterior în rezervă, pentru a porni contraofensiva mult aşteptată.

UPDATE - Rusia creşte vârsta de recrutare

Duma de Stat a Rusiei a votat să ridice vârsta maximă de recrutare de la 27 la 30 de ani, potrivit agenţiei de presă de stat TASS. Trupele în scădere au determinat autorităţile să facă o schimbare în acest sens pentru a-şi întări efectivele din Ucraina.

UPDATE - Biden ordonă guvernului SUA să predea la Haga probele crimelor de război ruseşti

Preşedintele american Joe Biden a ordonat guvernului să predea Curţii Penale Internaţionale  de la Haga dovezi ale crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.

UPDATE - Sondaj: Ucrainenii au încredere mai mult în armată decât în politicieni.

O majoritate covârşitoare a ucrainenilor – 93% – au încredere în Forţele Armate ale Ucrainei, în timp ce 68% nu au încredere în partidele politice, potrivit rezultatelor sondajului publicat de Centrul Razumkov.

UPDATE - Casa Albă: Piloţii ucraineni vor primi antrenament F-16 în Danemarca şi România

Piloţii ucraineni urmează să fie instruiţi pe avioane de luptă F-16 în Danemarca şi România, în timp ce alte locaţii sunt luate în considerare, de asemenea, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici