LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 638. Trupele lui Zelenski ripostează / Lupta pe frontul de est, îngreunată de vreme / Noul preşedinte al Argentinei, sprijin pentru Ucraina / A murit un jurnalist rus

  • Vremea rece îngreunează condiţiile de luptă în estul Ucrainei
  • Dronele ucrainene fac ravagii pe teritoriul Rusiei
  • Ruşii continuă să pună presiune pe NATO prin diverse tertipuri
903 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 638. Trupele lui Zelenski ripostează / Lupta pe frontul de est, îngreunată de vreme / Noul preşedinte al Argentinei, sprijin pentru Ucraina / A murit un jurnalist rus

Sursa foto: Hepta

UPDATE Comisia Europeană aprobă 980 de milioane de dolari pentru Ungaria, pe fondul ameninţărilor de veto privind ajutorul pentru Ucraina

Comisia Europeană a aprobat plăţi în avans de 900 de milioane de euro (980 de milioane de dolari) pentru Ungaria din fondurile de redresare îngheţate, chiar în momentul în care Budapesta ameninţă să blocheze ajutorul pentru Ucraina, relatează Reuters la 23 noiembrie.
 
Fondurile ar urma să provină din programul REPowerEU al blocului, menit să ajute ţările UE să se redreseze în urma crizei energetice care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina.
 
Suma totală de 11,3 miliarde de dolari alocată pentru redresarea post-pandemică a Ungariei - care include şi segmentul REPowerEU - a fost îngheţată de organismul executiv al UE din cauza temerilor legate de regresul democratic şi de problemele legate de statul de drept.
 
Plăţile în avans nu necesită îndeplinirea condiţiilor privind statul de drept, care sunt altfel ataşate ajutorului financiar al UE, notează Reuters. Cu toate acestea, decizia trebuie să fie aprobată de toate ţările UE, probabil în timpul discuţiilor din decembrie.
 
Deblocarea a aproape 1 miliard de dolari vine în timp ce Ungaria îşi intensifică opoziţia faţă de sprijinul crucial al blocului pentru Ucraina.

UPDATE Atacul rusesc de la Beryslav, regiunea Herson, a ucis o persoană

Forţele ruseşti au lovit Beryslav, în regiunea Herson, în dimineaţa zilei de 23 noiembrie, ucigând un civil în vârstă, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
 
Bărbatul în vârstă de 70 de ani mergea cu bicicleta pe stradă în momentul atacului, potrivit lui Prokudin.
 
Beryslav, cu o populaţie de 12.000 de locuitori înainte de război, situată la aproximativ 60 de kilometri est de Herson, a fost ocupată o perioadă de timp de forţele ruseşti până la eliberarea sa în cadrul ofensivei de toamnă a Ucrainei de anul trecut.

UPDATE Seulul afirmă că Rusia a ajutat Coreea de Nord să lanseze un satelit de spionaj

Legislatorii sud-coreeni au declarat că Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea cu succes a unui satelit de recunoaştere la începutul acestei săptămâni, a relatat Reuters la 23 noiembrie.
 
Lansarea din 21 noiembrie a Coreei de Nord a fost a treia încercare după două încercări eşuate şi prima de când liderul său Kim Jong Un a călătorit în Rusia în septembrie, unde preşedintele rus Vladimir Putin s-a angajat să ajute Phenianul să dezvolte sateliţi.
 
Potrivit lui Yoo Sang-Bum, membru al comisiei parlamentare sud-coreene de informaţii, Coreea de Nord a împărtăşit date despre vehiculele folosite în două lansări anterioare de sateliţi cu Rusia, care a furnizat apoi Phenianului analiza sa.
 
"În ceea ce priveşte succesul celei de-a treia lansări, Serviciul Naţional de Informaţii a evaluat că a existat asistenţă din partea Rusiei", a declarat Yoo în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Reuters a citat rapoarte ale presei de stat nord-coreene potrivit cărora Kim a văzut imagini ale unor instalaţii militare americane luate de satelit deasupra Guam, în Oceanul Pacific.
 
Cu toate acestea, Yoo a subliniat că a fost dificil de verificat dacă satelitul nord-coreean a fost capabil să producă astfel de imagini.

UPDATE Putin soseşte în vizită oficială în Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit în Belarus pentru a participa la un summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) la Minsk, a anunţat la 23 noiembrie serviciul de presă al Kremlinului.
 
CSTO este o alianţă între Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus şi Tadjikistan, formată în 2002.
 
Reuniunea urmează să discute "îmbunătăţirea în continuare a sistemului de securitate colectivă".
 
Summitul are loc la Minsk, întrucât dictatorul belarus Alexander Lukaşenko este actualul preşedinte al acesteia.  
 
Ultima dată când Putin a ajuns într-o vizită oficială în Belarus a fost în decembrie 2022.
 
În ultimele câteva luni, Putin a călătorit în Kazahstan, China şi Kârgâzstan.

UPDATE Moscova: a murit jurnalistul rus Maksudov

Jurnalistul Boris Maksudov, corespondent al postului de televiziune Rossiya 24, a murit în urma rănilor suferite în timpul unui atac al forţelor armate ucrainene în regiunea Zaporojie. Presa rusă a relatat acest lucru. Ieri, armata ucraineană a tras cu un proiectil de fragmentare dintr-o dronă asupra unui grup de jurnalişti ruşi, iar Maksudov a fost rănit de schije, relatează Ria Novosti.

UPDATE Milei i-a oferit ospitalitate lui Zelenski pentru un summit de pace

Preşedintele ales al Argentinei, Javier Milei, i-a oferit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şansa de a găzdui un summit pentru pace. Despre aceasta a anunţat Diana Mondino, director de politică externă la La Libertad Avanza, partidul lui Milei. „Intenţionăm să acţionăm ca sediu, dacă este posibil”, a asigurat Mondino presei. Preşedintele ucrainean i-a mulţumit lui Milei pentru „sprijinul clar”: „Fără ambiguitate între bine şi rău. Doar sprijin clar pentru Ucraina. Noi, ucrainenii, suntem conştienţi de acest lucru şi îl apreciem foarte mult”, a spus Zelenski. Relaţia dintre ţările din America Latină şi guvernul ucrainean a fost complexă încă de la începutul războiului. Kievul a invitat lideri precum preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva să viziteze ţara de mai multe ori, dar până acum nu a mers nimeni.

UPDATE Un adolescent rus a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru piromanie

Un tribunal rus l-a condamnat pe Yegor Balazeikin, în vârstă de 17 ani, la şase ani de închisoare pentru că a încercat să incendieze două birouri militare de înrolare din Kirovsk şi Sankt Petersburg, a informat RFE.

UPDATE Statul Major: Rusia a pierdut 321.800 de militari în Ucraina

Acest număr include 1.130 de victime suferite de forţele ruse doar în ultima zi, a informat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Oficiali: Norvegia şi Estonia ar putea închide punctele de trecere a frontierei cu Rusia

Oficialii norvegieni şi estonieni au declarat pe că ar putea urma exemplul Finlandei şi ar putea să-şi închidă punctele de trecere ale frontierei cu Rusia dacă criza migraţiei, orchestrată de Moscova, va escalada.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici