LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 758. Infrastructura energetică din Harkov, avariată de un atac cu rachete / FMI aprobă acordarea unui împrumut de 880 de milioane de dolari pentru Ucraina / Kremlinul acuză Occidentul: Rusia este în război cu Ucraina din cauza invervenţiei Vestului

  • Aproximativ 15 explozii au fost auzite vineri dimineaţa în Harkov, în Ucraina, potrivit primarului Ihor Terejov, citat de Reuters.
  • FMI aprobă un împrumut de 880 de milioane de dolari Ucrainei
  • Cel mai mare baraj hidroenergetic al Ucrainei, din regiunea Zporojie, a fost lovit de un atac aerian rusesc.
  • Kremlinul acuză Occidentul: Rusia este în război cu Ucraina din cauza invervenţiei Vestului
1066 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 758. Infrastructura energetică din Harkov, avariată de un atac cu rachete / FMI aprobă acordarea unui împrumut de 880 de milioane de dolari pentru Ucraina / Kremlinul acuză Occidentul: Rusia este în război cu Ucraina din cauza invervenţiei Vestului

Războiul din Ucraina, ziua 758. Harkov, ţinta unui atac cu rachete

UPDATE Miţotakis neagă „acordul secret” cu Zelenski

Premierul grec Kiriakos Miţotakis a negat că există un acord „secret” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a sprijini sistemul de apărare al Kievului, vorbind cu jurnaliştii la finalul Consiliului European de la Bruxelles. Acest lucru a fost raportat de agenţia Ana-mpa. 

UPDATE Reuniunea de urgenţă UE-Ucraina pe tema energiei după atacurile ruseşti

Consiliul Consultativ Internaţional pentru Energie a convocat o întâlnire de urgenţă prin link video pentru a primi actualizări de la ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, în urma ultimelor atacuri asupra site-urilor energetice din Ucraina. Vestea a fost dată de comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, prezent la întâlnire prin link video împreună cu liderii europeni ai energiei. „Vom face tot ce este necesar pentru a ajuta la repararea infrastructurii deteriorate”, spune Simson, menţionând că „bombardamentul a fost cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei de la începutul războiului”.

UPDATE Berlin: Rusia pune regiunea în pericol de catastrofă

"Cu reînnoirea terorii rachetelor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Putin încearcă să scoată o ţară întreagă de pe reţea şi să distrugă aprovizionarea populaţiei sale. Rusia pune regiunea în pericol de catastrofă atacând aprovizionarea centralei nucleare Zaporizhzhia". Ministerul german de Externe a scris acest lucru într-un mesaj pe X după ultimele atacuri ruseşti asupra Zaporizhzhia.

UPDATE Macron: cine crede că Moscova se va opri în Crimeea şi Donbass se înşală

Cuvintele purtătorului de cuvânt al Kremlinului, care a evocat pentru prima dată starea de război din Ucraina, „manifestă o schimbare dialectică după alegeri, în condiţiile în care utilizarea termenului război implică arestare şi reflectă realitatea de pe teren”. Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus acest lucru la sfârşitul summitului UE. „Trebuie să fim clari: cei care mai cred că Rusia se va opri la Donbas şi Crimeea greşesc, termenul poate arunca lumină asupra obiectivelor Rusiei”.

UPDATE Rusia adaugă „mişcarea LGBT” pe lista organizaţiilor extremiste şi teroriste

Rusia a adăugat ceea ce numeşte „mişcarea LGBT” pe o listă de organizaţii extremiste şi teroriste, a anunţat vineri agenţia de presă de stat TASS. Lista este gestionată de o agenţie numită Rosfinmonitoring, care are puterea de a îngheţa conturile bancare ale persoanelor de pe ea.

UPDATE Moscova: Atac masiv asupra infrastructurii şi trupelor ucrainene

Ministerul Apărării din Moscova a declarat că forţele ruse au efectuat astăzi „un atac masiv” asupra infrastructurii energetice, nodurilor feroviare, arsenalelor şi centrelor de adunare a trupelor din Ucraina. Acest lucru a fost raportat de agenţia Ria Novosti.

UPDATE Moscova: ar fi mai bine ca SUA să ceară Kievului să nu atace clădirile civile

Kremlinul a declarat că guvernul rus ar prefera ca „SUA să invite” Kievul „să se abţină” de la atacuri „asupra structurilor sociale civile şi a clădirilor rezidenţiale”: agenţiile ruse scriu asta, raportând comentariul purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

UPDATE Kiev: Moscova pregăteşte 100.000 de soldaţi pentru ofensivă în vară

Rusia creează o nouă grupare de peste 100.000 de militari pentru o posibilă ofensivă în Ucraina pregătită pentru la vară. „Nu înţelegem pe deplin planurile ruseşti. Ştim doar că creează un grup de peste 100.000 de oameni". Acest lucru a fost declarat de către comandantul Forţelor Terestre ale Forţelor Armate de la Kiev, Oleksandr Pavliuk, după cum a anunţat RBC-Ucraina. Potrivit lui Pavliuk, există posibilitatea ca până la începutul verii, ruşii să aibă nişte forţe pentru a conduce operaţiuni ofensive adecvate pe una dintre direcţii. „Acestea sunt cele mai groaznice previziuni că o astfel de ofensivă va avea loc. Cred că vom face totul pentru a produce pierderi maxime inamicului, astfel încât toate resursele lui pe care le formează să fie implicate în bătălie în această perioadă. Dar suntem pregătiţi pentru diferite scenarii”, a adăugat comandantul, precizând că sosirea de noi militari pe front „nu va duce neapărat la o ofensivă, poate realimentează unităţi care îşi pierd capacitatea de luptă”.

UPDATE Financial Times: SUA au îndemnat Ucraina să oprească atacurile asupra rafinăriilor de petrol ruseşti

UPDATE Armata rusă avansează pe teritoriul ucrainean. Un sat din regiunea Zaporojia, cucerit

Forţele ruseşti au preluat controlul asupra satului Myrne din regiunea Zaporojia din sud-estul Ucrainei, a declarat astăzi Ministerul rus al Apărării, potrivit Sky News.
 
Într-o declaraţie pe Telegram, ministerul a afirmat că satul a fost "eliberat" şi că acest lucru a "îmbunătăţit situaţia tactică de-a lungul liniei frontului". 
 
Declaraţia vine la câteva zile după ce agenţia de ştiri Interfax a anunţat că forţele ruseşti au capturat satul.

UPDATE Kremlinul acuză Occidentul: Rusia este în război cu Ucraina din cauza invervenţiei Vestului

Rusia se consideră în război cu Ucraina din cauza intervenţiei Occidentului de partea Kievului şi a ajutorului oferit armatei ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al Moscovei, Dmitri Peskov.

Afirmaţia a fost făcută de Peskov pentru publicaţia rusă ,,Argumente şi fapte", şi constituie una dintre cele mai aprige comentarii ale sale de până acum cu privire la Ucraina, potrivit agenţiei Reuters.

UPDATE Peste un milion de ucraineni au rămas fără energie electrică. România oferă asistenţă

UPDATE Germania alocă un ajutor de 300 de milioane de euro în cadrul iniţiativei cehe pentru Ucraina

Berlinul a alocat un nou ajutor în valoare de 300 de milioane de euro, în cadrul iniţiativei conduse de Cehia pentru a furniza Ucrainei sute de mii de obuze de artilerie, informează Kyiv Independent, care citează Bloomberg.

Banii vor acoperi achiziţia a aproximativ 180.000 de obuze, a precizat Bloomberg, citând persoane care au refuzat să fie numite. 

UPDATE Linia care alimentează centrala nucleară Zaporojie, restabilită

Echipele de reparaţii ale Companiei Naţionale de Electricitate Ukrenergo au restabilit o linie care alimentează Centrala Nucleară Zaporojie, care a fost scoasă de sub tensiune în timpul recentului atac masiv al Rusiei, scrie Ukrinform.

,,La 22 martie 2024, inginerii energeticieni ucraineni au restabilit linia de transmisie aeriană externă, PL-750kW Dniprovska, care a fost avariată în timpul atacului masiv cu rachete al Rusiei, mai devreme în acea dimineaţă", se arată în raport.

UPDATE Atacul nocturn din Ucraina. Autorităţile anunţă că sunt numeroase victime şi persoane dispărute

Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, a declarat că cel puţin două persoane au fost ucise şi 14 au fost rănite în atacul care a avut loc în noaptea de joi spre vineri. Alte trei persoane sunt date dispărute, potrivit Sky News.

„Toate serviciile noastre sunt acum implicate în eliminarea consecinţelor atacului. Folosim echipamente robotizate în zone periculoase pentru a minimiza rănirea salvatorilor”, a explicat Klymenko.

UPDATE Ucraina şi Rusia ,,sunt de acord că negocierile vor pune capăt războiului"

Atât Rusia, cât şi Ucraina cred că conflictul se va încheia prin negocieri, a declarat trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, potrivit Sky News

Acesta i-a avertizat pe diplomaţi şi reporteri, cu ocazia ultimei sale runde de vizite diplomatice la Moscova, Kiev şi în mai multe capitale europene, că războiul riscă să escaladeze şi mai mult.

,,Toate părţile insistă asupra propriilor lor poziţii şi există o diferenţă relativ mare în ceea ce priveşte înţelegerea discuţiilor de pace... dar toţi sunt de acord că negocierile, mai degrabă decât armele, vor pune capăt în cele din urmă acestui război", a spus el.

UPDATE Atacuri masive cu rachete şi drone în mai multe zone din Ucraina

Ucrainenii anunţă că forţele aeriene au doborât 92 din 151 de rachete şi drone în timpul atacului nocturn, potrivit Sky News.

Volodimir Zelenski a anunţat pe Telegram că în ciuda dimensiunii atacului toate localităţile vizate „au în funcţiune serviciile necesare”.

„Lumea vede ţintele teroriştilor ruşi cât se poate de clar: centrale electrice şi linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidenţiale obişnuite, chiar şi un troleibuz”, a scris Zelenski.

UPDATE Cel mai mare baraj hidroenergetic al Ucrainei, lovit de un atac aerian rusesc

Compania hidroenergetică de stat Ukrhydroenergo a anunţat vineri dimineaţă că barajul Dnipro din Zaporojia a fost atacat, dar că nu există riscul unei breşe.

„În prezent este un incendiu la staţie. Serviciile de urgenţă şi lucrătorii din domeniul energiei lucrează la faţa locului”, a transmis compania, potrivit Sky News.

Traficul peste baraj este blocat.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că este cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice din ultima perioadă.

UPDATE Statul General Major: Rusia a pierdut 434.710 de soldaţi în Ucraina de la debutul războiului

Rusia a pierdut 434.710 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene la 22 martie.

Acest număr include 870 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

UPDATE Bloomberg: SUA sprijină planul de a emite obligaţiuni de 50 de miliarde de dolari din activele ruseşti îngheţate

Statele Unite au propus ţărilor din Grupul celor Şapte (G7) să înfiinţeze un vehicul cu scop special (SPV) pentru a emite obligaţiuni în valoare de 50 de miliarde de dolari din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate şi să folosească veniturile pentru a sprijini Ucraina, relatează Bloomberg.

Peste 280 de miliarde de dolari în active ale băncii centrale ruseşti au fost îngheţate prin sancţiuni în toate ţările G7. SPV-ul ar urma să adune aceste fonduri şi să le folosească pentru a susţine ,,obligaţiuni pentru libertate", potrivit sursei citate.

UPDATE FMI aprobă un împrumut de 880 de milioane de dolari Ucrainei

Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat o a treia revizuire a programului de împrumut de 15,6 miliarde de dolari al Ucrainei. Această decizie permite deblocarea sumei de 880 de milioane de dolari destinată sprijinului bugetar, potrivit Kyiv Independent.

Se aşteaptă ca Ucraina să primească fondurile în zilele următoare, potrivit lui Gavin Gray, şeful misiunii din Ucraina.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Conform primarului, rachetele par să fi vizat alimentarea cu energie electrică a oraşului, provocând pene parţiale de curent. Terekhov nu a raportat nicio victimă. El a spus că unele dintre pompele de apă din oraş s-au oprit din cauza atacurilor.

De asemenea, primarul din Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a declarat că s-au auzit explozii în oraş, dar nu a oferit detalii.

Într-un alt oraş din centrul Ucrainei, Vinnytsia, un „obiect de infrastructură critică” a fost avariat, potrivit primarului Serhiy Borzov.

Administraţia oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a raportat, de asemenea, opt lovituri de rachete şi a declarat că unii localnici au fost răniţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici