Războiul din Ucraina, ziua 622. Armata rusă suferă pierderi grele pe frontul din Avdiivka / Trump refuză invitaţia lui Zelenski de a vizita Ucraina

  • Armata ucraineană susţine că armata rusă a pierdut un număr enorm de blindate şi soldaţi pe frontul din Avdiivka.
  • Fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, a refuzat invitaţia lui Volodimir Zelenski de a vizita Ucraina.
  • Un consilier al comandantului suprem al armatei ucrainene, ucis într-o explozie.
  • Ucraina se aşteaptă la un raport pozitiv al UE cu privire la cererea de aderare
4156 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 622. Armata rusă suferă pierderi grele pe frontul din Avdiivka / Trump refuză invitaţia lui Zelenski de a vizita Ucraina

UPDATE Şase morţi şi 11 răniţi în bombardamentele ucrainene asupra Doneţkului

Bombardamentele efectuate de forţele ucrainene au ucis marţi şase persoane în oraşul Doneţk, a declarat un oficial instalat de Rusia în regiunea estică a Ucrainei, potrivit Reuters.

Şase persoane au murit şi unsprezece au fost rănite într-un bombardament care a avut loc în Doneţk, potrivit datelor preliminare.

Informaţia a fost făcută publică de Denis Puşilin, şeful regiunii numit de Rusia, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE Înalţi oficiali americani cer Congresului să susţină un sprijin bugetar de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina

Oficiali americani de rang înalt au făcut apel la Congres să aprobe un sprijin bugetar de 11,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, ca parte a pachetului cuprinzător al Casei Albe.

"Sprijinul financiar acordat Ucrainei este indisolubil legat de succesul acesteia pe câmpul de luptă", se arată în scrisoarea adresat liderilor partidelor din ambele camere şi semnat de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, secretarul Apărării, Lloyd Austin, secretarul de Stat, Antony Blinken, şi Samantha Power, directorul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

"Fără un sprijin bugetar direct adecvat şi în timp util, Ucraina nu va fi în măsură să se apere şi să contracareze avansarea Rusiei spre ţările NATO."

Pe măsură ce Kievul a luat măsuri dureroase pentru a reduce cheltuielile neesenţiale, a devenit mai dependentă de sprijinul extern pentru a-şi menţine guvernul şi economia în funcţiune, au declarat oficialii.

UPDATE Explozia care l-a ucis pe consilierul lui Zalujnîi a fost probabil un accident

Explozia grenadei care l-a ucis pe maiorul Hennadii Chastiakov, un asistent al comandantului-şef al Ucrainei, Valerii Zalujnîi, a fost probabil rezultatul unei manipulări neglijente a muniţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Mariana Reva, pentru serviciul ucrainean al RFE/RL.
 
Un bărbat neidentificat a mărturisit că i-a dat grenada lui Chastiakov, dar a mai spus că l-a avertizat că aceasta era activă. Probabil că Chastiakov nu a ţinut cont de avertisment, a spus Reva, iar grenada a explodat. Ea a adăugat că ancheta este încă în curs de desfăşurare.
 
Anterior, la 6 noiembrie, s-a raportat că Chastiakov a fost ucis de ziua sa de naştere de un explozibil aflat într-unul dintre cadourile sale, în locuinţa sa din Chaiky, regiunea Kiev. Fiul său în vârstă de 13 ani a fost grav rănit în explozie şi se află sub tratament medical.
 
"Încă de la începutul invaziei la scară largă, Hennadii a fost un umăr de încredere pentru mine, dedicându-şi complet viaţa Forţelor Armate ale Ucrainei şi luptei împotriva agresiunii ruseşti", a declarat Zalujnîi într-un mesaj public.

UPDATE Ambasador: Primul grup de ucraineni va fi evacuat din Gaza pe 7 noiembrie

Primul grup de 101 ucraineni va fi evacuat din Fâşia Gaza pe 7 noiembrie, a declarat ambasadorul ucrainean în Israel, Evhen Korniiciuk, pentru Ukrinform.
 
În total, 367 de ucraineni au primit permisiunea de a părăsi Gaza. Restul vor putea probabil să fie evacuaţi a doua zi, a spus Korniichuk. Ambasada a precizat că a facilitat, de asemenea, evacuarea a 51 de cetăţeni moldoveni. Nu este clar dacă aceştia au plecat deja sau dacă au planificat să o facă a doua zi.
 
Funcţionarii ambasadei se aflau deja la faţa locului în Egipt pentru a-i ajuta pe cei evacuaţi.
 
Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a declarat la 1 noiembrie că 358 de cetăţeni ucraineni au solicitat să fie evacuaţi din Fâşia Gaza aflată în conflict.
 
Egiptul a deschis în cele din urmă punctul de trecere a frontierei Rafah la 1 noiembrie, permiţând evacuarea străinilor şi a palestinienilor răniţi.

UPDATE Rusia exploatează infrastructura critică în regiunea Herson ocupată

Forţele ruseşti din regiunea Herson ocupată au amplasat mine şi au îngropat explozibili lângă conductele de gaz, substaţiile electrice şi alte elemente de infrastructură critică, au declarat serviciile de informaţii militare ucrainene (HUR).
 
Acţiunile indică faptul că forţele ruseşti intenţionează probabil să distrugă infrastructura critică în cazul retragerii lor din zonă, a afirmat HUR.
 
Deşi forţele ruseşti s-au retras din capitala regională Herson în noiembrie 2022, acestea ocupă în continuare cea mai mare parte a regiunii de pe malul estic al râului Dnipro, supunând în acelaşi timp locuitorii din zonele eliberate la atacuri regulate.
 
Oficialii ucraineni au declarat că aproape o treime din teritoriul Ucrainei a fost minat de la începutul invaziei la scară largă.
 
Ministrul de interne a precizat că 248 de persoane au fost ucise de mine, iar 525 au fost rănite din februarie 2022.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra Nikopolului au rănit o persoană, au avariat o biserică şi alte clădiri

Bombardamentele ruseşti din noaptea de 7 noiembrie în districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au rănit un om şi au avariat mai multe clădiri, inclusiv o biserică, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.
 
Un bărbat în vârstă de 56 de ani a fost rănit în atacurile de la Nikopol. Rănile sale au putut fi tratate la domiciliu.
 
Bombardamentele au avariat, de asemenea, o biserică, o serie de clădiri rezidenţiale, precum şi infrastructura energetică.
 
Forţele ruseşti au atacat, de asemenea, aşezările din apropiere Marhanets şi Chervonohryhorivka, dar nu au fost raportate victime.

UPDATE Rusia a pierdut 306.860 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 306.860 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie anul trecut, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.
 
Acest număr include 890 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.293 de tancuri, 9.974 de vehicule blindate de luptă, 9.767 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.410 sisteme de artilerie, 869 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 570 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.557 de drone şi 20 de ambarcaţiuni.

Trump refuză invitaţia lui Zelenski din cauza unui "conflict de interese"

Fostul preşedinte american Donald Trump a refuzat invitaţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a vizita Ucraina, invocând un "conflict de interese".

"Am un mare respect pentru preşedintele Zelenski, dar cred că ar fi nepotrivit să merg în Ucraina în acest moment", a declarat favoritul republican pentru alegerile prezidenţiale din 2024 într-o declaraţie pentru Newsmax.

"Administraţia Biden se ocupă în prezent de el şi nu aş vrea să creez un conflict de interese".

Zelenski i-a adresat o invitaţie lui Trump într-un interviu acordat postului NBC News pe 5 noiembrie, sperând să-i demonstreze fostului lider american că războiul cu Rusia nu poate fi rezolvat în 24 de ore, aşa cum a mărturisit Trump la un moment dat.

Rusia suferă pierderi grele la Avdiivka 

Pierderile ruse în apropiere de Avdiivka, în regiunea Doneţk, includ aproape 7.000 de soldaţi morţi sau răniţi, 100 de tancuri şi 250 de alte vehicule blindate în ultimele trei săptămâni, a declarat armata ucraineană.

Armata a publicat pe reţelele de socializare un videoclip care arată distrugerea blindatelor ruseşti de către forţele Brigăzii 47 Mecanizate, Brigăzii 110 Mecanizate şi Brigăzii Prezidenţiale "Hetman Bohdan Khmelnytskyi".

Forţele ruse au intensificat atacurile terestre împotriva Avdiivka şi a aşezărilor din jur la începutul lunii octombrie, într-un efort de a încercui oraşul. Campania a fost susţinută de bombardamente şi de atacuri aeriene.

Ucraina se aşteaptă la un raport pozitiv al UE cu privire la cererea de aderare

Ucraina se aşteaptă la o evaluare „pozitivă” din partea Uniunii Europene a progreselor sale pe calea spre o eventuală aderare la UE într-un raport care urmează să fie prezentat în această săptămână, a declarat vicepremierul Olha Stefanishyna pentru Reuters.

Un colonel FSB rus este suspectat că a torturat locuitori din regiunea Herson

Un colonel al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) este suspectat că a torturat civili ucraineni, a anunţat Parchetul regional din Herson.

Anchetatorii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) cred că colonelul în vârstă de 42 de ani a dat ordin să tortureze locuitorii din districtul Kakhovska în primăvara anului 2022, când forţele ruse au ocupat oraşul Nova Kakhovka.

Autorităţile de ocupaţie ar fi închis civili ucraineni în secţia de poliţie din oraş şi i-ar fi supus la bătăi şi ameninţări cu moartea.

"Oamenii au fost ţinuţi în condiţii insalubre, fără asistenţă medicală adecvată", precum şi fără suficientă hrană şi apă, a declarat biroul procurorului regional.

Un consilier al comandantului suprem al armatei ucrainene, ucis într-o explozie

Ofiţerul a fost omorât de ziua sa de naştere de explozibilul prezent într-unul dintre cadouri, a scris comandantul suprem al Ucrainei pe canalul său Telegram.

Motivele şi circumstanţele morţii ofiţerului urmează să fie stabilite în cadrul unei anchete, a adăugat el.

Presa a relatat anterior că asistentul lui Zalujnîi, în vârstă de 39 de ani, a murit în urma unei explozii la locuinţa sa din Chaiky, regiunea Kiev. Fiul în vârstă de 13 ani al ofiţerului a fost grav rănit în explozie şi se află la spital, potrivit autorităţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici